Csökkentenék a költségvetést

2018. május 8., kedd, Gazdakör

Az Európai Bizottság (EB) javaslata szerint 2020 után 5 százalékkal csökkentenék a Közös Agrár Politika (KAP) költségvetését.

A KAP első ága (a második ágat a vidékfejlesztési támogatások képezik), a direkt kifizetések azonban továbbra is előtérben maradnak, hogy a költségvetés-csökkentés ne érintse az európai kisgazdákat – adta hírül az EurActiv. Az EB ugyanakkor javasolja, a tagországok növeljék saját hozzájárulásukat a támogatásokhoz.
Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos szerint a direkt kifizetések csökkenése nem fogja meghaladni a négy százalékot. 16 tagország esetében 3,1 százalékkal csökkennek a direkt kifizetések, öt országban nőni fognak. Például Észtországban 13,6, Litvániában 13,2, Lettországban 12,3 százalékos lesz a növekedés. A bolgár gazdák egyszázalékos csökkenésre számíthatnak. Ezzel szemben Romániában, Szlovákiában, Portugáliában nem várhatók módosítások.
Az EB ugyanakkor a támogatások elosztásának egyensúlyát is meg akarja őrizni. A tervek szerint az egy gazdaságnak megítélhető támogatások összegét legtöbb 60 ezer euróra kívánják határolni. Ezzel a kisgazdák támogatását szeretnék megerősíteni.
Az európai gazdák és a nagy szövetkezetek azonban máris ellenzik a KAP költségvetésének csökkentését.
Joachim Rukwied, a COPA mezőgazdasági szövetség elnöke szerint a mezőgazdaságban dolgozók jövedelme máris 40 százalékkal marad el a más gazdasági ágazatokban tevékenykedők bevételétől.
A költségvetés csökkentése nemcsak a gazdák jólétét veszélyezteti, hanem az EU szociális és környezetvédelmi célkitűzéseit is – figyelmeztetett az elnök.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 327
szavazógép
2018-05-08: Gazdakör - Incze Péter:

Pontosítás az öntözéses pályázatoknál (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleményben értesíti a 4.3-as intézkedés nyerteseit, hogy bizonyos módosításokat eszközöltek az öntözési berendezések létesítését és korszerűsítését célzó pályázatoknál. A 4.3-es számú intézkedés keretében az öntözési rendszer korszerűsítése összetevőre a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben a tavaly először hirdettek kiírást, a pályázható érték pedig 263 millió euró volt.
2018-05-08: Gazdakör - :

Erdélyi Szőlőhegyek

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete idén tizenkilencedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Szőlőhegyek rendezvényét, az erdélyi borok legrangosabb szemléjét.