Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdő-mező ajándékaGyöngyvirág és vadszőlő

2018. május 10., csütörtök, Család

Bár sok olyan növény ismert, amelyek kisebb-nagyobb mértékben mérgezőek, igyekszünk az ismertebbeket (és ezért veszélyesebbeket), valamint az akár halálosan mérgezőket bemutatni. Ezúttal két olyan növényünkről szólunk, amelyek közönségesek, ezért jól ismertek a természetet ritkán járók számára is, és emberközeli jelenlétük miatt nagyobb a „kísértés”, hogy megkóstoljuk őket.

  • Májusi gyöngyvirág virága
    Májusi gyöngyvirág virága
  • Májusi gyöngyvirág termése
    Májusi gyöngyvirág termése
  •   Vadszőlő
    Vadszőlő

A májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) az idei, korán jött tavaszhoz igazodva már az elvirágzás szakaszába ért, illatos, fehér virágai zsugorodnak, elhullnak, hogy a rendkívül mérgező (++) piros bogyóterméseknek adjanak helyet. A liliomfélékhez (Liliaceae) tartozó, egyszikű gyöngyvirág kúszó gyöktörzse révén hamar elterjed városaink árnyékosabb, nedves talajú kertjeiben, gyepjeiben. Ép szélű, elliptikus levelei a természetben (különösen a tölgyesekben) könnyen összetéveszthetők a hasonló mikroklímát igénylő, fogyasztásra kedvelt medvehagymával. Mivel először csak a levelek jelennek meg mind a két növénynél, a kevesebb tapasztalattal rendelkezők összetéveszthetik őket. Az egész növény mérgező, de fokozottabban a termése. Különleges növény az ötlevélkéjű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia). Különlegességét nem is annyira jövevény származása jelenti (Észak- és Közép-Amerika az eredeti hazája), hanem kúszócserje jellege, amit a hajtásai végén lévő tapadókorongok tesznek lehetővé. Ezért szívesen telepítik meg házfalak vonzóbbá tételére – Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumnál rokonát, a japán vadszőlőt (P. tricuspidata) láthatjuk a külső falra felfuttatva. Tenyeresen összetett öt levélkéje adja a latin nevét. Rokona a termesztett szőlőnknek (Vitaceae család).  Az oxálsav és oxalátok  miatt az egész növény mérgező (+). Az oldható oxalátok az éretlen, kék bogyótermésekben különösen nagy töménységben találhatók. A növény gyomorfájdalmat és vesekövet okozhat a „kíváncsi” bogyófogyasztónak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2167
szavazógép
2018-05-10: Család - :

Fekélyjárvány

Rejtélyes húsevőfekély-járvány miatt aggódnak az orvosok a délkelet-ausztráliai Victoria államban, ahol az elmúlt négy évben 400 százalékkal nőtt a leginkább Afrikára jellemző Buruli-fekély eseteinek száma. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy mivel lehetne megakadályozni a bőrbetegség tovább terjedését.
2018-05-10: Emlékezet - László Károly:

Búcsúzóban is jövőépítő

Küzdelmesen szép történet a sepsiszentgyörgyi színház sorsa a mezítlábas gyermekkortól a nemzetközi Reflex fesztiválig.