Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszéki árvízkárokA kormányhoz fordulnak

2018. május 10., csütörtök, Közélet

11,5 millió lej szükséges a Kovászna megye több térségét is súlyosan érintő tavaszi áradások okozta károk elhárítására. A megyei önkormányzat a prefektúrával közösen a kormányhoz fordul támogatásért. A Bukarestbe felterjesztett határozattervezet szerint a helyreállítási munkálatok között egyebek mellett öt híd, valamint több községi közút újjáépítése, rendbetétele szerepel.

  • Kármentés a márciusi háromszéki áradás idején. Fotó: A megyeháza sajtóirodája
    Kármentés a márciusi háromszéki áradás idején. Fotó: A megyeháza sajtóirodája

A katasztrófavédelmi felügyelőség, a megyei önkormányzat, a prefektúra, a vízügyi igazgatóság, valamint az érintett helyi önkormányzatok szakemberei közösen végezték a kárfelmérést. Háromszéken 14 települést érintett az áradás (Sepsiszentgyörgy, Barót, Bodzaforduló, Nagybacon, Sepsibükszád, Sepsibodok, Nagyborosnyó, Bardoc, Kökös, Dobolló, Málnás, Kézdiszentlélek, Szitabodza és Torja). A legnagyobb kár Erdővidéken, Köpec környékén keletkezett – ebben a térségben napokon keresztül válságos volt a helyzet –, ugyanakkor az Olt mentén és Bodzavidéken is komoly rombolást végzett a víz.
A megyei önkormányzat közlése szerint a prefektusi hivatallal együtt kormányhatározat-tervezetet állítottak össze, amelyben tételesen szerepelnek a kárelhárításhoz szükséges munkálatok. A szükséges beruházásokra, sürgős javításokra összesen valamivel több mint 11,5 millió lejt igényelnek a kormánytól. Öt hidat kell újjáépíteni: Barót patakán, a Bodza folyón, illetve Sepsibükszádon, Nagyborosnyón és Bardocon. A legmagasabb összeg a bodzafordulói átkelőhöz szükséges, közel 2,2 millió lej, Sepsibükszádra 2 millió, míg a Barót patakán átívelő híd teljes helyreállításához 1,63 millió lej. Az említettek mellett több kisebb híd és áteresz is kisebb tatarozásra szorul. A hidak mellett több helyen a partszakaszok megerősítését kell sürgősen elvégezni – Sepsiszentgyörgy, Dobolló és Málnás –, illetve több útszakaszt gyakorlatilag újjá kell építeni, így például a Kispatak és Bodza­kraszna felé vezetőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?








eredmények
szavazatok száma 1069
szavazógép
2018-05-10: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

Árkosi szövétnek (A múlt megtartóereje)

Bár régi és archaikus szó a szövétnek, de fáklyát gyújt, visszaderít a múltba, most éppen akkora fénnyel, hogy száz esztendővel ezelőtti eseményt is bevilágíthasson. Kell fénye az árkosiaknak, az onnan elszármazottaknak is, akik soha nem akarják avasodni hagyni a „múlt kor” eseményeit, mert büszkék szülőfalujukra.
2018-05-10: Közélet - Fekete Réka:

Tehetségnap a Mikóban

Mesejátékkal kezdődött és kísérleti bemutatóval, nyelvi vetélkedővel, sportjátékkal végződött tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban tartott tehetségnap. Aki részt vett, jól szórakozott, de szellemi puttonya is nehezebbé vált a nap végére.