Rémes a közbeszerzési rendszer

2018. május 15., kedd, Gazdakör

Ionuţ Cheşnoiu, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) igazgatója szerint az uniós és az országos alapokból történő közbeszerzések esetében is rémes a rendszer – derült ki egy Dâmbovița megyei gazdatalálkozón az agroromania.ro szerint.

  • Dél-Tirolban szövetkezeti formában tárolják és csomagolják a gyümölcsöt
    Dél-Tirolban szövetkezeti formában tárolják és csomagolják a gyümölcsöt

Az igazgató kijelentette, rövid időn belül újabb európai finanszírozási lehetőségeket indítanak – nagy változások nem lesznek, megtartják a jelenlegi útmutatókat, hogy ne zavarják a pályázatok megírásának folyamatát. Cheşnoiu többek között a gyümölcsraktározási és -feldolgozási kapacitás növelésének finanszírozási lehetőségét emelte ki. Szövetkezeteknél a támogatás a befektetés értékének akár hetven százalékát is elérheti, más esetben az ötven százalékát. Egy projekt finanszírozására legtöbb 2,5 millió euró kérhető.

A rendszerváltás előtt Sepsiszentgyörgy illyefalvi határában 130 hektáros gyümölcsös volt, mára azonban a terület felét beépítették, a megmaradt gyümölcsös elöregedett, letermett, hiszen 1984-ben telepítették – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.

A megye éghajlata nem a legalkalmasabb gyümölcstermesztésre: azok az alma-, körte-, szilvafajok, amelyeket a piac igényel, túl kényesek a háromszéki körülményekhez, a helyi fajták pedig nem keresettek. A globális felmelegedés viszont változtathat a körülményeken, így akár megyénk éghajlata is megfelelhet majd a gyümölcstermesztésnek, ami így évente profitot hozó mezőgazdasági ágazattá alakulhat. Addig viszont a tároló- és feldolgozóegységek létesítése értelmetlen, hiába a támogatás – magyarázta az igazgató. Ezzel szemben a gyümölcstermő cserjék, a piros és fekete ribizli, a málna jobb lehetőségekkel kecsegtet, bár a kora tavaszi fagyok veszélyeztetik a termést – értékelte Könczei.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 663
szavazógép
2018-05-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tovább használható a Glifosat

Megosztotta Európát a Glifosat hatóanyagú vegyszerek használatának további engedélyezése. Az amerikai Monsanto óriáscég által gyártott vegyszert gyomirtásra használják, hatásának köszönhetően gyorsul a haszonnövények fejlődése. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szakvéleményére hivatkozva – amely szerint valószínűleg rákkeltő hatású – alkalmazásának betiltását kérte több tagország. A Glifosat-ellenzők táborát Franciaország vezeti, Románia használatának további engedélyezése mellett állt ki.
2018-05-15: Gazdakör - Incze Péter:

Felkészítő nyertes pályázóknak (Vidékfejlesztés )

Cătălina Savin, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetője értesített, hogy a múlt kedden félkészítőt tartottak a nyertes pályázó gazdák részére. A munkaülésre a 4.1-es, gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél nyertes és a megvalósítás szakaszába érkezett gazdálkodókat hívták meg, közel 80 személyt. A meghívásnak több mint hatvanan tettek eleget.