Hírbörze

2008. július 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Drót nélküli internet Kovásznán

Külföldi egyetemi központokban, idegenforgalmi övezetekben, repülőtereken, korszerű szállodákban egyre elterjedtebb a ,,wireless-hálózat" (drótnélküli internet), mely által hordozható számítógép (laptop) segítségével bárki felléphet a világhálóra. Kovásznán elsőként a tavaly őszön felavatott négycsillagos Clermont Szálló létesített wireless-hálózatot vendégei számára, így az épületben és a hotel parkolójában lehet laptopon internetezni. Tekintettel arra, hogy a fürdővárost nyáron sok idegen látogatja, és köztük van, aki üzleti ügyeit intézné internet segítségével, Lőrincz Zsigmond polgármester úgy döntött, hogy Kovászna belvárosában wireless-hálózatot létesít.

A befektetés értéke pár ezer lejnél nem több, a kivitelező céggel már megkötötték a szerződést. A hálózat a belvárosban, a szállodák és a központi park övezetében fog működni. A polgármester szerint ezáltal fürdővároshoz illő, a kor igényeihez igazodó szolgáltatást kívánnak nyújtani nem csak a városba látogató vendégek, hanem a helybeliek számára is. (bodor)

Az olaszok után a magyar cégek a legaktívabbak

Az idei első öt hónapban 5600 közös vállalkozást jegyeztek be Romániában összesen 6858 milliárd lej, azaz 1,9 milliárd euró jegyzett tőkével — derül ki a statisztikai hivatal adataiból. A legnagyobb számban Bukarestben jegyeztek be új közös vállalatokat, összesen 393-at. A legtöbb külföldi közös vállalkozás — 203 — olasz részvétellel jött létre. A második helyen magyar cégek állnak 129 közös vállalat létesítésével.

Összekapcsolás a szomszédokkal

A Romániát és Bulgáriát összekötő gázvezeték Giurgiu és Rusze között 11,5 milliárd lejbe kerül, és évi 1,5 milliárd köbméter szállítási kapacitással rendelkezik majd — derül ki a Transgaz tanulmányából, amelyet a román vezetéküzemeltető a szomszédos országok gázvezetékrendszereinek összekapcsolási lehetőségeiről készített. A Románia és Magyarország közötti kapcsolatot lehetővé tévő Arad—Szeged vezeték 62 kilométeres nyomvonalából már 32 kilométernyi elkészült. A vezetékszakasz éves áteresztő kapacitása 1,5—2 milliárd köbméter lesz. (MTI)

Cégfejlesztési kormányprogramok

Július 24-én, csütörtökön 11 órától a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székházában szemináriumot tartanak Cégfejlesztési kormányprogramok címmel. Meghívott Preiss Tivadar, a kis- és középvállalkozások minisztériuma területi képviselője, aki ismerteti a nemrég elindított három programot, melyek a piacra jutást és a nemzetközi szabványok alkalmazását támogatják. A programok lehetőségeivel a kis- és középvállalkozások, szövetkezetek, családi vállalkozások és egyéni vállalkozók élhetnek. Az érdeklődők ma 15.30 óráig jelentkezhetnek a 0267 351 677-es telefonon vagy ccicov@ccicov.com e-mail címen. Kamaratagoknak a részvétel ingyenes.

Licitek az árutőzsde helyi terminálján

A Román Árutőzsde sepsiszentgyörgyi terminálján keresztül több munkálat elvégzésére is lehet pályázni, melyek megrendelője a Román Posta. Az érdeklődők részletekért a kamarához fordulhatnak a fenti elérhetőségeken.

Strukturális alapok nagyvállalatoknak

Október 14-ig a nagyvállalatok (250-nél több alkalmazott, ötvenmilliónál nagyobb üzleti forgalom) strukturális alapok megszerzése érdekében tehetnek le terveket. A gazdasági versenyképesség növelését célzó elképzeléseikre (új termelőegység létesítése, kapacitásnövelés, új termékek, korszerűsítés) vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A támogatás felső határa 18,8 millió lej. További részletek a kamaránál.

Fiatalok támogatása

Július 7-én a Hivatalos Közlöny 508. számában megjelent miniszteri rendelettel elfogadták a fiatalok vállalkozói képességeinek fejlesztését és pénzhez jutását lehetővé tevő Start-program alkalmazási szabályozóját. A program kedvezményezettjei: természetes személyek, egyéni vállalkozók, családi vállalkozások, gazdálkodó társaságok. A vissza nem térítendő támogatás a beruházási terv értékének a feléig terjed, de nem haladhatja meg a 60 000 lejt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-07-23: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hogyan ismerhetjük fel a hamis eurót

50 eurós — ezt hamisítják a leggyakrabban
Az euróövezet szélesedésével ― így hamarosan Szlovákia bekapcsolásával ― a pénzhamisítók új vadászterülethez jutnak, a nyári-őszi turistaszezonban pedig a siker nagyobb esélyével mesterkedhetnek. A közös európai fizetőeszközt még kevéssé ismerőknek bizonyára hasznára válik a németországi Bundesbank tanácsadó szórólapja, amely a valódi bankjegyek és érmék jellegzetességeire hívja fel a figyelmet.
2008-07-23: Riport - Sylvester Lajos:

Korszerű vágóhíd Felső-Háromszéken (Páll Andor bravúros vállalkozása)

A modern vágóhíd és húsfeldolgozó üzem lemhényi épületegyüttesére az is rácsodálkozik, aki e Sapard-támogatással felépített létesítmény műszaki felszereltségéről, termelési kapacitásáról, a telephelyen és a hozzá kapcsolódó részlegeknél foglalkoztatott szakmunkáslétszámról, a vállalat termékértékesítési hatósugaráról mit sem tud. A Lemhényben élők vagy a településhez közel lévők arra is emlékeznek, hogy az egykori kollektív gazdaság telephelyén milyen jellegű épületek voltak, s azt is könnyű elképzelni, hogy ezek mára hogyan néznének ki, hogyha dr. Páll Andor állatorvos nem vág neki ennek az arányait, korszerűségét tekintve figyelemre méltó vállalkozásnak.