Pünkösdölésre vár Ópusztaszer

2018. május 18., péntek, Magazin

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban. Hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet.

Vasárnap a skanzenben tematikus napon mutatják be a hagyományos mezőgazdasági munkafolyamatokat, előadást tartanak a gabonafajtákról, a szélmalmok történetéről és működéséről, a gyermekeket ökojátszóház, a családokat vetélkedő várja.

A skanzenben kiderül, mi a titka a finom kalácsnak és az is, hogyan készülnek a festett bútorok. A nomád parkban 10. századi tevékenységeket – kézi orsózás, rokkázás, nemezelés, szalagszövés – próbálhatnak ki a látogatók, a Szeri Gyógynövényházban pedig teákat kóstolhatnak.

A hétvégétől látható Máté Bence világhírű természetfotós Madárparadicsom című tárlata a Puszta Házában.

Hétfőn délelőtt a Rozsdamaró együttes muzsikája csalogatja az embereket a skanzenbe, ahol kora délután elkezdődik az ópusztaszeri gyerekek pünkösdölője, amelyen fölelevenítik az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút. A programokat nagyszüleink kedvenc dalaiból és táncaiból összeállított folklórműsor zárja az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2018-05-18: Magazin - :

Az év európai múzeuma

A londoni Dizájnmúzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért idén 22 ország 40 intézménye versengett. Az Európa Tanács égisze alatt 1977-ben alapított díj 41 éves történetében a londoni múzeum a hetedik brit intézmény, amely elnyerte a kitüntető címet.
2018-05-18: Életutak - Józsa Zsuzsanna:

A ferences rend és irodalom szolgálatában

P. Pap Károly, Leonárd ferences atya március 2-án töltötte be 90. életévét a székelyudvarhelyi ferences kolostorban, gyémántmiséjét két évvel ezelőtt mutatta be a barátok templomában. Leonárd atya az erdélyi ferences irodalom tanulmányozásának szentelte életét. Désen szentelte fel Márton Áron püspök atya 1956-ban. Papi jelmondatát a 22. zsoltárból vette: „Az Úr házában lesz otthonom örök időkön át.” Szolgálati állomáshelyei: Dés, Désakna, Marosszentgyörgy, Marosvásárhely, Esztelnek, Kolozsvár és Székelyudvarhely. Könyvespolcain példás rendben sorakozik az eddig összegyűjtött, az erdélyi ferences atyák életét felvillantó dokumentáció. Amikor életútjáról vallott lapunknak, hangsúlyozta, hogy mindenhol várta valami jó, és jó, ha ezt az ember észreveszi.