Mi, hol, mikor?

2018. június 4., hétfő, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés
A Sepsiszéki Székely Tanács és a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete ma 17.30 órára a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba, az országzászló egykori helyszínére vár minden érdeklődőt a trianoni diktátumra emlékező rendezvényére. Meghívott szónok Zsigmond Zoltán történész, igét hirdet ft. Szabó Lajos római katolikus kanonok, énekel Szabó Fruzsina.

Röviden

Mozgásművészet. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.

Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.

Kézimunka. A Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.

Krónika. A Székely Mikó Kollégium Népi Együttese 50 éves jubileumára megjelent, az együttes munkáját, tagjait, szerepléseit, műsorát bemutató Krónika megvásárolható az iskola régi könyvtárában.

Hulladékelszállítás. A Tega Rt. a héten Sepsiszentgyörgyön és vidéken a családi házak lakóövezetéből a háztartási hulladékot szállítja el (telefon: 0267 310 123). A háztartásban fölöslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat és egyéb tárgyakat, valamint a szelektív hulladékot 12–20 óráig ma Miklósváron, kedden Vargyason gyűjti be.

 

Örökbe fogadott gyermekek napja
A Pro Adopt Egyesület, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság közösen megszervezi június 9-én, szombaton 10 órától a Benedek-mezei táborban az Örökbe fogadott gyermekek napját. Az esemény az örökbe fogadó családoknak szól. További információért hívják a 0267 314 660-as (141-es belső) telefonszámot.

 

Hagyományos kínai gyógyászat

Június 6–8. között Székelyföldre látogat Szegedről Tóth Zoltán, közismertebb nevén Maci Sifu, Wing Chun kung-fu, Chi Kung mester, a hagyományos kínai gyógyászat elkötelezett híve és oktatója, több szakkönyv szerzője, aki Maci Sifu tanácsai hagyomá­nyos kínai orvosok és taoista gyógyítók módszerei nyomán címmel könyvismertetőt és gyakorlati bemutatót tart az érdeklődőknek. A bemutatón olyan hasznos tanácsokat hallhatnak és egyszerű gyakorlatokat tanulhatnak, amelyeket Kínában már évszázadok óta használnak egészségmegőrzés, illetve öngyógyítás céljából. A találkozók időpontjai: június 6-án, szerdán 19 órától Baróton az Erdővidék Múzeumában; június 7-én, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközség tanácstermében; június 8-án, pénteken 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában.

 

Erdőgazdálkodás

Az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport partnerségben a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal és a Nagyküküllő Közbirtokossági Unióval június 5-én, csütörtökön 19 órára meghívja az érdeklődőket dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi program vezetőjének előadására. Természetközeli erdőgazdálkodás címmel korszakunk egyik legnagyobb kihívásába kaphatunk betekintést, éspedig: Meddig a miénk az erdő? Az előadás helyszíne a székelyudvarhelyi városháza Szent István Terme. Az előadás része a Fedezd fel a Hargitádat! projektnek, amelyet a Zöldövezet-program keretében a Mol Románia és a Polgár-Társ Alapítvány is támogat. Érdeklődni Kádár Tibor Sándornál lehet a 0745 069 484-es telefonon.

 

Zene

Fesztivál. A sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület és a Plugor Sándor Művészeti Líceum szervezésében június 6-án, szerdán 17 órától a Gyöngyvirág utcai református templomban tartják az Ifjúsági kamaraegyüttesek XVII. fesztiválját vonósok, fúvósok, énekesek, gitárosok, zongoristák részvételével. Művészeti irányítók: Lőfi Gellért, Sebestyén Lajos, Krecht Emese, Petraschovits Eszter, Sebestyén-Lázár Enikő, Kakasi Zsolt, Veress István Császár Katalin, Szántó Zsombor és Maksai József. Korrepetitorok: Krecht Emese és Bándi Margit.

Koncert. Az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) Alexandru Tomescu és Angela Drăghicescu Ballada című koncertje június 7-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik. Jegyvásárlás a székhelyen naponta 9–15 óráig (ára: 30 lej).

 

Kiállítás

A Kovásznai Városi Művelődési Ház kiállítótermében június 6-án, szerdán 17 órától megnyitják Bende Izabella Utak lélektől lélekig című fotókiállítását. A tárlatot méltatja dr. Kinda István néprajzkutató, fellép a Tiszta szív gyermekkórus Gyerő Katalin tanárnő vezetésével, hegedűn közreműködik Váncza Manassé, szaval Kiss Eszter és Vatány Bíborka.

 

Kalendárium

Baróton az Erdővidék Múzeumában június 8-án, pénteken a Fürkésző sorozatban a megszokott időponttól eltérően 20 órakor Nagy Botond csillagász (Barót) Barangolás a nyári égbolton címmel tart ismeretterjesztő, vetített képes előadást. Tiszta, csillagos égbolt esetén a találkozók gyakorlatához híven a múzeum kertjében és/vagy a Kisasszony kápolna dombján tényleges látcsöves barangolást terveznek. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Hitvilág

Zarándoklat. A Medjugorjei Ifjúsági Fesztiválra (július 31.–augusztus 7.) zarándoklatot szerveznek Kézdivásárhelyről. Lelki vezető: ft. Hajlák Attila István. Érdeklődni a 0742 698 166-os telefon lehet.

 

Drámatábor

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között negyedszer szervez Interetnikai drámatábort Sepsiszentgyörgyön 14 év fölötti magyar és román anyanyelvű fiataloknak. A tábor részvételi díja 300 lej, a helyek száma korlátozott. A részvételi díj tartalmazza a foglalkozásokat, a szállást, napi háromszoros étkezést. A tábor intenzív együttlét egész napot kitöltő foglalkozásokkal. Célja olyan lehetőséget teremteni a fiataloknak, hogy a dráma- és csapatjátékok, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerhessék egymást és felfedezhessék a közös alkotás örömét. Az Osonó Színházműhelynek számos olyan hazai és nemzetközi projektje van, amelyben bebizonyosodott, hogy a színház mint forma nagyszerű eszköz és lehetőség az előítéletek leküzdésére, egymás elfogadására és a közös kapcsolódási pontok megtalálására. A műhelyfoglalkozásokat az Osonó vezetője, Fazakas Misi rendező-drámatanár, valamint Iustinian Turcu, a tavalyi UNITER-díj debüt kategóriájának nyertese, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház színésze vezeti. Jelentkezni július 20-ig lehet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail-címen vagy a 0740 578 725-ös telefonon.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Guzsalyas
A Gyuzsalyas Alapítvány Míves konyha című, népművészeti ihletésű kézműves-kiállítása június 17-éig tekinthető meg a sepsiszentgyörgyi Míves Házban naponta 12–18 óráig.

 

Sebességmérés
A közlekedésrendészet ma a következő helyszíneken méri a gépjárművek sebességét: a 11B úton Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Szárazpatak, a 11-E574-es úton Maksa, Lemhény, Bereck, Kézdivásárhely, Nyújtod, a 12-E578-as úton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád körzetében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2240
szavazógép
2018-06-03: Közélet - Hecser László:

Károly, a tiszteletbeli székely (Háromszéken a brit trónörökös)

Károly herceg erdélyi látogatása során a pénteket Zalánpatakon, a szombatot Kálnokon és Sepsikőröspatakon töltötte. Mindhárom településen sétált, templomokat látogatott meg, szóba állt a tiszteletére kivonult helyiekkel, kürtőskalácsot evett és fenékig kiitta a köményes pálinkás poharat. Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere a falu nevében ajándékkal lepte meg, és Székelyföld népszerűsítéséért, a vidék iránti elkötelezettségéért hálaként olyan címet adományozott a vendégnek, amilyennel még nem rendelkezett: tiszteletbeli székelynek fogadta.
2018-06-04: Kultúrkert - Mózes László:

A lázadó Kali Ágnes

Kali Ágnes első, Ópia című kötete a napokban jelent meg, huszonkettedik születésnapi ajándékként, a könyv ősbemutatóját a sepsiszentgyörgyi Szimplában tartották. Ez természetes is, hiszen Kali Ágnes sepsiszentgyörgyi, de három éve már kolozsvári is, e két városban érzi otthon magát, miközben rengeteget utazik, lételeme az állandó mozgás. Dramaturgként felpörgött az élete, a színház jelent számára éltető változatosságot, amelyet más térben nem tud megteremteni.