VidékfejlesztésFelkészítik a pályázókat

2018. június 5., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség országos kampány során felkészítő-ismertető találkozósorozatot szervez a fiatal gazdászok és a kisgazdaságok támogatására pályázók számára. Az ügynökség honlapján megtalálható pályázatkiírási tervezet szerint a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés) júliusban, a fiatal gazdák (6.1-es intézkedés) és a kisgazdaságok  (6.3-as intézkedés) támogatásánál szeptemberben indul a pályázás.

Adrian Chesnoiu ügynökségi vezérigazgató sajtótájékoztatón elmondta: „Ez az újszerű ismertetősorozat az összes területi, régiós és megyei hivatalnál megszervezésre kerül a napokban, és részét képezi a kommunikációs stratégiánknak. A munkatalálkozókon minden érdekelt és érdeklődő részt vehet, beleértve azokat is, akik az elmúlt időszakokban tettek le pályázatokat, de nem sikerült elnyerniük a támogatást. Ez szerintem jó lehetőség, hogy a pályázó választ kapjon konkrét kérdésekre a vidékfejlesztési szakemberektől, és ezáltal számos hiba, amelyet az elbírálásnál észleltünk, a jövőben elkerülhető lesz”.

A megyei hivatal a félkészítőt csütörtökön 11 órától tartja a Szemerja negyedi Babeș–Bolyai Tudományegyetem épületében (a megyei vidékfejlesztési hivatal itt bérel irodákat a földszinten).

De nézzünk néhány feltételt a két intézkedésnél. A fiatal gazda (6.1-es intézkedés) a pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a gazdaság SO-euró értékétől függően, két részletben: a sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után. Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a termékeladás, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékének megfelelő 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint az üzleti tervben leírt gazdaság-korszerűsítések megvalósítását. A 20 százalékos termékértékesítés 6–7000 euró értékű eladást jelent, amelyet természetesen bizonyítani kell a második részlet igénylésekor. Viszont ha az eladást legtöbb három évnél hamarabb sikerül megvalósítani, a pályázó a második részletet igényelheti hamarabb is.

A kisgazdaságok támogatásánál a pályázható összeg 15 ezer euró. A sikeres pályázó első részletként a támogatási összeg 75 százalékát kapja meg, majd a második részletet legtöbb három év után. Itt is feltétel, hogy az első (11 150 eurós) kifizetés 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesítenie (vagyis 2250 euró értékben). Mindkét intézkedésre érvényes, hogy fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás pályázhat, illetve cégként kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát.

Másik alapvető pályázási feltétel a gazdaság mérete, értéke, az ún. SO-érték euróban kifejezve. A fiatal gazdák esetében a minimális SO-érték a 12 000, a kisgazdaságok támogatásánál pedig a 4000 euró. Minden növénykultúrának hektáronként és minden állatfajnak, illetve állatkategóriának egyedenként megfelel egy bizonyos SO-érték. Az új SO-értékek szerint egy hektár búzának 614,09 euró az SO-ja, az árpának 529,44, a kukoricának 641,8, a burgonyának 3167, a cukorrépának 1449, a szántóföldi zöldségnek 6196, a silókukoricának 1029 euró, a kaszáló és legelő hektáronként 295 euró, egy ló 1404, egy fejőstehén 1200 euró, a növendék, kategória és a nem függvényében 216 és 875 euró közötti, egy anyajuh 54,9, egy koca 262, egy méhcsalád értéke 59 euró. Itt csak a fontosabb, nálunk leginkább termesztett vagy nevelt kultúrák, illetve állatfajok SO-értékét soroljuk, a teljes táblázat megtalálható lesz minden egyes pályázati intézkedés eligazítófüzetében. Ezen értékeket alapul véve, a gazda könnyen kiszámíthatja gazdasága értékét, és megbizonyosodhat arról, hogy a minimális méretbeli feltételt teljesíti-e.

A találkozó részleteire következő lapszámunkban visszatérünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2018-06-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nálunk esett a legkevesebb eső

Az elmúlt hetek aszályos időszaka után az utóbbi napokban megeredtek az ég csatornái. Az egész megye területén esett, igaz, a lehullott csapadék mennyisége vidékenként változik. A legtöbb eső Felső-Háromszéken esett – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.
2018-06-05: Belföld - :

Nagygyűlést szerveznek a szociáldemokraták

Több százezer embert várnak szombat este Bukarestbe, ahol a jogállamiság, a polgári alapjogok és a demokrácia védelmében hirdet nagygyűlést a Szociáldemokrata Párt (SZDP) – jelentette be tegnap Liviu Dragnea pártelnök. Ugyanakkor – egyelőre csak a Fehér megyei SZDP-elnök egyéni kezdeményezéseként – az is felmerült, hogy kezdeményezzék Klaus Iohannis államfő felfüggesztését, ha nem váltja le Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt.