Építik a BRUA gázvezetéket

2018. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Megkezdte a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz – közölte az energiaügyi minisztérium.

A BRUA vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelt földgáz. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podişortól a bánsági Temesrékásig. A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának költségeit (179 millió eurót) az Európai Unió fedezi. Ion Sterian vezérigazgató szerint a Transgaz rendelkezik a szükséges anyagi és műszaki feltételekkel, hogy a projekt romániai részét határidőre elkészítse. A gázfolyosó romániai szakaszán a három új kompresszorállomás (Podişor, Jupa, Bibeşti) megépítését április 14-én kezdték meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2018-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - :

Emelkednek az árak

4,2 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak 2018 áprilisában a külföldi és a belföldi piacon együttvéve tavaly áprilishoz, és 0,4 százalékkal idén márciushoz képest – mutat rá az Országos Statisztikai Intézet.
2018-06-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tavaszutó Zalánban

Rejtélyes falunak is nevezhetnénk Zalánt, mert rejtély jócskán maradt itt a mai időkre is. Elsőként a település neve – vagy miért Pincevár az a hely, ahol várnak nyomára nem talált a régész? Mi azonban nem oknyomozó településtörténetbe fokoztunk bele, hanem a mai olvasó számára fontosabb kérdésekbe: hogy apadó lélekszámú falu-e Zalán, hogy mi fékezi annyira fejlesztésének ütemét, mi ott jelenleg a hírerejű újdonság?