Belföldi hírek

2008. július 25., péntek, Belföld
Az SZNT javaslata

A romániai magyarság számára a cél nem a parlamenti képviselet, hanem e közösség önrendelkezése, a bukaresti parlamenti képviseletre olyan mértékben van szükség, amilyen mértékben képes ezt a célt szolgálni — olvasható a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tegnapi közleményében. A dokumentumot aláíró Izsák Balázs elnök úgy értékeli, az MPP és az RMDSZ közötti, együttműködésről szóló vitákban túl kevés szó esik a lényegről, arról a jövőképről, ,,amelyért érdemes, amelyért szabad kompromisszumokat kötni". Az elnök emlékeztet arra, Székelyföldnek sajátos regionális érdekei vannak, ezek érvényesítéséről és képviseletéről maguknak a székelyeknek kell dönteniük. Elengedhetetlennek tartja, hogy a magyar pártok székelyföldi szervezetei döntsék el, milyen feltételekkel tudnak együttműködni, s ők jelöljék meg azt az elvi keretet, amely ezt az együttműködést lehetővé teszi.

,,Javasoljuk az RMDSZ-nek és az MPP-nek, hozzák létre székelyföldi regionális tanácsaikat, és minden Székelyföldre vonatkozó döntést utaljanak ezen regionális tanácsok hatáskörébe, országos szinten pedig szerezzenek érvényt az itt született döntéseknek. Csak ezek a regionális tanácsok lehetnek illetékesek Székelyföldre vonatkozó választási programot kidolgozni" — olvasható az SZNT közleményében.

Húszszázalékos nyugdíjemelés

November elsejétől 20 százalékkal növelik a nyugdíjakat, így egy nyugdíjpont értéke eléri a bruttó átlagfizetés 45 százalékát — jelentette be tegnap Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. Jelenleg egy nyugdíjpont értéke 581 lej, ami az 1550 lejes bruttó átlagfizetés 37 és fél százalékát jelenti. A tárcavezető szerint január elsejétől került volna sor a járadékok emelésére, de a költségvetés bevételei lehetővé teszik, hogy ez két hónappal hamarabb megtörténjék. A kormány tavaly november elsején 30 százalékkal növelte a nyugdíjpont értékét, amely idén év elején egy újabb emelés következtében lett 581 lej.

Eső és áradások

Az ország négy megyéjében (Suceava, Neamţ, Kolozs és Szilágy) összesen 23 települést érintett a szerda éjszakai vihar és esőzés. A belügyminisztérium szerint legsúlyosabb a helyzet Suceava megyében, ahol 87 házat és 195 gazdaságot árasztott el a víz. Szilágy megyében nyolc hidat rongált meg az ár, a Kusaly községi Szilágykirva település bejáratánál lévő hidat összeomlás fenyegeti. Kolozs megyében 82 hektárnyi mezőgazdasági területet és 123 hektárnyi kaszálót öntött el a víz. Gondok vannak a villanyáram-szolgáltatással Botoşani, Beszterce-Naszód, Hargita, Neamţ és Suceava megye 37 településén, ahol 155 transzformátorállomás károsodott a vihar következtében. Tegnap délutántól holnap délig narancssárga vészjelzés érvényes Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó, Hargita és Vaslui megyében. Az említett megyék folyóin jelentős hozamnövekedés várható, egyes szakaszokon másodfokú készültségi szint valószínű. Továbbra is érvényes a sárga jelzésű riadó Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Arad és Vrancea megyében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1542
szavazógép
2008-07-25: Belföld - x:

Hírsaláta

BEZÁR A KORMÁNY? Kiürül a kormány az őszi választási kampányban, ugyanis a tizenhét miniszterből tizennégy jelölteti magát parlamenti tisztségre, így elsősorban az egyéni körzetek elnyerésével lesznek elfoglalva — írja az Adevărul. A mezőgazdasági, az igazságügyi és a külügyi tárcavezető nem kíván parlamenti tisztséget szerezni, így helyükön maradnak a kampány idején is. A miniszterelnök és még néhányan Bukarestben indulnak, így kevesebbet kell utazniuk, de másoknak több száz kilométert kell megtenniük, hogy valamennyire teljesítsék kormányzati kötelezettségeiket, és ne hanyagolják el kampányukat se. A három RMDSZ-es miniszter, Borbély László, Korodi Attila és Borbély Károly is bizonyosan csatába száll a parlamenti helyekért, bár a bukaresti lap megjegyzi, az elmúlt két (EP- és önkormányzati) választáson is indultak, de sikertelenül szerepeltek.
2008-07-25: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Szerbia visszaküldi nagyköveteit
A szerb kormány úgy döntött, visszaküldi nagyköveteit az Európai Unió azon tagállamaiba, amelyek elismerték korábban Koszovó függetlenségét — jelentette be Vuk Jeremic külügyminiszter. Szavai szerint a szerb kormány ezzel is elő akarja segíteni Belgrád közeledését az unióhoz. Korábban Belgrád visszahívta ezekből az országokból a szerb diplomáciai képviseletek vezetőit, tiltakozásul Koszovó elismerése miatt. Az EU tagállamai közül húsz ismerte el eddig a volt szerbiai tartomány függetlenségét. Szerbia egyelőre nem szándékozik visszaküldeni nagykövetét Washingtonba és más, Koszovót elismerő, nem EU-tag államokba.