AgroFeszt harmadszor

2018. június 12., kedd, Gazdakör

Harmadik alkalommal költözött a falu városra, pontosabban Sepsiszentgyörgy központjába, a rendezvény vidéki környezetet és hangulatot teremtett a városiak legnagyobb örömére.

A gyerekeknek különösen érdekes volt az egynapos esemény. Eddig csak képekről ismert háziállatokkal találkozhattak, barátkozhattak, betekintést nyerhettek a gazdálkodás mindennapi mozzanataiba. Az AgroFesztet az AgroSic Közösségek Közötti Társulás szervezte, együttműködve a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületével és a Zágoni Gazdák Egyesületével. A megyei szervezet logisztikai feladatokat vállalt, a zágoni társulat az infrastruktúra megépítését végezte.
Orbán Miklós, az AgroSic vezetője megfogalmazta: a rendezvény célja visszaállítani a falu és város közötti megszakadóban lévő kapcsolatot, közelebb vinni az urbánus világot a vidékhez. Kiemelt cél bátorítani a fiatalokat, megértetni, hogy érdemes a gazdálkodást választani életpályaként – mondta.
Vasárnap már kora reggel kezdett benépesülni az AgroFeszt „faluja”. Sorra érkeztek az állatok, szarvasmarhák, borjak, juhok, kecskék költöztek a karámokba. A szárnyasok és nyulak számára külön részleg készült – a korábbi tapasztalat mutatta: ezek a jószágok általában a gyerekek nagy kedvencei. A tér közepén épült fel az állatóvoda. Benne malacok, kisborjú és Elvira, a szamár, amely szamárcsikójával együtt érkezett a városba. Kijelenthetjük: nem hiába, hiszen az étfalvi Lemhényi Béla jószágai azonnal a szemle sztárjai lettek, velük készült a legtöbb fénykép, őket simogatták legtöbbet a gyerekek – és a felnőttek is.

 

Bővült a kínálat
A szervezők újdonságként egy esztenaházat is felállítottak. A hagyományos struktúra szerint egyik felében a juhászok „lakását” alakították ki. Az egyszerű, kevés, de hasznos berendezéssel bíró szoba a juhászok spártai életmódját tükrözte. Az esztenaház egyik részében a juhtejből készült sajt készítésének folyamatát mutatták be. Aki meglátogatta az esztenaházat, végignézte a sajtkészítést, megérthette: a piacon igazán nem drága az igazi tejből, adalékok nélkül készült juhsajt, orda.
Az állattenyésztéshez fűződő több tevékenységet is bemutattak élőben. Sor került szarvasmarhaköröm-pucolásra, a szakértelmet követelő munkát az illyefalvi Berde Csaba végezte. A juhnyírás ugyancsak látványos mozzanat volt. Nagy Levente Gál Imre csernátoni juhos gazda egyik állatát fosztotta meg gyapjújától. A városi közönség érdeklődéssel figyelte a mesterkedést, élmény volt számukra megtapogatni a frissen lenyírt gyapjút, élőben láthatták, miből készül sok jó meleg ruhadarab. Délután zajlott volna a fejésbemutató és tejkóstoló, sajnos, a korábbi években is népszerű eseménynek keresztbe tett a zuhogó eső.

 

Kutyák a városi faluban
Az AgroFeszt másik újdonsága volt a kutyabemutató. A border collie fajtájú kutya illett a környezetbe, hiszen hazájában, Skóciában, Angliában terelőkutyaként használják, az állattenyésztők nélkülözhetetlen társa. Tulajdonosa és edzője, a csupán 15 éves Benedek Viktória Csíkszentkirályból érkezett az AgroFesztre. Három éve foglalkozik komolyabban ku­tyákkal.
– Igazából a border collie volt álmaim kutyája. Ahogy megkaptam, egyből felnőttem hozzá, sikerült igazi felelősséget vállalnom egy élőlényért – vallotta saját magáról.
A kis edző és kutyája már több versenyen is megfordult, Gyulán, Magyarországon első helyet vívtak ki kategóriájukban, Bukarestben másodikok lettek.
Both Ferenc Zsolt Sepsiszentgyörgyön lakik, de Illyefalván van kennelje, amelynek törzsállományát két szuka és egy kan kaukázusi juhászkutya meg egy közép-ázsiai szuka alkotja. Az AgroFesztre hozott egyedei értékes állatok, a tulajdonos hosszú ideje dolgozik nemesítésükön. Nem hiába, kutyái az országos élvonalban vannak, a nemzetközi porondon is színvonalat képviselnek.
– A kutya meghatározza az ember személyiségét. Én a durva, robusztus, agresszív kutyákat szeretem. Olyan világot élünk, hogy a láncot is lelopják a kutyáról. Szerintem a kaukázusi pillanatnyilag a világ legjobb házőrzője. Akárkit szívesen látok nálam, ha a kapura ráteheti a kezét, akkor már ügyes ember – vallotta a tenyésztő.

A minőségen van a hangsúly
A kézműves termékek vására is része volt az AgroFesztnek. Az árusok sajtokat, mézet, befőtteket, szörpöket, bőrdíszműárut kínáltak az érdeklődőknek.
Papp-Benedek Csaba Kézdiszentlélekről érkezett, saját készítésű sajtokkal várta az érdeklődőket. Tíz éve foglalkozik sajtkészítéssel – mondta el érdeklődésünkre. Napi háromszáz liter tejet fej gazdaságában, kétszáz literből sajt készül, a többit a borjak fogyasztják el. „Vagy harmincféle sajtot készítünk, vörösborban érleltet, köménymagosat, tökmagosat, szárított paradicsomosat, csilipaprikásat, feltűrt és friss sajtokat, túrót” – körvonalazta a termékskálát.
Nem akarják továbbfejleszteni a vállalkozást. Ennyivel szeretnének maradni – többet nem is bírnának meg a napi tizennyolc órás munkaidő mellett –, a hangsúlyt nem a mennyi­ségre, hanem a minőségre fordítják ezután is – tudtuk meg Papp-Benedek Csabától.

 

Székely nyúl – az ellenálló
Klárik László (aki korábban szenátori tisztséget töltött be, most egyetemi tanár) székely nyulakkal érkezett a városi faluba.
– Négy évvel ezelőtt ismerték el hivatalosan. Egyszerre kapta meg az elismerést a kolozsvári nyúllal és az erdélyi óriás nyúllal. A három fajta kitenyésztői a kolozsvári állatorvosi egyetem dolgozói, az onnan kikerült emberek és holdudvaruk. A székely nyúl ellenálló képességében emelkedik ki a más fajták közül. Kokcidiózisra egyáltalán nem érzékeny, de szüksége van a vírusok elleni oltásokra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2018-06-12: Riport - Váry O. Péter:

Székelyföld büszkesége, a medve

Névjegykártyáján azt írja: medvepásztor. A világhálóra bepötyögtetve ezt a szót, csak egyetlen nevet ad ki. A Szin Jánosét. Akinek nem csak foglalkozása, de életútja is különös: gazdag volt, szegény lett, és most boldogan él. És még boldogabb lenne, ha a székely ember gondolkodását meg tudná változtatni. Nem mindenben, de nem is akármiben – a medve megítélésében. Szin János szerint ugyanis Székelyföld legnagyobb gazdasági potenciálja éppenséggel a barnamedve, és ezt medvepásztori tevékenységével bizonyítja is.
2018-06-12: Gazdakör - Incze Péter:

Van érdeklődés az uniós pályázatok iránt (Vidékfejlesztés )

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség országos kampány során felkészítő-ismertető találkozósorozatot szervez fiatal gazdák és kisgazdaságok támogatására pályázók számára. Ez az újszerű sorozat az összes területi, régiós és megyei hivatalnál megszervezésre kerül a napokban.