Hírsaláta

2018. június 13., szerda, Belföld
SIKERES A DINÓPARK. Három év alatt egymillió látogatót vonzott a barcarozsnyói dinópark.
Kelet-Európa legnagyobb ilyen létesítménye 2015 júniusában nyitotta meg kapuit, bevételei 2017-ben elérték a 11 102 560 lejt, ez 12,26 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és idén további növekedést jegyeztek. A dinóparkban 55 életnagyságú őslényt állítottak ki, számos interaktív zóna mellett vannak játszóterek, fára épített házak és egy 9D-s vetítőterem is. (Agerpres)
MEDVEHARAPÁS. Medve harapott meg egy pásztort a Hargita megyei Kissolymos határában. A rendőrség tájékoztatása szerint a 34 éves férfi a juhait legeltette a falu közelében, amikor hétfő este medve támadott rá. A rendőrségi szóvivő szerint a férfi minden bizonnyal megpróbált elszaladni, de a medve elkapta és megharapta a jobb bokáját. A történtek után a rendőrség riasztotta a mentőszolgálatot, és a férfit a székelyudvarhelyi kórház sürgősségi osztályára szállították. A kissolymosi volt az idei negyedik eset, amikor emberre támadott medve Hargita megyében. Tavaly 18 személy sérült meg medvetámadás következtében a megyében. (MTI)
A DRÓN SEM BIZTONSÁGOS MÁR. Legalábbis cigarettacsempészésre nem alkalmas. A Iaşi megyei határrendészeti főkapitányság tájékoztatása szerint a Podu Jijiei határátkelőnél egy romániai rendszámú autóra figyeltek fel, amely a határ felé tartott. A rendőrök infravörös távcsővel rövidesen észrevettek egy drónt, amely átrepült a Moldovai Köztársaság és Románia közötti határon. A drón által szállított csomagot a román országterületen várakozó férfi kézhez vette. A rendőrök előbb felszólították, hogy adja meg magát, de mivel nem engedelmeskedett, két figyelmeztető lövést adtak le. Miután őrizetbe vették a 31 éves férfit, kiderült, hogy a drón 350 csomag, a Moldovai Köztársaság­ból származó cigarettát szállított. A férfi vallomása szerint egy moldovai személy megbízásából, 200 lejért vállalta, hogy felveszi a rakományt és Iaşi-ba szállítja. (Agerpres)
A RENDŐRSÉG HONLAPJÁVAL ZSAROLNAK HACKEREK. A román rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy csalási kísérlet történik a nevében: pénzt próbálnak kicsalni a lakosságtól informatikai rendszereken keresztül. Az országos rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy amennyiben olyan üzenetet kap, miszerint online utaljon át pénzt az adatainak visszanyerése céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó, és ne kövesse az utasításokat, mert legtöbb esetben a blokkolt mappákat sem fogja visszakapni. Inkább azonnal értesítse a rendőrséget. A rendőrség melegen ajánlja a vírusellenőrző programok installálását, az ismeretlen (de akár ismert) személyektől kapott, gyanús és nem várt csatolmányok hanyagolását és a www.nomore­ransom.org honlap felkeresését, ha többet szeretne megtudni a zsarolóvírusokról. (Főtér)
PAPÍRTEKERCSEK KÖZÉ BÚJTAK. A határrendészek 32 illegális bevándorlót találtak kedd reggel egy török rendszámú, bolgár állampolgár által vezetett teherautóban, amely a Bors–Ártánd határátkelőhelyen próbált belépni Romániából Magyarország területére. Az illegális bevándorlók a teherautó pótkocsijából kerültek elő, ahol a szállítmányként szereplő papírtekercsek között búvóhelyet alakítottak ki maguknak. A bevándorlók Irakból, Iránból és Afganisztánból származnak. (MTI)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-13: Belföld - :

Júliusban készül el az előzetes jelentés (Velencei Bizottság)

Az igazságügyi törvénycsomagról és az ellene emelt szakmai és ellenzéki kifogásokról tájékozódott Bukarestben kétnapos látogatásán a Velencei Bizottság küldöttsége, amely júliusra készíti el előzetes jelentését. A bizottság jövő heti plenáris ülésén részt vesz Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításáért felelős parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti elnöke.
2018-06-13: Belföld - :

Csúcson az infláció

A statisztikai intézet közleménye szerint 5,41 százalékra emelkedett májusban az éves inflációs ráta, ez az érték több mint ötéves csúcsot jelent, legutóbb 2013 februárjában volt magasabb az éves infláció.