Tisztségében marad dragneaKiállnak vezérük mellett a szociáldemokraták

0000. 0., kedd, Belföld

Összezár a Szociáldemokrata Párt az immár második korrupciós perében csütörtökön elítélt elnöke, Liviu Dragnea körül. Az alakulat végrehajtó bizottsága tegnap délután Dragnea irodájában ült össze, szavazást ugyan nem tartottak, ám a szociáldemokrata vezetők egyhangúlag támogatásukról, szolidaritásukról biztosították a pártelnököt, aki így minden politikai – pártelnöki és alsóházi elnöki – tisztségét megtarthatja.

A Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsága tegnap négyórás ülést követően fogadta el azt a nyilatkozatot, melyben támogatásáról biztosítja Liviu Dragneát és a Viorica Dăncilă által vezetett kabinetet. A testület zárt ajtók mögött tartott ülése után rövid nyilatkozatában Dragnea ismertette: párttársai egyhangúlag maradásra kérték, így szilárd az elhatározása, hogy továbbra is az SZDP élén marad, személyes érdekeinél fontosabb az ország, a kormányzás és a párt stabilitása, a kormányprogram megvalósítása, a párhuzamos állam lerombolása. „Úgy döntöttünk, hogy sokkal keményebben és radikálisabban lépünk fel mindennel kapcsolatban, ami a tennivalónk. Nem ijedek meg sem Iohannistól, sem Hellvigtől, sem Kövesitől” – nyomatékosította. Utalt arra is, nem adják fel az igazságszolgáltatási törvények normalizálásáért indított harcot, s úgy értékelte, a liberálisok kezdeményezte bizalmatlansági indítványt nem fogják megszavazni a honatyák.

A fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós perben csütörtök este kihirdetett bírósági ítéletet tömeges kivégzéshez hasonlította Drganea, mondván: kilenc embert kellett elítélni ahhoz, hogy indokolható legyen az ő elítélése.

Elárulták az országot

A Szociáldemokrata Párt elárulta Romániát és szolidaritást vállalt egy elítélttel, szemben azokkal a románokkal, akik egy igazságos társadalmat akarnak – nyilatkozta tegnap Dan Barna. A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, a szociáldemokrata vezetők gyűlése után „Liviu Dragnea nem nyilatkozatot adott, hanem fenyegetéseket fogalmazott meg mindenki irányában, aki ellen merne neki szegülni: államfő, parlament, igazságszolgáltatás. Az SZDP-t most kell megfosztani a hatalmától!”

Elutasítják a vádaskodást

Mindeközben – reagálva a Dragnea ügyében hozott ítélet kapcsán a politikai osztály képviselői által megfogalmazott vádaskodásokra – a legfelsőbb bíróság tagjai tegnap közleményükben leszögezték: nem a kormány és a parlament tagjaira tartozik felbecsülni, hogy egy ítéletet helyben hagy-e majd a fellebbviteli bíróság, vagy hogy azt a „törvényeket önkényesen alkalmazva” hozták-e meg. A hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elve megköveteli, hogy igazságot kizárólag a bíróság és kizárólag a tárgyalóteremben szolgáltasson, kizárólag a törvényes előírások alapján – olvasható a kommünikében. A bírák példátlanul éles hangú állásfoglalásukkal Viorica Dăncilă miniszterelnök, illetve a Szociáldemokrata Párt egyes minisztereinek és törvényhozóinak vádaskodására reagáltak, akik igazságtalannak minősítették az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt szociáldemokrata házelnök bírósági elmarasztalását.

„Az indoklás közzététele előtt azt hangoztatni, hogy a bíróság megsértette volna az alkotmánybíróság rendelkezéseit, semmiképp sem szolgálja a közvélemény korrekt tájékoztatását, megingatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Értékeljük a józanságra intő felhívást, de kételkedünk őszinteségében, amikor olyan kijelentésekhez társul, melyek szerint a bíróság politikai határozatot hozott, és az utca nyomásának engedett” – olvasható a legfelsőbb bíróság tagjai nevében kiadott tegnapi közleményben.

Önkényes ítélet?

Viorica Dăncilă a miniszterelnök, az SZDP ügyvezető elnöke csütörtök este kiadott állásfoglalásában azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult. „Egy demokratikus államban a bizonytalanságnak nincs helye az igazságszolgáltatásban, és amíg az alkotmánybíróság bizonyos döntéseit egyes bírák betartják, mások nem, csak arra tudunk gondolni, hogy a fellebbezés után nem tartják fenn ezt az ítéletet” – vélekedett Dăncilă, hangsúlyozván: bízik Liviu Dragnea ártatlanságában, és támogatásáról biztosítja mind a pártelnöki, mind a képviselőházi elnöki tisztségében. Mint fogalmazott, azok, akik a jogerős ítélet kimondása előtt Liviu Dragnea lemondását kérik, megszegik az alkotmányt, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit, amelyek mind garantálják az ártatlanság vélelmét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2018-06-22: Sport - Miska Brigitta:

Kisorsolták a BL- és az EL-selejtező első két körét (Labdarúgás)

A luxemburgi bajnok Dudelange együttesével játszik a magyar bajnok Videoton FC a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, továbbjutás esetén a székesfehérváriak a Ludogorec–Crusaders párharc győztese ellen léphetnek pályára. A BL második körében bekapcsolódik a Kolozsvári CFR is, amely az előselejtező győztesével vagy a Malmö FF csapatával csap össze.
0000-00-00: Belföld - :

Kiállnak vezérük mellett a szociáldemokraták (Tisztségében marad Dragnea)

Összezár a Szociáldemokrata Párt az immár második korrupciós perében csütörtökön elítélt elnöke, Liviu Dragnea körül. Az alakulat végrehajtó bizottsága tegnap délután Dragnea irodájában ült össze, szavazást ugyan nem tartottak, ám a szociáldemokrata vezetők egyhangúlag támogatásukról, szolidaritásukról biztosították a pártelnököt, aki így minden politikai – pártelnöki és alsóházi elnöki – tisztségét megtarthatja.