Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A pekingi olimpia kabalafigurái

2008. július 28., hétfő, Sport

A béke és a barátság üzenetét hordozza a kabalaként szolgáló Fu Wa. Nagyon jó barátságban élő öt kisgyerek játékos természetét sugallja, na és Kína legnépszerűbb állatai közül négyet szimbolizál — a halat, a pandát, a tibeti antilopot és a fecskét —, mellettük pedig az olimpiai lángot. Mindenik Fu Wa két szótagú nevet visel, ezek a gyerekek szeretetének hagyományos kifejezési módját idézik. Beibei — a hal, Jingjing — a panda, Huanhuan — az olimpiai láng, Yingying — a tibeti antilop, Nini — a fecske. Ha e neveket egymás után olvassuk — BEI JIN HUAN JING NI —, ezt kapjuk: ÜDVÖZÖLJÜK PEKINGBEN.

A kabalák fejdíszeiben öt természeti elem található: a tenger, az erdő, a tűz, a föld és az ég.

A kínai kultúrában hagyománya van a jeleken, szimbólumokon keresztül történő megáldásnak. A Fu Wa tiszteletben tartja e hagyományt, ezért mindenik egy-egy áldást szimbolizál: jólét, boldogság, szenvedély, egészség és szerencse. Ezeket minden kontinens felé közvetítik. A küldetésük lényege: a világot békében, barátságban egyesíteni az olimpiai szellem jegyében.

Beibei. A hal és a víz, a jólét és az aratás szimbóluma. Beibei tehát a jólét áldását hordozza. Beibei nemes és tiszta, vízi sportokban jó, és a kék olimpiai karikát ábrázolja.

Jingjing. A gyerekek megmosolyogtatója, a boldogság áldásának hordozója. A panda védett állat, s az emberek mindenhol rajonganak érte. A fejdíszként szereplő lótusz a buja erdőt, valamint az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot szimbolizálja. Jingjing bájosan naiv és optimista, ugyanakkor egy erős atléta, a fekete olimpiai karikát ábrázolja.

Huanhuan. A tűz gyermeke. Az olimpiai lángot szimbolizálja, és a szenvedély az áldás, amelyet ad. A Fu Wa közepén állva arra ösztönzi a többieket, hogy gyorsabban fussanak, magasabbra ugorjanak és erősebbek legyenek. A piros olimpiai karikát ábrázolja.

Yingying. Mint az antilop, gyors és fürge, az egészség, az erő áldását hordozza, mely a természettel való harmóniából fakad. Fejdísze az Qinghai-Tibet és Xinjiang kultúráját, a nyugat-kínai etnikumok hagyományait foglalja magában. Az olimpia sárga karikáját jelképezi.

Nini. A pekingi gyerekek rendszerint papírsárkányokat eregetnek, ezek közül a legkedveltebb az aranyszárnyú fecske. Nini ezt a hagyományt őrzi. Aranyszínű szárnyai a végtelen eget szimbolizálják, és a jószerencse áldását szórják. (Fecske kínaiul yan, Peking régi neve Yanjing). Nini ártatlan és vidám, mint a fecske. Remek tornász, a zöld olimpiai karikát ábrázolja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1022
szavazógép
2008-07-28: Sport - Áros Károly:

A nyári Olimpiai Játékok

A nyári olimpiák összesített éremtáblázata
Az újkori olimpiák 112 éve alatt 123 ország — közülük négy már nem létezik: Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Brit Nyugat-India — iratkozott fel a játékok éremtáblázatára. Előkelő helyet foglal el Magyarország és Románia is. Magyarország a ,,százasok" (az aranyérem szempontjából) klubjának tagja, egy bravúros pekingi szerepléssel Románia is tagja lehet a tizenkét tagállamot számláló klubnak.
2008-07-28: Sport - Áros Károly:

Szabó Katalin a kitüntetettek között (Torna)

A hét közepén kétszer is kitüntették minden idők legjobb román sportolóit, köztük a zágoni — ezt már csak a megyei és a zágoni önkormányzatnak mondom, mert más mindenki tudja, s fejet hajt elismerése jeléül — Szabó Katalint, aki a tornavilág azon négy tornászlánya közé — a szovjet Larisza Latinyina, a magyar Keleti Ágnes és a csehszlovák Vera Caslavska társaságában — tartozik, akik egy olimpián négy aranyérmet szereztek. Kedden a Cotroceni-palotában az államelnök, Traian Băsescu a román sport legmagasabb kitüntetésével, a Sport Érdemrend I. fokozatával tüntette ki azokat (Szabó Katit is), akik magas tudásukkal, professzionális hozzáállásukkal, odaadásukkal hozzájárultak a román sport hírnevének megalapozásához, öregbítéséhez.