Egyre gyorsabban tűnnek el az őserdők

2018. június 26., kedd, Magazin

Évente több mint 87 ezer négyzetkilométerrel csökkent a világ őserdeinek területe 2014 és 2016 között. Ez 20 százalékkal gyorsabb ütemű pusztulást jelent az előző tíz évhez képest.

  • Fotó: index.hu
    Fotó: index.hu

A műholdfelvételek szerint mit sem érnek az erdőirtás megfékezésére irányuló több évtizedes erőfeszítések. A világ háborítatlan őserdőinek csaknem 10 százaléka feldarabolódott, pusztulásnak indult vagy a fakivágás áldozatává vált 2000 óta.

Az őserdők pusztulása globális tragédia, mi pedig szisztematikusan irtjuk az éghajlat stabilitásának egyik alappillérét. Az erdők jelentik a számunkra elérhető egyetlen biztonságos, természetes és megfizethető infrastruktúrát a szén tárolására – mondta Frances Seymour, a Világ Erőforrásai Intézet környezetvédelmi szervezet munkatársa.

Az éghajlati stabilitás fenntartásán kívül az erdők a biológiai sokszínűség, az időjárás, a tiszta levegő és a vízminőség megőrzésében is szerepet játszanak. Világszerte 500 millió ember megélhetése függ közvetlenül az erdőktől.

A vizenyős és füves területeket is magában foglaló, úgynevezett érintetlen őserdei területek olyan, legkevesebb 500 négyzetkilométernyi övezetek, amelyeken a műholdfelvételek alapján nincs nyoma nagyobb volumenű emberi beavatkozásnak: nincsenek autóutak, ipari szintű mezőgazdasági termelés, bányászat, vasutak, csatornák vagy távvezetékek.

Tavaly januárban – azután, hogy 2014 és 2016 között évente több mint 87 ezer négyzetkilométerrel csökkent területük – 11,6 millió négyzetkilométernyi erdőterület felelt meg ezeknek a kritériumoknak világszerte. Peter Potapov, a Marylandi Egyetem munkatársa, a vizsgálat egyik vezető kutatója szerint sok ország az összes erdőterületét elveszítheti a következő 15–20 évben.

A mai mutatók szerint Paraguayban, Laoszban és Egyenlítői-Guineában 2030-ra, a Közép-afrikai Köztársaságban, Nicaraguában, Mianmarban, Kambodzsában és Angolában pedig 2040-re tűnnek el az őserdők.

A trópusi országokban az őserdők eltűnésének elsődleges oka a mezőgazdaság és a fakitermelés. Kanadában és az Egyesült Államokban az erdőtüzek, Oroszországban és Ausztráliában a bányászat, az energiatermelés és a tüzek okozzák az erdőterületek csökkenését.

A szakemberek szerint a nemzeti és regionális parkok segítenek lassítani az erdőpusztulás ütemét. A mutatók szerint a védett övezeteken kívüli területeken háromszor magasabb az esélye az erdőségek hanyatlásának. Az ENSZ Fejlesztési Programja meghirdette a Nature4Climate nevű ötéves tervet, amely többek között a hatékony földhasználatot tartja a globális felmelegedés elleni harc egyik legjobb módjának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2018-06-26: Magazin - :

Élménysulival kísérleteznek Magyarországon

Élménysuli címmel indul kísérleti program hatvan magyarországi iskolában több egyetem és az Oktatási Hivatal részvételével. A hivatalosan Komplex alapprogramnak nevezett módszer a tervek szerint 2021-re már a közoktatási intézmények felében, ezerötszáz iskolában lesz bevett gyakorlat.
2018-06-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a csernátoni
özv. FÁKÓ MÓZES
életének 88. évében elhunyt.
Temetése 2018. június 26-án 15 órakor lesz az alsócsernátoni ravatalozóházból.
A gyászoló család
10875