Tarolt Radu Jude filmje

2018. július 10., kedd, Magazin

Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje kapta szombat este az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt – írja a Transindex.

  • Radu Jude filmrendező a fesztivál díjkiosztó gáláján Fotó: adevarul.ro/EPA-EFE
    Radu Jude filmrendező a fesztivál díjkiosztó gáláján Fotó: adevarul.ro/EPA-EFE

Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki. Radu Jude alkotása a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte. Jude hatodik nagyjátékfilmje történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos „intelligens vészjelzésnek”, „merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2018-07-10: Magazin - :

Az angol beteg a legjobb regények között

Michael Ondaatje Az angol beteg című regénye lett a legjobb irodalmi alkotás az utóbbi öt évtized Man Booker-díjas művei közül. Az Arany Man Booker-díj győztesét vasárnap jelentették be a Man Booker 50 Fesztivál zárórendezvényén a londoni Royal Festival Hallban. Az abszolút győztest közönségszavazással választották ki a Man Booker-díj eddigi nyertesei közül a rangos brit irodalmi elismerés alapításának 50. évfordulója alkalmából.
2018-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kézdimárkosfalvi juliális

A nemzet festőjének, Márkosfalvi Barabás Miklósnak a szülőfalujába – Felső-Mezőföldre – látogattunk, ahol arról győződtünk meg, ha időben még apadó is ezeknek a falvaknak a lélekszáma, akkor is élő minden település. Több új létesítmény és eredmény születik, olykor saját, helyi kezdeményezésre, amit felkarol a mindenkori községvezetés, teljes mellszélességgel támogatnak az egyházköz­ségek-plébániák. Ide sorolható Szentkatolna térsége is, ahol az önkormányzat s Tusa Levente polgármester is igyekezett, hogy arányosan fejlesszenek a községhez tartozó minden kistelepülést.