ÉrettségiMegérte fellebbezni

2018. július 10., kedd, Közélet

Bebizonyosodott, hogy a háromszéki érettségizők román dolgozatait alulértékelték, tízből nyolc esetben jegyet emeltek a fellebbezés utáni újrajavításkor. A tegnap közzétett végleges eredmények szerint több érettségizőnél három-négy jeggyel is nőtt a dolgozat értéke. A fura jelenségre egyelőre nincs magyarázat, de ilyen nagy különbségeknél a javítóközpontnak kötelessége megvizsgálni a szóban forgó eseteket – közölte lapunk érdeklődésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő.

  • Vizsga előtt bizakodóan. Fotó: Albert Levente
    Vizsga előtt bizakodóan. Fotó: Albert Levente

Az előzetes eredmények szerint az 1067 érettségizőből 635-en (59,51%) vizsgáztak sikeresen, a megóvott 369 dolgozat újrajavítása után ez az arány 64,20 százalékra emelkedett, még ötven vizsgázó, közülük negyvenhat a magyar tagozaton, elérte a hatos általánost. Románból, ahol 209-en fellebbeztek, 161 esetben emeltek jegyet, a kiugró esetek ennél a tantárgynál látványosak, olyan is előfordul, hogy 2,9-ről 6,9-re nőtt a jegy, 5,9-ről 9,55-re, 3,4-ről 6,15-re, 6,3-ról 9,4-re. E különös jelenség többségében magyar érettségizőket érint, mert ők többen fellebbeztek, de a román tagozaton is megjelennek hasonló anomáliák. Magyar nyelv és irodalomból negyven dolgozat jegyét emelték, a kötelező tárgyból hatvankettőét, a választott tárgyból harminckét eredmény változott pozitívan. Összességében 295 megóvott dolgozat jegyét emelték, 58 esetben csökkentettek, 16 eredmény változatlan maradt.

A Kovászna megyei dolgozatokat Marosvásárhelyen javították, az újrajavítás Zilahon történt, a kijavított dolgozatok visszakerültek Marosvásárhelyre, ahol a szabályzatnak megfelelően meg kell vizsgálni az olyan eseteket, ahol több mint másfél jeggyel különbözik a második értékelés az elsőtől – tájékoztatott Kiss Imre.

Ilyenkor ellenőrzik, hogy mind a két javító tanár javított-e, vagy az egyik elfogadta kollégája értékelését, nem tévedtek-e, amikor egy adott eredményt és a vizsgázó nevét társították, vagyis nem történt-e véletlen felcserélés, netán a javító tanár túl szigorúan osztályozta a helyesírási hibákat. Azokban a termekben, ahol javítják a dolgozatokat, éppúgy hang- és videófelvétel készül, mint a vizsgatermekben, tehát minden lépés követhető – mondta a főtanfelügyelő. Korábbi években a megóvott dolgozatok legfennebb 40–55 százalékának jegyét emelték, idén ez 80 százalék, ami mindenképpen különös, ezért az említett kivizsgálás eredményéről a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség tájékoztatást fog kérni a Maros megyei kollégáktól. Ha bebizonyosodik, hogy a javító tanár tévedett vagy szabálytalanul járt el, eltilthatják a további ilyen jellegű tevékenységtől, de a véglegesen kihirdetett eredmény nem változik – közölte Kiss Imre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2018-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kézdimárkosfalvi juliális

A nemzet festőjének, Márkosfalvi Barabás Miklósnak a szülőfalujába – Felső-Mezőföldre – látogattunk, ahol arról győződtünk meg, ha időben még apadó is ezeknek a falvaknak a lélekszáma, akkor is élő minden település. Több új létesítmény és eredmény születik, olykor saját, helyi kezdeményezésre, amit felkarol a mindenkori községvezetés, teljes mellszélességgel támogatnak az egyházköz­ségek-plébániák. Ide sorolható Szentkatolna térsége is, ahol az önkormányzat s Tusa Levente polgármester is igyekezett, hogy arányosan fejlesszenek a községhez tartozó minden kistelepülést.
2018-07-10: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mellékszál

Akár többfogásos vacsorával is ünnepelhetett volna tegnap a szociálliberális kormánykoalíció. Első látásra hatalmas győzelmet arattak az utóbbi időben már halálos ellenségükké vált, az ügyész – vagy inkább párhuzamos? – állam felett, legyőzve annak egyik legerősebb és -határozottabb képviselőjét, a korrupcióellenes harc legfőbb irányítóját, Laura Codruţa Kövesi főügyészt.