Hírsaláta

2018. július 12., csütörtök, Belföld
CSÁBÍTJÁK KÖVESIT. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) ajtói nyitva állnak Laura Codruţa Kövesi előtt, amennyiben a volt korrupcióellenes főügyész úgy dönt, hogy belép a politikába – nyilatkozta Dan Barna. Az alakulat elnöke szerint Kövesi a korrupció elleni küzdelem egyik szimbóluma, és az MRSZ is minden erőforrását a jogállamiság támogatására próbálja felhasználni. Barna közölte, a volt főügyész válaszában méltányolta az alakulat támogatását, és azt mondta, mivel az elmúlt öt évben nem volt szabadságon, az elkövetkezőkben „kicsit visszavonul”, majd tárgyalnak még a témáról. Az MRSZ vezetője kifejtette, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben Laura Codruţa Kövesi indulna a jövő évi elnökválasztáson, pártja támogassa őt. Hozzátette, az MRSZ-nek mindenféleképp lesz saját elnökjelöltje, és bár alakulata jól együtt tud működni Dacian Cioloş volt miniszterelnök Románia 100 platformjával is, egyelőre nem jutottak odáig, hogy választaniuk kellene Cioloş és Kövesi között. (Agerpres)
  • Dan Barna. Digi4
    Dan Barna. Digi4
TRAKTORRAL LOPTAK BANKAUTOMATÁT. Őrizetbe vettek szombaton Franciaországban három román állampolgárt, akik traktor segítségével akartak elrabolni egy bankautomatát. Az Antena 1 által idézett francia sajtó szerint a bűncselekmény szombat hajnalban történt Aunaie térségében, Párizstól délre, a fővárostól néhány tucat kilométerre. A három férfi előzetesen ellopott egy traktort és egy kisteherautót egy közeli farmról. A CIC Bank egyik kirendeltségéhez hajtottak. A traktorral betörték az épület falát azon a részen, ahol a bankautomata volt, majd az automatát a járműhöz kötözték, hogy kitépjék a falból. A zsákmányt azonban már nem volt idejük felrakni a kisteherautóra, mert a helyszínen csendőrjárőrök jelentek meg. A kamionnal elmenekülő három román állampolgárt néhány kilométer után elfogták és őrizetbe vették. Két bűntársukat még keresi a francia rendőrség.
A BEVÁNDORLÁS AZ OKA. Egy év alatt nagyjából egymillió-val bővült az Európai Unió lakossága, amely 2018. január 1-jén 512,6 millió volt a becslések szerint. A lakosságszám emelkedését az Eurostat egyértelműen a bevándorlás számlájára írta, tavaly ugyanis gyakorlatilag nem volt természetes népességnövekedés, sőt, a mindössze 5,1 millió születésre 5,3 millió halálozás jutott. A közzétett adatok szerint 19 uniós tagországban nőtt a népesség 2017-ben, kilencben pedig csökkent. A legnagyobb emelkedést Máltán, Luxemburgban, Svédországban, Írországban és Cipruson regisztrálták, míg a skála másik végén Litvánia, Horvátország, Lettország, Bulgária és Románia áll. Magyarország lélekszáma körülbelül 20 ezer fővel csökkent, az idei év elején 9,8 millió volt. A legmagasabb természetes növekedési rátát Írország (+6,6 százalék), Ciprus (+3,8), Luxemburg (+3,2), valamint Franciaország (+2,5) vezeti. A természetes fogyás Bulgáriában (-6,5), Horvátországban és Lettországban (-4,1), Litvániában (-4), Magyarországon (-3,8) és Romániában (-3,6) volt a legmeredekebb az uniós statisztika szerint. (MTI)
KIHANTOLTATNÁ A „SEBZETT ISTENT”. Bizonyos Laurian Stănchescu román költő – aki nem kiemelkedő irodalmi tevékenységével hívta fel magára a figyelmet, hanem olyan „projektekkel”, mint a világhírű román szobrász, Constantin Brâncuşi csontjai hazaszállításának kezdeményezése – levelet írt Augustin Lazărnak, amelyben arra kéri a főügyészt, nyilvánítsa gyanús halálesetnek Mihai Eminescu halálát, és rendelje el a költő földi maradványainak exhumálását igazságügyi orvosszakértői vizsgálat okán. A 39 évet élt Eminescu halálát a leginkább elterjedt hipotézis szerint szifilisz okozta, de van egy olyan, általában össze­esküvés-elméletnek nevezett feltételezés is, miszerint a nagy költőt meggyilkolták. A merényletet egy szanatóriumban követték el „orvosi felügyelet” alatt (egy bizonyos Alexandru Şuţu doktor irányításával), mégpedig higanyinjekciók segítségével. Erre hivatkozva kéri Eminescu kihantolását Stănchescu, aki levelében sebzett Istennek nevezi a költőt. (Főtér)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Belföld - :

Romániának teljesítenie kell vállalását

Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
2018-07-12: Belföld - :

Folytatja a harcot

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a volt korrupcióellenes főügyész a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság nagyszebeni ügyosztályánál folytathatja tevékenységét, de Augustin Lazăr megbízása alapján a legfőbb ügyészség eligazító és ellenőrző szolgálata keretében tevékenykedik a továbbiakban Laura Codruţa Kövesi.