Zene, irodalom és színház Tusványoson

2018. július 23., hétfő, Kultúrkert

Tusványos nemcsak diáktábor, politikai és társadalmi fórumok helyszíne, hanem rendkívül színes a kulturális kínálata is. A július 24. és 29. között Tusnádfürdőn megrendezendő szabadegyetemen hagyományosan koncertek, színházi sátor, kulturális és művészeti témájú beszélgetések, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók várják az érdeklődőket. Ezek a programok jó vonzerőt jelentenek nemcsak az állandó táborlakóknak, hanem a Székelyföld más-más szegleteiből oda látogatóknak is.

  • Koncert Tusványoson. Fotó: Facebook/Tusványos/Codra Botond
    Koncert Tusványoson. Fotó: Facebook/Tusványos/Codra Botond

A közel három évtizedes múlttal rendelkező szabadegyetem „sajátos konstrukciójába” illeszkednek a kulturális, művészeti jellegű programok is. Amióta a rendezvény 1997-ben Bálványosfürdőről Tusnádfürdőre költözött, zenerajongók ezreit, tízezreit vonzották az esti, rendszerint színvonalas koncertek. Így lesz ez most is, esténként a tábor nagyszínpadján ismert előadók lépnek fel: Rúzsa Magdi, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Deák Bill Blues Band és Hobó, valamint az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company. A szabadegyetem internetes oldalán (tusvanyos.ro) olvasható program minden eseményről kronológiai sorrendben és helyszínek, illetve sátrak szerint tájékoztat, továbbá naprakész a Facebook-profiljuk is. Idéntől viszont a szervezők változtattak eddigi jó szokásukon, mostantól ugyanis nem ingyenesek az esti koncertek az alkalmi, kizárólagosan esti látogatók számára.

Csak 16 óra előtt lehet ingyenesen bejutni a táborba, az esti koncertekre érkezőknek 20 lejes belépőt kell fizetniük, ám a diákok és nyugdíjasok fél áron, a tusnádfürdőiek pedig ingyenesen léphetnek be a koncertekre.

E módosítás szükségességét a szervezők nem indokolták, a fizetős rendszernek a többség vélhetően nem örül. Pár éve meghonosodott, hogy a művészeti rendezvények Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban egy képzőművészeti tárlattal kezdődnek. Kedd délután Paulovics László festő és grafikusművész Visszatekintés (1960–2018) című kiállításának megnyitóját tartják, a kiállítás kurátora Szepes Hédi művészettörténész. Este Tusványoson a népzenei programok a Kriza János sátorban kezdődnek a Fonó zenekar koncertjével, míg a Magyar Teátrum színpadán a Soproni Petőfi Színház előadása tekinthető meg, a Márai Sándor–Hamvas Béla: A magány változatai című produkció két írói portrét körvonalaz.
A Kós Károly sátorban szerdán megnyílik a Varázslatos Bánffy-ménes című kiállítás, a Bethlen Gábor sátorban pedig a Nemzet Levéltára mutatkozik be, majd a színházi sátorban a délelőtti gyermekelőadást követően, délután elkezdődnek a közönségtalálkozók a fellépő zenekarokkal. A Janus Pannonius irodalmi kávéházban könyvbemutatók sorozatát tartják, Éger György Magyarok Romániában, 1990–2015 című művét Bodó Barna ismerteti, majd Molnár Vilmos Csodák ideje című kötete következik, de Lucian Boia kedvelői is találnak maguknakvalót: az ismert román történész Az 1918-as nagy egyesülés – nemzetek, határok, kisebbségek című művéről Rostás-Péter István, a könyv fordítója beszél majd. György Attila író, Székelyföld kulturális havilap szerkesztője a Kell és lehet című kerekasztal-beszélgetést vezeti, amelyen mások mellett részt vesz Pesty László filmrendező is. A Mátyás-udvarban Orbán János Dénes költő több kötet bemutatójának lesz a házigazdája, ugyanott szót kapnak majd a Nőileg magazin szerkesztői is.
Csütörtökön a Janus Pannonius irodalmi kávéházban Borsi-Kálmán Béla Az Aranycsapat és a kapitánya. Sorsvázlatok a magyar és a nemzetközi futballvilágból című kötetét ismertetik, de bemutatkozik Varga Csaba nagyváradi hegymászó is a Magyar lobogó a Himalájában című beszélgetés során. György Attila Lucius Caius Tarqinius Porsenna emlékiratai című kötetéről Sántha Attila költő faggatja a szerzőt.
A Magyar Teátrum Színházi Sátorban pénteken az augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben bemutatandó nagyszabású ingyenes szabadtéri előadás előkészületeiről lesz szó, a Csíksomlyói passió a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, rendezője Vidnyánszky Attila. Este a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház A kiválasztott című előadást mutatja be, amelynek mind rendezője (Dávid A. Péter), mind zeneszerzője (Bocsárdi Magor) sepsiszentgyörgyi. A Janus Pannonius Irodalmi Kávéházban aznap több kötetet ismertetnek (Bereznay András: A cigányság történetének atlasza; Muszka Sándor: Szégyen; Varga Melinda: Sem a férfiban, sem a tájban; Bálint Tamás: Hibalista), ezek mellett zenetörténeti különlegességnek ígérkezik Józsa Erikának a fél évszázados erdélyi rockzenekart bemutató kötete, A Metropol-sztori. A Mátyás-udvarban aznap „bühnagy székely humorestet” is tartanak székelyföldi írók és fotográfusok részvételével.
A tusványosi kulturális események jegyzéke valójában jóval bőségesebb, a fenti szubjektív ajánló a program áttanulmányozásával tovább bővíthető.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2018-07-23: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

2018-07-23: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

„Nincs okom panaszra” (Színházi tükör)

Polgár Emília Brassóban született, aztán Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Nagykároly és újra Sepsiszentgyörgy életének további állomásai. Táncosként kezdte, de egy véletlen folytán színészként is kipróbálhatta magát, és azóta nagyon sok prózai szerep is rátalált. 2006 óta tagja az M Stúdió társulatának.