OlimpiaIfjúsági olimpia létrehozásáról döntött a NOB

2007. július 9., hétfő, Sport
Ifjúsági olimpia létrehozásáról határozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119. ülése, hogy megpróbálja felkelteni a fiataloknak a sport iránti lanyhuló érdeklődését. A NOB a guatemalai fővárosban, helyi idő szerint csütörtökön egyhangúlag döntött az Ifjú­sági Olimpiai Játékok meghonosításáról.

Ez lehet a NOB által teremtett első jelentős világméretű sportfesztivál azóta, hogy 1924-ben létrehozták a téli olimpiát. A 14—18 év közötti korosztály számára rendezendő ötkarikás versenyekkel a NOB a számítógépek és a tévé képernyője elől a sportpályákra szeretné csalogatni a fiatalokat. Az első nyári ifjúsági olimpiát 2010-ben tervezik megtartani — a helyszínt jövő februárban választják ki —, két évvel később pedig az első téli ifjúsági ötkarikás játékokat. Ez utóbbiak helyszínéről a tervek szerint 2009 januárjában döntenek. A Jacques Rogge NOB-elnök által lelkesen támogatott elképzelés részleteit még nem dolgozták ki. Egyelőre annyi körvonalazódott, hogy a nyári ifjúsági olimpián három és fél ezer versenyző vehetne részt — szemben a ,,felnőtt"-játékokon versengő sportolók tízezres számával —, a téli ifjúsági játékokon pedig mintegy ezer fiatal sportoló mérhetné össze erejét. A nyári ifjúsági olimpia rendezési költségeit a NOB közel 30 millió dollárra, a téliekét 15—20 millióra becsüli. Költségkímélő megoldásként a versenyekre nem kell új sportlétesítményeket felépíteni. Rogge szerint hat ország máris érdeklődik az ifjúsági olimpia megrendezése iránt, s a sporteseménynek kisebb országok is otthont adhatnának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-09: Sport - Tibodi Ferenc:

Dicső múlt, zavaros jelen és bizonytalan jövő (Repülőmodellezés)

Szabó József
Egykoron városunkban legyőzhetetlen repülőmodellező csapat működött, amely országos szinten szinte verhetetlen volt. Sajnos, az 1989-es rendszerváltást követően a megyeszékhelyi repülőmodellezők egyre kevesebb támogatást kaptak, egyre kevesebb versenyen tudtak részt venni, és az egykoron nagyon jó eredményeket produkáló sportág jelen pillanatban csupán a lelkes modellezők otthonában él.
2007-07-09: Sport - x:

Zárásként aranyérem (Vívó EB)

Az utolsó napon is szereztek érmet a magyarok a genti vívó Európa-bajnokságon: a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván összeállítású csapat megnyerte a párbajtőrözők versenyét, a fináléban 45—33-ra verve a lengyeleket.