Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar Nobel-díjasokÉrmével emlékeznek Hevesy Györgyre

2018. augusztus 1., szerda, Magazin

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 ezer forint címletű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Hevesy György tiszteletére augusztus 1-jén a tudós feltaláló születésnapján – közölte az MNB tegnap.

  • Hevesy György  Fotó: Cultura.hu
    Hevesy György Fotó: Cultura.hu

A különleges, ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat ötödik tagjaként a Szent-Györgyi Albert, a Wigner Jenő, a Bárány Róbert, valamint a Zsigmondy Richárd előtt tisztelgő emlékérméket követik a sorban. A kibocsátás apropóját az adja, hogy 75 évvel ezelőtt ítélték Hevesy Györgynek a kémiai Nobel-díjat az izotópok indikátorként való alkalmazásáért.

Hevesy György a radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője, aki e módszert diadalra vitte azzal, hogy feltárta a legfőbb alkalmazási területeket, mindenekelőtt azt, hogy a módszer alkalmazható az élő szervezet vizsgálatára. Felfedezésével új tudományágat alapozott meg: a nukleáris orvostudományt.

A Hevesy György munkássága előtt tisztelgő emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek, hátlapjukon pedig Hevesy György félalakos portréja látható.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2018-08-01: Magazin - :

Törőcsik Mari fiatal színészeket támogat

Törőcsik Mari (fotó) hangja is megszólalt a fiatal színészekből álló Sztalker Csoport első önálló előadásában, amelynek premierjét a tegnap kezdődött Ördögkatlan Fesztiválon tartották. A darab születéséről ifj. Vidnyánszky Attila, a darab rendezője beszélt.
2018-08-01: Emlékezet - :

Legendává vált történetek (Préda Barna második könyve Zalánpatakról )

Ha nagyon akarja az ember, akkor sem talál érdekesebb falut Zalánpataknál a környéken. Sőt, lehet, még az egész világon sem. Ezt nem csupán maguk a helybeliek tartják így, de ezt mondják róla az elszármazottak, az ő gyerekeik és unokáik, s tudjuk, mostanság igen felkapott lett ez a kicsi település egészen magas körökben is.