Hatszáznegyven műholdat lőnek fel

2018. augusztus 6., hétfő, Autóvilág–Technika

Oroszország 640 műholdat akar a világűrbe juttatni Szféra (Égbolt) nevű új űrkutatási programja keretében a következő tíz év alatt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök július közepén a Roszkozmosz, az orosz űrkutatási hivatal vezetésével találkozva.

Az új orosz műholdakat a navigáció és a távközlés terén, valamint a Föld távoli megfigyelésére használják fel – mondta az orosz elnök. Három szakaszban bocsátják majd fel őket: 2022-ig, 2024-ig és 2028-ig. Putyin fontosnak nevezete, „hogy mind a hazai vállalkozások, mind külföldi partnereink érdeklődést mutassanak a program iránt, és hogy a lehető leggyorsabban hozzálássanak a megvalósításához”.

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az orosz űrkutatási program más projektjeit is időben megvalósítsák, azaz 2021-re már útnak indíthassák az Angara hordozórakétákat, 2022-ben megkezdhessék a Szojuz–5 rakéták tesztrepüléseit, és 2028-ban egy szupernehéz rakéta indulhasson a világűrbe, amely képes lesz több mint 50 tonna terhet szállítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2018-08-06: Autóvilág–Technika - :

Olcsóbbak lesznek az új különgépek

A Boeing a tervezettnél csaknem 1 milliárd dollárral olcsóbban építi meg az amerikai elnök új különrepülőit.
2018-08-06: Sport - :

Imreh László országos bajnok (Tereptriatlon)

Augusztus 3–5. között Marosvásárhelyen rendezték az Xterra World Tour nemzetközi tereptriatlon-világkupaversenyt, amely egyben a Román Kupa negyedik szakasza és az országos bajnokság is volt. A megmérettetésen 15 országból több mint 100 versenyző tette próbára magát, a sepsiszentgyörgyi Imreh László pedig korosztályában aranyérmet szerzett az országos viadalon.