Az afrikai sertéspestisről

2018. augusztus 7., kedd, Gazdakör

Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. A kórokozó vírusra jellemző, hogy ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben igen nagy, nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznóhullában hónapokig fertőzőképes marad.

A betegség különös veszélye, hogy az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén igen gyorsan továbbterjed. Az okozó vírus a beteg állatról másik állatra testváladékok vagy vér útján közvetlenül is terjed. Ezenkívül ragályfogó tárgyakkal, valamint a fertőzött állatok húsával és abból készült termékekkel is nagy távolságokra elhurcolható. A házisertés-állományok elsősorban fertőzött vaddisznókkal való kontaktus révén, beteg házi sertések állományba történő behozatalával, illetve állati eredetű terméket tartalmazó élelmiszer-hulladék etetésével fertőződhetnek, de szerepe lehet a vírus mechanikus átvitelében bármilyen, a fertőzött állatok gondozásakor használt eszköznek vagy akár ruhának.

A betegség tünetei a fertőződést követően néhány (3–15) nappal alakulnak ki, és elég változatosak lehetnek, de szinte minden esetben magas (40°C feletti) lázzal járnak.

A megbetegedett állatok bágyadtak, étvágytalanok, koordinálatlan lehet a mozgásuk, esetenként hánynak és hasmenésük van; a fül, a farok és a lábvégek bőre kékes-lilásan vagy vörösen elszíneződött lehet. A vemhes kocák elvetélhetnek. Jellegzetesek lehetnek a vérzéses tünetek (pl. véres hasmenés, orrvérzés), de ezek nem minden esetben alakulnak ki, mert az állat hamarabb (az első tünetek megjelenését követő néhány napon belül) elpusztul. A vírusra valamennyi korcsoport fogékony.

Kórboncoláskor testszerte vérzések láthatók a savós hártyák alatt, valamint a duzzadt nyirokcsomókban és a vese kéregállományában. Az emésztőcsatornában, húgyhólyagban véralvadék, a testüregekben szabad véres tartalom lehet jelen. A lép általában jelentősen megnagyobbodott. Általában 3–5 nap alatt megjelennek a jellegzetes tünetek, és ezt követően  3–5 napon belül nagy valószínűséggel el is pusztul a sertés. A fertőzött állatok 90 százaléka elpusztul, azonban egy állományon belül egyszerre az állatoknak csak kb. 10–15 százaléka fertőződik meg. A házi sertésen és a vaddisznón kívül más állatot nem betegít meg a vírus, emberre sem ártalmas. (nebih.gov.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2018-08-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Közös fellépéssel a kór ellen

Tovább terjed az afrikai sertéspestis. A veszélyes, gyorsan terjedő kórt július végén már hét megyében azonosították. Kovászna megyében egyelőre nem találtak fertőzött házi sertést vagy vaddisznót, de az állategészségügyi hatóság készenlétben áll. Az afrikai sertéspestis terjedését főképp megelőző intézkedésekkel lehet gátolni, ezért a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei a háromszéki községekben folytatnak felvilágosító kampányt. Az intézmény vezetője, dr. Sikó-Barabási Sándor több alkalommal hangoztatta: a sertéspestis terjedésének megfékezéséhez nagyban hozzájárulhatnak a sertéstartó gazdák. A kampány során polgármesterekkel, állattenyésztőkkel, esztenafelelősökkel, vadászokkal, állatkereskedőkkel ismertetik a megelőzési módszereket.
2018-08-07: Gazdakör - Incze Péter:

Sikeresen pályázott a tejszövetkezet (Vidékfejlesztés)

Múlt hét végén jelent meg a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség honlapján A piaci ellátásban szereplők partnerségének támogatása elnevezésű 16.4-es intézkedés országos  eredménye. Jó hír, hogy a megyéből újabb két partnerség nyert közel 100 ezer eurós támogatást a helyi piacok és az élelmiszerekkel való rövid láncú ellátás megvalósítására. Az egyik nyertes a Kézdiszéken létrehozott tejszövetkezet, a másik a Bodza vidéki partnerség.