Kormányellenes tüntetés Vizsgálódik a katonai ügyészség

2018. augusztus 16., csütörtök, Belföld

Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen történteket és a csendőrség közbeavatkozási módját. A vizsgálatokat elindító bukaresti ügyészségen egyébként tegnap reggelig 192 bűnügyi feljelentést regisztráltak, és közel nyolcvan személyt hallgattak ki. Kedden a bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal jelentkezett egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Időközben azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a tüntetés közben ellopta a megvert csendőrnő pisztolyát. Carmen Dan belügyminiszter ugyanakkor tegnap Ionuţ Cătălin Sindile ezredest nevezte ki ügyvivő parancsnokként a csendőrség élére Sebastian Cucoş ezredes helyére, akinek lejárt az időszakos megbízatása.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

Az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás. Mint ismert, a bukaresti katonai ügyészség szombaton indított hivatalból nyomozást amiatt, ahogy a csendőrség előző éjjel könnygázzal, vízágyúval és gumibotokkal ment neki nemcsak a randalírozóknak, hanem a békés tüntetőknek is, és erőszakkal ürítette ki a bukaresti Victoriei teret. A csendőrök mindenkire irányuló brutalitása miatt több mint 400-an szorultak orvosi ellátásra, és hetvenen kerültek kórházba. Emiatt felmerült a szolgálati visszaélés, a visszaélés jellegű viselkedés és a szolgálati hanyagság gyanúja. A katonai ügyészség tegnap megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg – részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai vádhatóság vezetője.

A csendőrség tegnap közleményben cáfolta, hogy „vegyi támadást” intézett volna a tüntetők ellen, ahogy azt az ellenzéki média állította.

Tegnaptól ugyanakkor Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a csendőrséget. Sindile, aki eddig csendőrfőkapitány-helyettesi tisztséget töltött be, Sebastian Cucoşt váltja a csendőrség élén. Carmen Dan a tisztségben való véglegesítését javasolta, ezt azonban a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az államelnöki hivatal kedden közölte, a tanács csak azt követően dönt kinevezéséről, miután az ügyészség kivizsgálja, jogszerűen lépett-e fel a csendőrség az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen. Cucoş kedden sajtóértekezletet tartott, ahol kijelentette: az egyenruhások kötelezettségüket teljesítették, és tiszteletet érdemelnek, illetve, hogy a vétkeseket függetlenül attól, hogy visel-e egyenruhát vagy sem, felelősségre kell vonni. Továbbá nyugalomra, mértékletességre és megértésre szólított fel mindenkit, és felhívta a figyelmet, hogy azok a csendőrök, akikkel most tele van az internet, ugyanazok, akiket az áradásokkor láttak, akik embereket mentettek ki a hó fogságából.

Kedden őrizetbe vették azt a 32 éves, Ilfov megyei férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tiltakozáson, a rendbontók és csendőrök közötti összetűzések során ellopta egy földre tepert csendőrnő pisztolyát. A férfi kihallgatása során tagadta, hogy eltulajdonította volna a fegyvert, amelyet a hatóságok egyelőre nem találtak meg. A gyanúsított ellen a tűzfegyverekre és robbanóanyagokra vonatkozó törvény megsértése és garázdaság gyanújával indult büntetőeljárás.

A vádhatóság és a csendőrség egyébként egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal jelentkezett kedden egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken, elsőként Carmen Dan számolt be. Ionel Corbu cáfolta a tárcavezető állítását. Augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. A csendőrség közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2018-08-16: Emlékezet - :

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nemhivatalos hírirodája három dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank oldalán.
2018-08-16: Belföld - :

Párttársa támadja Dragneát (Bomlóban a rend a szociáldemokratáknál )

Liviu Dragnea pártelnök lemondását és az általa háttérből irányított Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását szorgalmazta kedden Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátor, volt oktatási miniszter a Szociáldemokrata Párt (SZDP) tagjaihoz címzett nyílt levelében. Andronescu a diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén kirobbant erőszakra, az ország egészére kiterjedt SZDP-ellenes tüntetésekre utalva úgy vélekedett: a párt „túl messzire ment”, „vesztébe rohan”, és kormányzati erőként előbb-utóbb el kell számolnia a választók előtt, nem hibáztathat mindig mást. Liviu Dragnea szó nélkül hagyta az egykori tárcavezető levelét.