Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ünnepel a magyar főváros

2018. augusztus 18., szombat, Magazin

Idén három napon át tartanak az augusztus 20-ai központi rendezvények Budapesten, erdélyi, székelyföldi zarándokcsoportok is bekapcsolódnak. Már szombaton megnyílik a Magyar Ízek Utcája, a budai Várban mindhárom nap koncertekkel, programokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 20-án a hagyományok szerint a zászlófelvonással, majd a honvédtisztavatással kezdődnek az ünnepségek. Délután a szentmisére és a Szent Jobb-körmenetre, majd az esti tűzijátékra is sokakat várnak a szervezők.

  • Tűzijáték is lesz augusztus 20-án
    Tűzijáték is lesz augusztus 20-án

Ma megnyílik a Magyar Ízek Utcája, ahol egyebek mellett az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győztes finomságait, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet majd kóstolni. A Várkert Bazárnál felállított színpadon mindhárom napon több fellépő tart koncertet. Vasárnap este a Gellért-szobornál mások mellett a Tankcsapda is fellép.

Augusztus 20-án, hétfőn a programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából átadja a Külhoni Magyarságért Díjakat az Országházban.

Szintén a Parlamentnél, a Dunán idén is lesz légi és vízi parádé. Déltől este 7-ig ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona a Parlamentben. Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet. A Mária Rádió szerkesztősége elől 13 órakor több ezer ember zarándokol át gyalog a Szent István-bazilikához. A zarándoklatot a Váci úton, a Nyugati téri felüljárón, a bazilika hátoldala felől érkezve Székely János püspök vezeti.

Népviseletben lesznek a Böjte Csaba ferences szerzetes árvaházában nevelkedő gyerekek, székelyföldi zarándokcsoportok, délvidékiek, kárpátaljaiak, felvidékiek és cigányok. Augusztus 20-án a fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd.

Mindezek mellett Magyarország és a Kárpát-medence sok más településén tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2018-08-18: Magazin - :

Szent Korona virágokból

A 2016-ban megkezdődött hagyományt folytatva ismét Esztergomba utazott az egyik legismertebb debreceni virágkocsi, a Szent Korona. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét követően megáldotta a kompozíciót, valamint Esztergom és Debrecen közös virágkocsiját.
2018-08-18: Emlékezet - :

Illyés Elemér: Erdély változása 15. Utazás kitérőkkel (1968–1974)

Gyulafehérvár a római Apullum helyére épült, Gyula magyar törzsfő alatt; I. István a XI. században püspöki székhelyet alapít, és nemsokára felépül Erdély első keresztény bazilikája.