Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Putyin megtáncoltatta az osztrák külügyminisztert

2018. augusztus 20., hétfő, Kitekintő

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délután részt vett Karin Kneissl osztrák külügyminiszter stájerországi esküvőjén, majd a lakodalomra szintén meghívott Sebastian Kurz osztrák kancellárral együtt gépkocsin Grazba utazott, ahonnan elnöki repülőgépén Berlinbe repült.

Karin Kneissl és vőlegénye, Wolfgang Meilinger vállalkozó a dél-stájerországi Gamlitzban tartotta esküvőjét, amelyre az osztrák külügyminiszter még június eleji bécsi látogatásakor hívta meg az orosz elnököt. Putyin elfogadta a meghívást, és mintegy másfél órát jelen volt a dél-stájerországi borvidéken rendezett esküvőn és lakodalmon. Az orosz elnök ausztriai esküvői meghívása Ausztriában és külföldön is bírálatokat váltott ki.

Putyin elnöki különgépén érkezett a grazi repülőtérre, ahonnan gépkocsival utazott tovább az esküvő helyszínére. A stájerországi borúton haladó konvojt érdeklődők tömege üdvözölte. Röviddel az orosz elnök előtt érkezett meg az esküvőre Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Jelen volt Heinz-Christian Strache, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, alkancellár és az osztrák kormány több tagja is. A párton kívüli Kneisslt az FPÖ javasolta a külügyminiszteri tisztségre.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel övezett esküvőn mintegy száz vendég volt jelen. Putyin a televíziós felvételek tanúsága szerint virágcsokorral, széles mosollyal köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte az osztrák külügyminisztert. Elutazása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Az orosz elnök németül búcsúzott el az újdonsült pártól és az osztrák sajtó képviselőitől, majd visszautazott Grazba, ahonnan a kormánygépen Berlinbe repült tovább. Putyin mintegy három órát tartózkodott Ausztriában, a német kancellárral esedékes találkozójának kezdete a Berlin melletti Meseberg-kastélyban 18 órára volt kitűzve.

Ausztriában sokan bírálták Putyin magánlátogatását diplomáciai megfontolásokból és a magas biztonsági költségek miatt is.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője „munkalátogatásnak” minősítette a vizitet, amelyre az ilyen magas rangú vendégekre kötelező biztonsági előírások érvényesek. Hozzátette mindazonáltal, hogy Putyint a saját biztonsági személyzete kíséri, amelynek költségeit „az orosz fél fedezi”. Az esküvő költségeit Kneissl viseli, beleértve a biztonsági magánügynökségre fordított kiadásokat – hangsúlyozta a tárca. Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása „hátrányos” Ausztriára nézve. Bizalmatlanságot szül az ország iránt, amelyet „Oroszország trójai falovának” fognak tekinteni az EU-ban. Ezenkívül jelentősen felértékeli az oroszbarát FPÖ-t, Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve.
Bírálat érkezett Ukrajnából is. Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Ausztria Putyin esküvői meghívásával nem lehet többé semleges közvetítő az ukrajnai konfliktusban. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, „szomorú mosolyt fakaszt” az a tény, hogy az osztrák külügyminisztérium egy magánlátogatás miatt magyarázkodásra és annak bizonygatására kényszerült, hogy külpolitikai irányvonala változatlan marad.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2018-08-20: Kitekintő - :

Fogadják be mások (Olaszország)

Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter tegnap, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiknek a hajóját az olasz kormány nem engedi kikötni.
2018-08-20: Sport - :

Ezúttal is a moldvai csoportban a Kézdivásárhelyi SE (Labdarúgás, III. liga)

A Román Labdarúgó-szövetség pénteken kisorsolta a 2018–2019. évi labdarúgó-bajnokság harmadosztályának menetrendjét, a Kézdivásárhelyi SE pedig az előző szezonhoz hasonlóan ezúttal is a moldvai csoportban kapott helyet, viszont az FK Csíkszereda és a Székelyudvarhelyi FC – akárcsak a Maros megyei együttesek – az erdélyi csoportban játszik.