Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Merényletkísérletek

2018. augusztus 27., hétfő, A múlt hét
Kuti János

A múlt héten Liviu Dragnea bevallotta, hogy már a tavaly észrevette, életére törnek. Kezdetben csak fenyegető leveleket küldözgettek, majd halálos fenyegetéseket kapott, később azt is orrára kötötték, miként fogja végezni ő és családtagjai.

Majd áprilisban merényletet próbált elkövetni ellene négy sötét ruhás alak (Nem mondta, hogy sötét arcú, pedig úgy illett volna). Azt is sugallta, hogy a dologban Soros György keze és pénze is benne lehet. Bár, mint mondta: „Én nem gondolok rá (Sorosra). Ő (viszont) gondol rám”.

Gondoljuk, azért próbálkoztak áprilisban, hogy ha nem sikerül, mondhassák,  csupán áprilisi tréfa volt. Tudják ám ezek, hogyan lehet viccel elütni a dolgot, és így kibújni a felelősség alól. Dragnea aztán a filmekből ismert, elmaradhatatlan autós üldözéssel is előállt. Elmesélte, hogy egy keskeny utcában megpróbálták elzárni útját. A potenciális merénylők kézéllel nyakuk elé suhintottak, ami egyértelműen a kinyírás tudomásra hozását jelenti. Még azt is látta, hogy milyen fegyverek birtokában voltak a terroristajelöltek: szúrós szemmel néztek rá, ami felér egy szemmel veréssel, de úgy is lehet mondani: gyilkos pillantásokat vetettek rá. (Bár általában az áldozatra a távcsöves puska messze­látójára pillantó szemmel szoktak nézni). Dragnea a nézésükről meg a járásukról ismerte fel leendő gyilkosait, mármint arról, ahogyan nézték őt, és ahogy utánajártak.

És mindezek után sokan mégsem veszik komolyan a vele történteket. Pedig nem akárki ellen kísérelnek meg merényletet, a világtörténelemben elég precedens akad. Szerencsére (vagy sajnos?) nem mindig sikerül. Mert olyan diktátorok ellen is próbálkoztak sikertelenül, mint Mussolini vagy Hitler. A volt kubai diktátor, Fidel Castro ellen állítólag 55 merényletet szervezett az amerikai titkosszolgálat. Még azzal is próbálkoztak, hogy fejének ékétől, legendás szakállától megfosszák. Lehet az is, hogy Dragnea ellen is ilyen galád módon akartak támadni, csak neki a bajusztalanítását akarták elérni. Felvetődött most az is, hogy a négy jól öltözött merénylő az a négy izraeli állampolgár lehetett, akiket az augusztus 10-ei tüntetésen kirángattak egy taxiból. Bár elvileg nem érdeke, a világ egyik legjobb titkosszolgálatának, az izraeli MOSZAD-nak is benne lehet a keze a dolgokban. Lehet, hogy a mi titkosszolgálatunk titokban összedolgozik velük, így akarván eltenni láb alól Dragneát?

Aztán orvul gyilkolták meg az egyik legjobb amerikai elnököt, Kennedyt! De egy hősszerelmes merényletet kísérelt meg egy másik elnök, Ronald Reagan ellen is, aki ezzel a „történelmi tettel” akarta felhívni magára a híres amerikai színésznő, Jodie Foster figyelmét. Reagan tüdőlövést kapott, kórházba került, ahol megígértette az őt operáló orvosokkal, hogy következő választáson rá szavaznak. Ha ilyesmi történik Dragnea úrral, valószínűleg ő is ekképpen fog cselekedni.

Egy politikai gyilkosság akár az egész világ életét is meg tudja változtatni. Gondoljunk csak arra, hogy miután megölték az osztrák trónörököst Szarajevóban, kitört az első világháború. Egy estleges Dragnea-ellenes merénylet után nálunk is pukkanhat bár egy polgárháború. Mert egyfelől ott van Iohannis a titkosszolgálattal, az őrző-védő szolgálat, a külföldi diaszpóra és a belföldi tüntetők az ellenzéki pártokkal, másfelől a csendőrség, rendőrség, a kormány és Dragnea párttagjaival és saját tüntetőivel. Egy főpróbát már meg is tartottak augusztus tizedikén, de abban még csak fegyvertelenekkel csapott össze a csendőrség. Kezdetnek ez sem volt rossz.

Iohannis állítja, amikről Dragnea regél, egy diktátor kényszerképzetei, rémálmai. Mindezek után, hogy bizonyítsa, valóban életére törnek, Dragneának nem lesz más választása, minthogy rendez maga ellen egy sikertelen merényletet, amit ő és a beszervezettek szerencsésen túlélnek. De azt is megteheti – amit a török Erdogan elnökről is rebesgetnek –, hogy egyenesen sikertelen katonai puccsot szervez saját kormánya és maga ellen, és aztán már kényelmesen le tud számolni ellenségeivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-08-27: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Új kenyér ünnepe Rétyen

A felvonuló Kováts András ifjúsági koncert-fúvós zenekart népes vendégsereg követte a rendezett sport- és kulturális központba. Ideje van az ünneplésnek, ideje a hálaadásnak és a köszönetnek is – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dombora Lehel polgármester a XIII. Községi Napokat, amely mindig az új zsenge hagyományos ünnepe Rétyen. Külön köszöntötte a felvidéki Csilizradvány testvértelepülés küldöttségét.
2018-08-27: Belföld - :

Kivizsgálják a legfőbb ügyészt

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy vizsgálatot indít Augustin Lazăr legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésére, miután nyilvánosságra került egy újabb titkos együttműködési megállapodás, amely a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között jött létre, és amelyet Lazăr írt alá.