VidékfejlesztésPályázható a gazdaságok korszerűsítése

2018. szeptember 4., kedd, Gazdakör

A vidékfejlesztési megyei hivataltól kapott információk szerint augusztus utolsó napjáig a fiatal gazdák támogatásánál a kiírt 11 millió euróra 172 pályázatot tettek le 7,1 millió euró értékben. Szeptember elsejétől új kiírási hónap kezdődött, és a minimális pontszám leesett 85-re, ezzel meg is ugrott a letett pályázatok száma. Tegnaptól lehet pályázni A gazdaságok korszerűsítése, 4.1-es számot viselő intézkedésre is, a pályázható összeg összesen 303 millió euró.

A megyei irodától kapott információ szerint augusztusban a fiatal gazdáknál 6 pályázatot sikerült feltölteni a magas kötelező pontszám mellett is, a kisgazdaságok támogatásánál pedig 11 pályázat leadásáról tudnak.
Tavalyhoz képest a gazdaságkorszerűsítésnél változott valamelyest az elbírálási pontszámozás, így a pályázónak ügyelnie kell a saját értékelésnél. Idén a pontozásos elbírálásnál pontok járnak, ha a növénytermesztő gazdaság mérete bizonyos SO-érték között mozog (12 000 és 50 000 SO-euró között 7 pont, 50 000 és 100 000 euró között 6 pont, 100 000 és 250 000 euró között 5 pont), több pontot kap a pályázó üvegházas zöldségtermesztő (25 pont). Az olajos és fehérjedús növényfajokat és burgonyát termesztő pályázó 23 pontot kap, viszont 25 pont jár abban az esetben, ha elismert vetőmag-, illetve gumótermesztő. A túlnyomóan gabonát termesztő pályázó 22 pontot kap, ha hivatalosan is elismert vetőmagtermesztő, akkor 25 pont jár.
Pontok járnak akkor is, ha a termés több mint fele a gazdaságban feldolgozásra kerül, és még több, ha az értékesítés is legtöbb egy köztes felvásárlón keresztül jut el a fogyasztóig (pl. előszerződés köttetik egy panzióval), 10–11 pont annak függvényében, hogy egybeköti-e a termelést a feldolgozással és az értékesítéssel vagy csak a feldolgozással. A termelői csoport vagy szövetkezet tagjának is jár pont, ha a feldolgozás és értékesítés a szakmai szervezet tagjain keresztül valósul meg. A kiírás megengedi, hogy a termelői csoportok és szövetkezetek is pályázzanak, ezen szakmai társulások az elbírálásnál 12 és 27 pontot kapnak, annak függvényé­ben, hogy mekkora gazdaságok léptek be a termelői csoportba.
Pont jár a mezőgazdasági terület minőségi besorolása szerint is, a mellékletekben a minisztérium honlapján megtalálható minden község besorolása. A pontosztásnál előnyben részesül a mezőgazdasági egyetemet végzett (11 pont), az államvizsga nélküli pályázó (10 pont), a mezőgazdasági líceumot vagy mezőgazdasági szakiskolát végzettek (9 pont), és akik mezőgazdasági felkészítőn való részvételt igazoló diplomát tudnak felmutatni (7 pont). A pályázat keretében saját öntözőfelszerelés is vásárolható, itt is pont jár, ha a beruházás által 20 százalékos víztakarékosság érhető el. Ugyancsak pont jár azon gazdálkodóknak, akik helyi (őshonos) növényfajtákat termesztenek, maximálisan 5 pont kapható.
Az állattenyésztő pályázatoknál pontok gyűjthetők a gazdaság SO-euró mérete, értéke (11–15 pont) után és az ágazat fontossági besorolási elve alapján (tenyészállatokat tartó farmok esetén 35 pont, húsmarha 29 pont, tejelőfarm 28 pont, sertéshizlalda 17 pont, szárnyastelepek 15 pont). Pontot ér, ha a termékek feldolgozásra kerülnek a gazdaságban, és közvetlenül értékesítik azokat (5–6 pont), ha az állattenyésztésben érvényes községenkénti minőségi besorolás valamelyik csoportjába esnek (8–9 pont). A községenkénti besorolás az ügynökség honlapján megtalálható mellékletekben tanulmányozható. Pontot lehet szerezni a szakmai végzettséggel (a fentebb bemutatott pontozás szerint), valamint, ha a gazdaságban származási lappal rendelkező őshonos fajtájú állatokat tenyésztenek (4 pont). Itt is pontok szerezhetők, ha a szakmai szövetkezés elve érvényesül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2018-09-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kiváló kukoricatermésre számítanak

Jónak ígérkezik a kukoricatermés, a gazdák körében a tavaszi szárazság miatti pesszimizmust kezdi felváltani a bizakodás. Úgy számolnak, a más kultúrák veszteségeit pótolhatja idén a kukorica. A tengerit jól lehet értékesíteni, az állatok takarmányozására is sokat használnak fel, ha megfelelő a nedvességtartalma, könnyen tárolható is – sokan ezért iktatják a vetésforgóba a kukoricát. Egyelőre a silókukorica betakarítása kezdődött el, a szemes kukoricára jövő hónapban kerülhet sor.
2018-09-04: Gazdakör - :

Karácsonyi súlyra fizetnek (Sertéspestis)

Nem várt kijelentést tett Liviu Dragnea SZDP-elnök az afrikai sertéspestis miatt kényszerlevágott sertések utáni kártérítéseket illetően. A pártelnök azt ígérte, a kártérítést nem az állat leölésének pillanatában mért súlya szerint fizetik ki, hanem azt a súlyt veszik figyelembe, amelyet a kényszervágott sertés karácsonyra ért volna el – írja az agrointel.ro.