Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. szeptember 13., csütörtök, Mi, hol, mikor?

PulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön szeptember 13–16. között tartják a pulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek központi témája a műhely, a foglalkozás, az élő tanulás. Részletek a www.pulzart.ro honlapon.

A mai program: 16 órától a Tein Teaházban László Hajnalka grafikus, reklámgrafikus egyéni kiállítását megnyitja Turos Eszter művészettörténész; 17–19 óráig az ’56-os emlékparkban origami-műhelymunka OzOzzal – Ossama Mohamed Helmy Farag az arab origamiközpont alapítója és vezetője, a belépés ingyenes; 17 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Daniel Spoerri (CH-AT) Megemészteni a múltat – Eat Art és objektművészet kiállítását megnyitja Ligetfalvi Gergely kurátor; 18 órától a kamarateremben zenés irodalmi előadás (slam poetry, spoken word, rap, jazz, ethno): Pion István & The Unicorns (15 lej); 19 órától Horváth Benji A dicsőséges Európa című könyvének bemutatója a Szimplában –  beszélgetőtárs: Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, író, esszéíró; 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében: Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél, rendező: Radu Afrim (12/20 lej); 21 órától a Művész moziban Marina Abramovic – A távolság, ami összeköt (brazil dokumentumfilm, 86 perc, 2016) román felirattal (10/15 lej).

Pénteken: 11-től a bábstúdióban Cimborák Bábszínház A halhatatlanságra vágyó királyfi (korhatár: 5+, belépő: 7 lej) című előadása; 17-től a Tamási Áron Színház előcsarnokában és nagytermében A forradalom madarai – interaktív origamiinstalláció és műhely OzOzzal (Ossama Mohamed Helmy Farag az arab ori­gamiközpont alapítója és vezetője), a belépés ingyenes; 18-tól a Tein Teaházban a Nepotu’ lui Thoreau kolozsvári irodalmi kör Thoreau? Jelen! című estje – fellépő: Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Alex Văsieș, Szántai János, a belépés ingyenes; 19-től a Művész moziban Elveszve Párizsban román felirattal (korhatár: 14+, 12/18 lej); 19-től a Háromszék Táncstúdióban felnőtt bábelőadás – Blind Summit Theatre (UK): The Table (korhatár: 14+, belépő: 30 lej); 20.30-tól koncert a főtéren: Fekecs Ákos Projekt (HU), a belépés ingyenes; 22.30-tól koncert a főtéren: Nunki Bay Starship (HU), a belépés ingyenes; 23.59-től a Tein Teaházban Pulzparty – Büb_beat live act, Leafcutter John (UK), Beast, Rgdn (belépő: 15 lej).

 

Mozgással egybekötött megemlékezés

Többállomásos, rendhagyó megemlékezésre várják a megyeszékhely polgárait az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi és sepsiszéki szervezetei, a Szemerja-Görgő Közbirtokossággal és a szemerjai református egyházközséggel ma délután. A megemlékezés része annak a sorozatnak, melynek elsődleges célja egyfajta számvetés az elmúlt 100 év veszteségeiről és örömeiről. A megemlékezést a város Csíkszereda felőli bejáratánál kezdik, ahol kerékpárosok és futók 16.30-kor találkoznak a Csíki utca végén levő benzinkútnál. A helyszín a Magyar Királyi Honvédség 1940. szep­tember 13-i bevonulásának egykori színtere.

A gyülekezőt követően megállnak a Bod Péter Megyei Könyvtár épülete előtt, ahol 17 órakor történelmi ismertető révén emlékeznek meg az egykori bevonulásról. A második megállóra 18 órakor a szemerjai református templomnál kerül sor. Itt rövid felszólalás, majd ima után megkoszorúzzák a két világháborúban elesettek emléktábláját. Végső megállóként, a Pacé domboldal felé tart az emlékező társaság, ahol az eltelt száz év pozitív és negatív eseményeit taglalják a beszédek elhangzását követően. Az eseményt 19.30-kor őrtűzgyújtás zárja.

A rendezvényhez bármikor lehet csatlakozni, mindenkit szeretettel várnak, aki egy kis séta, szaladás vagy biciklizés révén emlékezne a magyarság néhány történelmi fordulatára.

 

Brassói Magyar Napok
A mai program: 10-től a Kronstadt Fair kézműves-, termelői és gasztronómiai vásár megnyitója Brassó főterén; hangszerbemutató, népdaltanítás és meseterápia Ádám Rebeka zenepedagógussal és Szabó Enikő színésznővel a brassói 15-ös számú Általános Iskolában; a gasztro-, bor- és buliudvar megnyitója az RMDSZ-székház udvarán az Alecu Russo utcában; 16.30-tól Bocz Borbála grafikusművész tárlatának megnyitója a Reménység Háza konferenciatermében – bemutatja Gazda József társszervező, Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület; 19.30-tól Szalonna és bandája Brassó főterén; 22-től ELEKTR-obo est #1/funky house az OBO székhelyén a Vlad Țepeş utca 17. szám alatt – DJ Béla, DJ Ronuh.

 

Kelemen Didák-emléknap
A miskolci Éltető Lélek Alapítvány szervezésében szeptember 14-én 14 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Kelemen Didák-emléknapot tartanak. A program: 14 órától köszöntések, bevezető: Blénesi Róbert aradi rendházfőnök, minorita szerzetes; dr. Grezsa István kormánybiztos; dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány vezetője; Vargha Béla esperes plébános; Kopácsi Ferenc plébános; Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; Beján András, a Nagy Mózes Gimnázium igazgatója; iskolások műsora; pályázatok meghirdetése; 14.45-től betekintés a kulisszák mögé – Czikora Ágnes, a Blue Pixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója; 15 órától a Mit adott a világnak, a magyarságnak Tiszteletre méltó Kelemen Didák dokumentumfilm vetítése; hozzászólások, beszélgetés.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, kalandfilm, 86 perc, 2018) román szinkronnal és 17-től magyar szinkronnal; 18.30-tól Egy és fél herceg; 19-től Lajkó – Cigány az űrben (magyar fekete komédia, 90 perc, 2018) román felirattal; 20.45-től Mamma Mia! Sose hagyjuk abba román felirattal/magyar szinkronnal; 21-től Marina Abramovic – A távolság, ami összeköt román felirattal. Honlap: http://www.arta.cityplex.ro/hu.

 

Hitvilág
25 ÉVES AZ ENGESZTELŐ KÖZÖSSÉG. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia engesztelő közössége ma 21 órától ünnepli engesztelésének 25. évfordulóját. Köszönetet mond a Szűzanya által kapott kegyelmekért, az imameghallgatásokért, a közbenjárásért, a védelemért és a lelki indításokért.
IFJÚSÁGI NAP IKAFALVÁN. Szeptember 14-én 17 órától ifjúsági napot tartanak Ikafalván a faluházban. A program: 17-től érkezés-regisztráció, 17.15-től áhítat – meditáció/lelkigyakorlat, 17.45-től játékos ismerkedés, 18.15-től Bódi Rozália pasztorálpszichológus: De hát mindenki csinálja! – beszélgetés a serdülőkori, (túl) korán kezdett szexről, lájkvadászatról, (h)arcvonásokról, (ál)arcokról, 19-től szeretetvendégség. A részvétel ingyenes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dona gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma és pénteken 8–17 óráig; Baróton ma 10–16 óráig a Kossuth Lajos, Víz, Ady Endre, Petőfi Sándor és Kulcsár utcában; Erdőfülében ma és pénteken 9–16 óráig; Esztelneken ma 9–16 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében; Kézdipolyánban pénteken 9–16 óráig; Márkosfalván pénteken 8–16 óráig; Kőröspatakon pénteken 11–12 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Torján, pénteken Futásfalván gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács felkéri Háromszék polgárait, hogy aláírásukkal támogassák Területi Autonómiát Székelyföldnek című kiáltványukat itt: www.citizengo.org/hu/signit/165529/view.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1778
szavazógép
2018-09-12: Világfigyelő - :

Orbán: Azért büntetik Magyarországot, mert nem leszünk bevándorlóország (Vita az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről )

A magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést vitatták meg tegnap az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítását javasló Sargentini-jelentésről – amely végső esetben a tagállam szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti – ma szavaz az európai testület. A vitán felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerint azért ítélik el Magyarországot, mert az emberek úgy döntöttek, nem lesz bevándorlóország. Ugyanakkor leszögezte: Magyarország nem enged a zsarolásnak, és bármilyen döntést hoznak az EP-ben, védeni fogja határait, és védeni fogja a demokrácia európai értékét.
2018-09-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, testvér, após, apatárs, rokon, jó szomszéd, barát, a középajtai születésű sepsiszentgyörgyi
KÓSA ALADÁR
69 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. szep­tember 14-én, pénteken 15 órakor lesz a közös temetőben.
Részvétfogadás temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4307775