Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2018. szeptember 14., péntek, Belföld

MELLBEVÁGÓ ADATOK. A román vasúttársaság sínhálózatának 65 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy bármikor tragédiát okozhat egy össze­roskadó pályaszakasz vagy híd – derül ki a képviselőház szakbizottságának kérésére készült minisztériumi jelentésből, melyet az Adevărul is megszerzett.

A számadatok szerint a 13 680 kilométernyi vasúthálózatból 9908 kilométer nem biztonságos, csak a szigorú sebességkorlátozás tiszteletben tartásával használható. A sínek 72,4 százaléka károsodott. A 4739 hídból 3115 az összeomlás szélén van, a 12 674 vasúti átjáró közül 9200 esetében áll fenn az omlásveszély. A villamosított hálózat 85 százaléka kritikus állapotban leledzik. A Lucian Şova közlekedési miniszter kézjegyével ellátott jelentés szerint évente átlagosan 12 kilométernyi vasútvonalat állítanak helyre, miközben 350 km megy tönkre. (Főtér)  

ELÍTÉLÉS ÉS VÉSZHARANG. Magyarország elmarasztalása után, októberben a jogállamiság romániai helyzetének európai parlamenti megvitatása következik – figyelmeztetett a Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Cristian Diaconescu volt igazságügyi és külügyminiszter. Úgy vélte: a kormánynak nagyon oda kellene figyelnie arra, ami Magyarországgal történt, a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritika jelentős hányada Romániára is érvényes. A jelentésnek a jogállamiságra, az állampolgári szabadságjogokra, az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó részében Magyarországot Romániára lehetne cserélni, és a kritika érvényes maradna. Kettős mércén alapuló, politikailag elhibázott lépésnek nevezte ugyanakkor Magyarország elmarasztalását szerdán Norica Nicolai európai parlamenti képviselő, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport egyik alelnöke. „Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. A román EP-képviselők közül egyébként Renate Weber, szintén az ALDE tagja is a jelentés ellen szavazott, amint Traian Radu Ungureanu liberális képviselő is. (MTI/G4media)

TÚL SOK PÉNZ? Nem verte nagy dobra a közlekedési minisztérium, hogy megvágja az autópályákra és útépítésre fordított költségvetést: a Mentsétek Meg Romániát Szövetség parlamenti képviselője, Cătălin Drulă interpellációjára érkezett válaszból derült ki, hogy 182 millió lejjel kevesebbet fordítanak a közlekedés fejlesztésére. Az érintett pályaszakaszok és körgyűrűk a Szászsebes–Torda autópálya (-10 millió lej), a Lugos–Déva autópálya (-13 millió lej), az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosugra közötti szakasza (-69 millió lej), a bukaresti körgyűrű (-28 millió lej), a szatmári körgyűrű (-41 millió lej), és a Piteşti–Brassó közötti 73-as országút (-21 millió lej). Ezek a pénzmegvonások igazolják, hogy milyen rosszul haladnak a beruházások az SZDP kormányzása alatt – állapította meg Drulă. (Facebook/Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Belföld - :

Számon kérik Junckert (Őshonos nemzeti kisebbségek )

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.
2018-09-14: Belföld - :

Több pénz a roncsprogramokra

Több mint hétszázmillió lejjel egészítik ki a Környezetvédelmi Alap 2018-as költségvetését, az erről szóló határozatot tegnapi ülésén fogadta el a kabinet.