Erdélyi táncháztalálkozó

2018. szeptember 18., kedd, Magazin

Második alkalommal szervezték meg az erdélyi táncházak találkozóját Székelyudvarhelyen. A szeptember 14–16. között tartott háromnapos rendezvényt Kallós Zoltán néprajzkutató emlékének szentelték, hisz az ő „tevékenysége a világ összes táncházának és találkozójának egyik alapköve”, fogalmaztak a szervezők.

Az esemény egyben évfordulós ünnep is volt, hiszen a világ első táncház-seregszemléjének is négy évtizede a város adott otthont.

Pénteken a város három pontján gyülekeztek a zenészek és táncosok, ezt követően zeneszóval vonultak fel a Sportcsarnokba a nyitógálára. Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Nagyváradról, Gyergyó vidékéről és Udvarhelyszékről érkezett együttesek húzták a talpalávalót. Többek között zenélt a Tokos, Harmadik, Csereglye, Rezeda, Ördöngös, Heveder, Kedves, Spontán, Donát és Üver zenekar. A nagy múltú zenekarok közül fellépett a Barozda, a Bodzafa és az Üsztürü együttes is.

Molnár Szabolcs, a Heveder együttes tagja és egyben az Erdélyi Táncháztalálkozó művészeti vezetője elmondta: „Most a táncházmozgalom, akárcsak a hetvenes években, újra reneszánszát éli. Annak ellenére, hogy a kilencvenes években egyfajta visszaesést lehetett tapasztalni, most ott tartunk, hogy több mint 2500–3000-es látogatottságnak örvend az esemény.”

A háromnapos rendezvényen közel száz zenész és ezer néptáncos lépett fel. Szászcsávásról, Magyarlapádról, Nyárád mentéről, Székről, Kalotaszegről is érkeztek zenekarok. A sportcsarnokban megtartott ünnepi megnyitót követően a táncház a Park étteremben folytatódott, ahol a különböző régiókból érkező zenekarok fergeteges hangulatot teremtettek.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó szombaton gyermektáncházzal, kirakodóvásárral és kézműves-foglalkozással folytatódott. Látható volt a Maros Művészegyüttes Szép Palkó produkciója, a Művelődési Házban pedig a Kallós Zoltán emlékére szervezetek fotókiállítást.

(A Maszol nyomán)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2018-09-18: Magazin - :

Sepsiszentgyörgy nyerte a kishuszár futamot (Nemzeti Vágta )

Sepsiszentgyörgy lovasa, Kolumbán Örs István nyerte meg a kishuszár vágtát Fatima nevű pónilován vasárnap Budapesten. Az elmúlt hétvégén tartották a Hősök terén a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán a 11. Nemzeti Vágtát, amelyet a vajdasági Temerin lovasa, Nagy Arnold nyert meg Fantázia nevű lován.
2018-09-18: Magazin - :

Százhuszonöt éve született Szent-Györgyi Albert

„A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla” – sokszor ismételt gondolat a 125 éve, 1893. szeptember 16-án Budapesten született, majd 93 éves korában az Egyesült Államokban elhunyt Szent-Györgyi Alberttől, aki 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott.