Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. szeptember 19., szerda, Mi, hol, mikor?

Magyar Szemle-est és Gróh Gáspár előadása
A budapesti Magyar Szemle folyóirat estjén ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, Gróh Gáspár Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. A Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatba illeszkedő esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 12–17 óráig a 4-es, csütörtökön 8–17 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében; Kiskászonban csütörtökön és pénteken 8–17 óráig; Baróton csütörtökön 8–16 óráig a Víz, a Kossuth Lajos (központi rész) és az Ady Endre utcában;  Erdőfülében mától 28-áig naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 9–14 óráig javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. úti 12-es tömbházban (beleértve a földszinti kereskedelmi egységeket) és a Sport utcai 2-es és 2A magánházban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja a szerkesztőségben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
INGYENES MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Csomortánban az iskolában, illetve 18–19.30-ig Kézdialmáson a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Ojtozban és Martonosban, csütörtökön és pénteken Lemhényben gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

 

Színház
BÉRLETES VENDÉGELŐADÁS. A kézdivásárhelyi Városi Színház Yasmina Reza: Művészet című bérletes vendégelőadása a Tamási Áron Színház kamaratermében ma, csütörtökön és pénteken 19 órától látható Barabás Árpád rendezésében. Helyjegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatóak.

 

Tánc
Vágják az erdei utat... Ivácson László rendezésében mutatja be legújabb folklórelőadását a Háromszék Táncegyüttes, a táncprodukció az első világháború erdélyi vonatkozásairól szól a népzene és a néptánc nyelvén. Koreográfusok: Farkas Tamás, Farkas Ágnes, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Tekeres Gizella, Melles Endre. Zenei szerkesztő: Fazakas Levente. Rendező-koreográfus: Ivácson László. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban ma és csütörtökön 19 órától látható a produkció. Jegyek a kulturális szervezőirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Luis és a zűrlények román szinkronnal és 17 órától magyar szinkronnal; 18.30-tól Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 18.45-től Aurora Borealis – Északi fény román felirattal; 20.45-től Predator – A ragadozó román felirattal; 21 órától Bű­bájosok román felirattal.

 

Hitvilág
ÉLELMISZERGYŰJTÉS Pál atya negyven árva gyermeke számára. A kovásznai egyház­község és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend élelmiszert gyűjt P. Bakó Béla Pál OFM árva gyermekeinek. Az esetleges adományokat, kérik, juttassák el a kovásznai plébániára szeptember 21-éig.

 

Könyvbemutató
NAGY SÁNDOR Kispalástos küzdelem (1887–1966) című kiadványa bemutatóját csütörtökön 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Köszöntőt mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója; Próféta a saját hazájában? – Incze Zsolt, a Szemerjai Református Egyházközség lelkipásztorának bevezető gondolatai után Önéletrajz, néprajz, korrajz címmel Kinda István néprajzkutató, a kézirat szerkesztője mutatja be a könyvet.

SERDÜLT BENKE ÉVA sepsiszentgyörgyi születésű, Pakson élő nyu­galmazott magyartanár, író Gerinceltörésben című interjúkötetét ismertetik csütörtökön 17 órától az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtárban, ahol Káli Király István, a Mentor Könyvek kiadó igazgatója, valamint pénteken 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában, ahol Ambrus Ágnes ny. egyetemi oktató beszélget a szerzővel.

 

A hónap műtárgya
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szep­tember 20-án, csütörtökön 9 órától közszemlére kerül a szakemberek által kiválasztott szeptemberi műtárgy, amely a történelmi részleg gyűjteményének gazdag jelképiséget hordozó darabja. l A látogatóknak lehetőségük van ezen a napon 16–20 óráig ingyenesen megtekinteni az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón című időszakos tárlatot. * A hónap műtárgyáról bővebben péntektől a múzeum www.sznm.ro honlapján olvashatnak.

 

Köri tevékenységek a Tanulók Palotájában
Szeptember 21-éig lehet iratkozni 13–18 óráig a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája programjaira a következő foglalkozásokra: modern és népi tánc, könnyűzene, környezetvédelem, modellezés, gokart, elektronika, rókavadászat, informatika, fotó-videó, faragás, ügyes kezek, asztalitenisz, sí, úszás, néphagyomány, ökoturizmus, bútorfestés, sakk, újságírás. A tevékenységek szeptember 24-étől kezdődnek, a részvétel ingyenes. Érdeklődni a 0267 315 678-as telefonszámon lehet, e-mail: pcsfantugheorghe@gmail.com, honlap: palatulcopiilor.ro.

 

Irodalmi verseny Kovásznán
Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület szeptember 22-én délelőtt tartja irodalmi versenyét a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében. A program: 9.30-tól Gödriné Molnár Márta köszöntőbeszéde, műsorvezető: Benedek Ildikó; 9.45–11.30-ig prózamondó verseny; 11.45-től eredményhirdetés és díjátadás.Különmeghívott Barabás Márton (Budapest) festőművész, Barabás Miklós arcképfestő unokaöccse, Ignácz Rózsa-rokon. Az emlékszoba megtekintése után koszorúzás lesz az emléktáblánál és a szobornál.

 

Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adása: 6-tól napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret a kármelita nővérekkel; 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval; 9-től imaszándékok fogadása Görgényi Tündével; 9.15-től dicsőséges rózsafüzér; 10.40-től Kapcsoljuk Rómát! – általános pápai audiencia; 12-től Úrangyala; 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra; 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.hu.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen 8–20 óráig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógy­szertár teljesít szolgálatot.

 

Teljesítménytúra
A marosvásárhelyi EKE által szervezett Teleki Teljesítménytúra XII. kiadásának kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. A szeptember 22-én zajló versenyre várják a természetszerető érdeklődőket. A résztvevők négy különböző hosszúságú szakasz közül választhatnak: a 10, 22, 40 km-es gyalogos és az 55 km-es biciklis túrák mellett terepfutó-útvonalat is indítanak a 10 és 22 km-es távon. A túra a Görgényi-havasokon halad végig: Szászpad, Jód-mező, Széles-tető, Moica-mező stb. Információk a túra www.ekemvh.ro/teleki honlapján.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2018-09-18: Sport - Miska Brigitta:

Másodosztályú ellenfelet kapott a Sepsi OSK (Labdarúgás, Román Kupa)

Kedden kisorsolták a 2018–2019. évi labdarúgó Román Kupa tizenhatoddöntőjének párosításait. Az Eugen Neagoe irányította Sepsi OSK a másodosztályban érdekelt Temesvári Politehnica vendégeként léphet pályára szeptember 24–30. között.
2018-09-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a hőn szeretett férj, édesapa, nevelőapa, nagytata, testvér, rokon, koma és szomszéd,
id. SZÁNTÓ JAKAB
életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése szeptember 20-án, csütörtökön 13 órakor lesz a mikóújfalusi köztemetőben.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4307885