Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szent László tiszteletére avattak szobrot Szentjobbon

2018. szeptember 19., szerda, Magazin

Szent László fából készült, egész alakos szobrát avatták fel a Nagyvárad melletti Szentjobbon; az egyik legfontosabb középkori magyar uralkodót ábrázoló alkotás a térség fafaragó táborában készült.

  • Fotó: erdon.ro
    Fotó: erdon.ro

A Kárpát-medencei magyar művészek nem törekedtek kifinomult formákra. Szentjobb sok viszontagságot átélt magyar közösségének sorsát is szerették volna megjeleníteni – mondta el az M5 csatorna kulturális híradójában hétfőn Sipos Béla szalárdi fafaragó. „Ezért a szobor egy picit rusztikusabb, ugyanakkor egy hatalmas pajzs, amely mögé besorakozhat, elhúzódhat a közösség” – fogalmazott, hozzátéve: Szent László nem harcra emeli, hanem leszögezi a földre hatalmas pajzsát, alakja így békét, stabilitást és erőt sugároz.

Szent László király 1084-ben nagyváradi látogatása alkalmából letette a székesegyház alapjait. Majd kilátogatott a későbbi Szentjobb területére, ahol a legenda szerint megtalálta az eltűntnek hitt ereklyét, Szent István király jobb kezét, azaz a Szent Jobbot.

László Sándor, a Pro Szentjobb Alapítvány elnöke felidézte: László király emelte ezt a kicsi települést városi rangra, és a legenda szerint ő adta a településnek a Szentjobb nevet is.

A szoboravató ünnepségen hangsúlyozták, hogy a megszentelt Szent László-szobor emlékezteti a szentjobbi és a partiumi magyar közösséget arra, hogy a célokat – a szent király méltó utódaiként – összefogva, egységben valósítsák meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2215
szavazógép
2018-09-19: Magazin - :

A Trónok harcáé a tévés Oscar

Hetvenedik alkalommal osztották ki hétfőn a legrangosabb televíziós elismeréseket, az Emmy-díjakat: a legjobb drámai sorozat a Trónok harca, a legjobb vígjátéksorozat pedig a The Marvelous Mrs. Maisel lett. A tavalyi kedvencről, a több kategóriában idén is esélyesnek tartott A szolgálólány meséjéről viszont elfeledkeztek a döntéshozók.
2018-09-19: Riport - Nagy B. Sándor:

Diáklány és filmsztár (Az árkosi iskolából a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra)

Nemrég tért haza a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról, Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének bemutatójáról az árkosi Nagy Csengelle, a film főszereplője. A tizennégy éves lány tavaly még legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy egyszer ünnepelt színésznőként vonul végig a vörös szőnyegen a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján, ahol autogramokat kérnek tőle, és lesifotósok próbálják lencsevégre kapni. Albinizmusának köszönheti, hogy felfigyeltek rá az alkotók, de az bizonyára nem véletlen, hogy éppen ő kapta a film főszerepét. Árkosi otthonában édesapjával, Nagy Csaba Bélával fogadott bennünket, és bár láthatóan örült a sajtó érdeklődésének, szerényen, visszafogottan mesélt élményeiről.