Romániai Magyar Közgazdász TársaságKié lesz a XXI. század?

2018. szeptember 19., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a közgazdász-vándorgyűlést. A sorrendben huszonhetedik eseményre mintegy 35 előadót és 250 résztvevőt várnak.

Gyorsan fejlődő gazdaságunk egyik legfontosabb mozgatórugója a versengés, ezért a konferencia mottója: Versenyképesség 2020. A kétnapos programsorozaton a szakemberek arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílus, illetve milyen stratégiák alkalmazásával érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket a vállalatok. Egyetemi előadók és a gazdaság különböző területein sikeres, versenyképességüket már bizonyító cégvezetők segítségével jövőorientált, fenntartható modellekről, programokról hallhatnak a résztvevők, a szekcióüléseken pedig interaktív módon ismerkedhetnek a kérdéskör gyakorlati lehetőségeivel.

A konferencia plenáris ülésszakán többek között Bogdan Chirițoiu, a romániai Versenyhivatal elnöke, Domokos László, a Magyar Állami Számvevőszék elnöke, Bak László, a magyarországi Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Bakacsi Gyula kutatópro­fesszor, Antal Zoltán kutató, Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, a Román Kerékpárszövetség elnöke, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, valamint Ion Dumitru, a Kompass & Doingbusiness.ro  vezérigazgatója tart előadást.

Külön szekció (Fintech) foglalkozik a bankszakmai fejlesztésekkel és kihívásokkal A pénzügyi technológia versenyképessége címmel, ennek egyik kiemelt előadója Kocziszky György, a magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. Továbbá a pénzügyek, az IT, a mezőgazdaság, a turizmus, a marketingkérdések is terítékre kerülnek. A konferencia szakmai helyszíne a Székely Mikó Kollégium.

A vándorgyűlésre szeptember 30-áig lehet jelentkezni a http://rmkt.ro/vgy/ honlapon, illetve személyesen az RMKT kolozsvári központi irodájában (Aurel Suciu utca 12/2. szám). A folyamatosan frissülő oldalon követhető az esemény részletes programja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1768
szavazógép
2018-09-19: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Jobban teljesítettek, munkaerőt veszítettek (Rangsorolták a cégeket)

Jobban teljesítettek a háromszéki vállalkozások tavaly, mint 2016-ban, és bár összforgalmuk, valamint profitjuk is magasabb volt, humán erőforrás tekintetében riasztóak az adatok: mintegy 800 alkalmazottal kevesebbet foglalkoztattak. A megyei kereskedelmi és iparkamara októberben ismét díjazza a legeredményesebb cégeket, ennek kapcsán ismertette hétfőn a legfontosabb adatokat Édler András elnök.
2018-09-19: Pénz, piac, vállalkozás - :

Infláció

Idén augusztusban hetedik hónapja az Európai Unió országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát – közölte az EU statisztikai hivatala.