Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kézdiszéken betiltották a véradástTerepen a vérközpont

2018. szeptember 19., szerda, Közélet

Az ország minden megyéjében betiltották a vérbegyűjtést azokon a településeken és környékükön, ahol nyugat-nílusi vírusfertőzés ütötte fel fejét. Az intézkedés Háromszéket is érinti, ahol augusztus második felében egy kézdivásárhelyi férfi halt bele a betegségbe, ezért a megyei vérközpont a megye más vidékeire szervezett kiszállásos vérbegyűjtéssel pótolja a kiesést.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Dr. Andi Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, több évi tapasztalat, hogy a nyári hónapokban a szabadságolások, ősszel a mezőgazdasági betakarítások miatt csappan a begyűjtött vér mennyisége, de Háromszéken még így is jobban tudják fedezni a szükségletet, mint a nagyobb megyékben vagy a fővárosban, ahol a helyi begyűjtés csak 30 százalékban elegendő a kórházak számára, a többit más megyéktől kapják. A kézdiszéki vérbegyűjtő pont ideiglenes leállása miatt jobban odafigyelnek, hogy a már jól működő kapcsolatokat kihasználva más területeken toborozzanak véradókat – mondta az igazgató.

Bodzafordulón olyan sikere volt a legutóbbi kiszállásnak, hogy a túljelentkezés miatt még vissza kell térniük, közelebbről Barótra mennek, ahol szintén nagy érdeklődésre számítanak. Dr. Andi Rosin kiemelte, Bodzafordulón a kultúrház vezetője, Baróton a református lelkész sokat tesz a népszerűsítésért és a zökkenőmentes szervezésért, ennek is köszönhető, hogy az emberek megértik a véradás fontosságát.

Az igazgató elmondta, nem érti, miért emelkedett szinte kétszeresére a vérfelhasználás a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a tavalyi azonos időszakhoz képest, emiatt és a kézdiszéki begyűjtőpont leállása okán figyelmeztette az intézményt az észszerűbb vérgazdálkodásra.

Tájékoztatott, hogy Felső-Háromszéken akkor indítják újra a vérbegyűjtést, amikor a megyei közegészségügyi igazgatóság erre szabad utat ad, azaz megbizonyosodik, hogy az adott területen nincsenek nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogok.

A május 2-i nyilvántartás óta szeptember 14-ig országosan 196 nyugat-nílusi vírus okozta agyhártyagyulladásos esetet jegyzett a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ, közülük huszonegyen meghaltak, és bár járványról nem beszélnek, az utolsó augusztusi jelentés óta (augusztus 29.), két hét alatt a megbetegedések száma hetvenkilenccel növekedett, és még kilencen veszítették életüket a fertőzés miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2018-09-19: Közélet - Nagy D. István:

Zűrzavar és kettős mérce (Márton Árpád a jogállamiságról)

Egyre sajátosabb irányt vesz az alapvető demokratikus értékek értelmezése nemcsak Romániában, de az Európai Unió szintjén is, ennek néhány igen beszédes példájával szolgált az elmúlt pár nap, főként a jogállamiság terén – vélte Márton Árpád, az RMDSZ képviselője legutóbbi sajtótájékoztatóján. A honatya pár belföldi példával – a marosvásárhelyi római katolikus iskola körüli fejlemények, illetve a sokat vitatott tanügyi rendelet –, majd némi uniós kitekintés révén – a Sargentini-jelentés, illetve a Velencei Bizottság küldöttségének bukaresti látogatása – igyekezett a lassan általánossá váló kettős mércére rámutatni.
2018-09-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nyitás a kultúra felé (Berde Mózsa kör)

Interaktív tevékenységekkel bővül a Berde Mózsa Kör kínálata, a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda szeptember végén indítja újra népszerű délutáni oktatási programját. Ezúttal a gyermekek kultúra iránti érdeklődését is fejlesztenék, ebben lesz a szervezet partnere az Osonó Színházműhely és a Magma Művészeti Kiállítótér.