Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. szeptember 20., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
NAGY SÁNDOR Kispalástos küzdelem (1887–1966) című kiadványa bemutatóját ma 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Köszöntőt mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója; Próféta a saját hazájában? – Incze Zsolt, a Szemerjai Református Egyházközség lelkipásztorának bevezető gondolatai után Önéletrajz, néprajz, korrajz címmel Kinda István néprajzkutató, a kézirat szerkesztője mutatja be a könyvet.

A könyv alapjául szolgáló kézirat néprajzi kutatás során bukkant fel. Szerzője, a leszegényedett kisnemesi felmenőkkel rendelkező Nagy Sándor a marosszéki Havadtő szülötte.

SERDÜLT BENKE ÉVA sepsiszentgyörgyi születésű, Pakson élő nyugalmazott magyartanár, író Gerinceltörésben című interjúkötetét ismertetik ma 17 órától az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtárban, ahol Káli Király István, a Mentor Könyvek kiadó igazgatója és pénteken 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában, ahol Ambrus Ágnes ny. egyetemi oktató beszélget a szerzővel. Házigazda: Beke Ernő, a Gyűjtemények Háza tulajdonosa. Népdalokat énekel Jánó Kinga.

 

III. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
MESELÁNG, közösségi mesemondás szeptember 22-én, szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Zöld Kafka kertben.
GYEREK- ÉS CSALÁDI PROGRAM – DANNY MESÉL: A fán lakó állatok. A Mesefesztivál vendége lesz a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szeptember 23-án, vasárnap 16 órától Danny Bain, aki az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt fel. Zenélni hazájában, Afrikában és Dél-Amerikában tanult, majd 2010-től magyarul mondja csodálatos hangulatú meséit. A rendezvényre a négyszemélyes családi adományjegy 20, az egyszemélyes adományjegy 10 lej. Jegyet váltani a városi szervezőirodában és a Székely Hírmondó székhelyén (Csíki utca 7. szám) lehet. Telefon: 0746 800 046.
SÁRKÁNYHERCEG ÉS SÁRKÁNYLÁNY: Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó kamaszoknak mesél a Múzeumi mesék sorozatban a Székely Nemzeti Múzeumban. Osztályok jelentkezését várják a szeptember 24-én 10 és 11 órától, illetve a szeptember 25-én 11 és 12 órától kezdődő kalandos mesékre. Előzetes bejelentkezés szükséges a guzmi77@yahoo.com e-mail-címen, illetve a 0746 800 046-os telefonszámon.
A ZÖLD DRAGONYOS ÉS A TŰZTÜNDÉR. Szeptember 25-én 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban Zalka Virág Csenge nemzetközi mesemondó A Zöld Dragonyos és a Tűztündér című meseválogatásából hallhatunk csodálatos meséket.

 

Színház
BÉRLETES VENDÉGELŐADÁS Sepsiszentgyörgyön. A kézdivásárhelyi Városi Színház Yasmina Reza Művészet című bérletes vendégelőadása a Tamási Áron Színház kamaratermében ma és pénteken 19 órától látható Barabás Árpád rendezésében. Helyjegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatóak.

 

Bábszínház
A SEPSISZENTGYÖRGYI CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ szeptember 22-én, szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám). Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. A helyek száma korlátozott. Jegyet váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért. További részletek a www.facebook.com/Cimborak oldalon.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Egyházköri unitárius találkozó, a vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóját ünnepelte a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör. 20.35 Az Alutus Régió Egyesület tájékoztatója a LEADER pályázati lehetőségekről. 20.45 Kopjafát állított a Nagybaconi Fúvószenekar a zenekar fennállásának 40. évfordulóján. 21.05 Magyar Örökség , az V. Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Luis és a zűrlények román szinkronnal és 17 órától magyar szinkronnal; 18.15-től Szelíd teremtés román felirattal; 19 órától A ragadozó román felirattal; 21 órától Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; Egy kis szívesség magyar szinkronnal.

 

Tánc
Vágják az erdei utat... A Háromszék Táncegyüttes Ivácson László rendezésében mutatja be legújabb folklórelőadását, amely az első világháború erdélyi vonatkozásairól szól a népzene és a néptánc nyelvén. Koreográfusok: Farkas Tamás, Farkas Ágnes, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Tekeres Gizella, Melles Endre. Zenei szerkesztő: Fazakas Levente. Rendező-koreográfus: Ivácson László. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától látható a produkció. Jegyek a kulturális szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

A hónap műtárgya
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban ma 9 órától közszemlére kerül a szakemberek által kiválasztott szeptemberi műtárgy, amely a történelmi részleg gyűjteményének gazdag jelképiséget hordozó darabja. * A látogatóknak lehetőségük van ma 16–20 óráig ingyenesen megtekinteni az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón című időszakos tárlatot. * A hónap műtárgyáról bővebben péntektől a múzeum www.sznm.ro honlapján olvashatnak.

 

Építészeti szemle
Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren szeptember 21-én 16 órától szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor. Az arhitectura.6 építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megye építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás, amely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni. A beérkezett munkák díjazásában egy öttagú, szakmailag elismert zsűri dönt, négy építész és egy újságíró. További programok: szeptember 23-án 11 órától városi fotóműhelyre kerül sor, amelynek címe Személyes napló & átmetszett helyek – vezeti Andrei Mărgulescu bukaresti építész-fotós. Szeptember 23-án 12 órától az Engem is érdekel az építészet projekt szervezői a De-a arhitectura támogatásával építészeti műhelyfoglalkozást tartanak kisiskolások számára a Szimpla Sepsiszentgyörgy teraszán. A rendezvények sorozatain a részvétel ingyenes, a bejelentkezéseket az arhitectura6@gmail.com e-mail-címre várják. További infók: arhitectura6.ro.

 

Kerékpáros felvonulás
A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda újra kerékpáros felvonulást szervez a céhes városban az európai mobilitási hét alkalmával. Az idei kampány egyik hosszú távú célkitűzése, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. A Critical Mass kerékpáros demonstráció pénteken 17 órakor kezdődik a sportcsarnok előtti téren. Regisztrálni a helyszínen kell, ahol ajándékokat is lehet nyerni. Az európai mobilitási hét fő célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A programsorozat az autózás helyett a közösségi közlekedés használata, a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel. Bővebben a zoldnap.info honlapon.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen 8–20 óráig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében; Kiskászonban ma és pénteken 8–17 óráig; Baróton ma 8–16 óráig a Víz, a Kossuth Lajos (központi rész) és az Ady Endre utcában;  Erdőfülében szeptember 28-ig naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy szeptember 21-én, pénteken 8–14 óráig javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Hóvirág utca fölötti városrészben, a Millennium, Akác, Vadász, Ibolya, Ion Luca Caragiale, Szabédi László, Mikszáth Kálmán, Visky Árpád, Világlátó, Cserey Jánosné, Diószeghy László, Varga Nándor és Losy-Schmidt Ede utcában. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
A NEMZETKÖZI BÉKE NAPJÁT tartják Kézdivásárhelyen a Sportcsarnok előtti téren pénteken 16 órától.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma és pénteken Lemhényben gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szotyorban győztek az előítéletek

„Nagyon rossz szájízzel távozom, és remélem, hogy soha többé nem kell Szotyorba jönnöm” – így összegezte Vass Mária, a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője azt a falugyűlést, amelyet kedden este tartottak a Szotyor művelődési házában, és amelyen olyan ellenkezés fogadta a tizenkét árva gyermeknek építendő családi otthon ötletét, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fel is adja ezt a tervét, és más helyet keres a sorsverte kiskorúaknak.
2018-09-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó nagynéni, sógorasszony, keresztmama és jó szomszéd, a szentléleki születésű sepsiszentgyörgyi
özv. DÁN GIZELLA
(szül. FÁBIÁN)
2018. szeptember 19-én életének 85., özvegységének első évében hosszú betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2018. szep­tember 21-én, pénteken 15 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól a régi temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott
 Ilonka és szerettei
4307905