Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zágoni medveügyMegoldást ígértek

2018. szeptember 25., kedd, Gazdakör

Petre Daea mezőgazdasági miniszterrel találkozott az elmúlt héten a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének küldöttsége. A delegációt Ötvös Mózes elnök vezette, mellette dr. Codleanu Ștefan és Bokor Gábor, a zágoni gazdaegyesület vezetője tolmácsolta a gazdák panaszait a tárcavezetőnek.

Ötvös bevezetőként elismerte a miniszter munkásságát: betartja a szavát, kiáll a gazdák mellett – értékelte. Dr. Codleanu a tejelő szarvasmarhák hivatalos termelési ellenőrzésének támogatásmegvonásáról szólt – a következményeket írásban is átadta a miniszternek. A kontroll költségeit eddig 70 százalékban, legtöbb 80 lej értékben támogatta az állam.  Most a támogatás értékét 63,6 százalékra csökkentették, ez a megvonás pénzügyi nehézségeket hozott az ellenőrzést végző szervezeteknek, a gazdák számára is többletköltséget eredményezett. Dr. Codleanu kérte a minisztert: az ellenőrzés zökkenőmentes lebonyolítása érdekében állítsák vissza a támogatás korábbi mértékét. Petre Daea megígérte, értekezik a felelős hivatalosságokkal, a támogatáshoz szükséges lehetséges pénzforrásokat is elemzik. A döntésről két hét múlva beszámol – ígérte.

Bokor Gábor a vadállatok okozta károkat ismertette a miniszterrel. Petre Daea azt kérte, konkrét esetet mutasson be. Bokor a Zágonban garázdálkodó medvéről számolt be. Elmondta, néhány nap alatt juhokat, kecskéket, nyulakat ölt meg a garázda medve, az emberek félnek sötétedés után kimenni a házból, az utcán nem érzik biztonságban magukat. A kárfelmérések elkészültek, továbbították az illetékeseknek, de eddig semmi nem történt. Kis József polgármester a környezetvédelmi minisztériumból azt a választ kapta: zavarják el a medvét a falu környékéről.

A miniszter a hallottak után azonnal felvette a kapcsolatot Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel. Ígérte: két napon belül megoldják a medve ügyét. (szentkereszty)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1115
szavazógép
2018-09-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Változatos témákkal várják az érdeklődőket (LAM Alapítvány)

Az illyefalvi LAM Alapítványnál ősztől folytatják a nagy érdeklődésnek örvendő kurzusokat, de új képzésekkel is várják az érdeklődőket. A tanfolyamok létszámfüggőek, ha összejön a legalább húszfős csoport (ennyi szükséges, hogy az előadókat ki lehessen fizetni), megkezdik a képzést – tudtuk meg Orbán Miklóstól, az alapítvány oktatási felelősétől, aki az ajánlott modulokról számolt be érdeklődésünkre.
2018-09-25: Gazdakör - Incze Péter:

Vigyázat a csalókra (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség vezetősége felhívja a mezőgazdászok figyelmét, hogy vigyázzanak, mert egyes megyékben – legutóbb Temesben – csalók jelentek meg, a megyei vidékfejlesztési hivatal alkalmazottjainak adva ki magukat.