Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vivat technologiae

2018. szeptember 25., kedd, Kármentő
Váry O. Péter

Na, ilyen panaszt sem hallottam még. Hogy valaki azt tegye szóvá: pénzt akar neki visszaadni a szolgáltató. Erre mondja a székely: ilyen állat nincs es.

A történet ott kezdődött, hogy jött a villanyszámla. Manapság már csak számlák meg reklámok töltik meg a postaládát, újság még előfordul, de levél, üdvözlőlap ritka vendég a bádogdobozban. Panaszosunk sem különb embertársainál, el is feledte már azt a kíváncsisággal elegyített várakozást, amit a levélszekrény tartalmának szemrevételezése jelentett még nem is olyan régen, a virtuális térbe való beköltözésünk előtt. A rutin azért megmaradt, hazaérkezéskor első dolga rákukkintani a postaládára, a szórólapokat általában olvasatlan dobja a papírgyűjtőbe, a számlákat felbontatlan félreteszi az asztal sarkára: minek elrontani az étvágyát, ráér megnézni az összeget ebéd után is. Aznap azonban valami megmagyarázhatatlan érzéstől vezérelve a boríték felbontásával kezdte – ennek is megvan a ceremóniája, papírvágó késsel kell felvágni a leragasztott fület, így nem sérül a számlaív, és egyébként is, a régi dolgok nem csak porfogónak valók. Szóval kés elő, boríték fel, számla ki. Aztán állnak leesése, merthogy a számlán negatív előjelű összeg van feltüntetve. Hozzá még jó nagy, olyan kéthavi áramfogyasztásnak megfelelő summa. Panaszosunk – meséli így, utólag – erősen nagyon csodálkozott, hiszen már jó ideje intelligens fogyasztómérőt szerelt fel a szolgáltató, amely, mondták a szakik, olyan okos, hogy csuda. Elméssége abban nyilvánul meg, hogy munkanélkülivé tette az óraleolvasókat, akik korábban havonta bekopogtattak minden lakásba, hiszen ez a szerkentyű önmagát menedzseli, azaz automatice elküldi az adatokat a központnak. Kivéve, amikor elromlik, mert azt is szokott. Olyankor nem zölden, hanem pirosan világít benne egy kicsi fényecske, és akkor minél hamarabb fel kell hívni a vállalatot, hogy cseréljék ki, mert a hibás mérőműszer nem egyéb, mint fali dísz. Ezt panaszosunk onnan tudja, hogy előfordult már vele, de a szolgáltató javára legyen mondva, amint jelezte telefonon a piros fény megjelenését, másnap jött is a cégjelzéses munkaruhás villanyszerelő, hozta az új órát, pillanatok alatt kicserélte a régivel, le is „plombálta”, s megjegyzésként csak annyit fűzött hozzá: ilyen a hazai gyártmány.

De térjünk vissza panaszosunkhoz, akit ott hagytunk el, hogy épp ámuldozott, s talán nem a legértelmesebben nézte a kezében tartott papirost, mert felesége is abbahagyta az aznapi beszámolóját, és rákérdezett: valami baj van? Bajnak éppen nem baj, sőt, válaszolta panaszosunk – ahogy így, utólag feleleveníti –, mert úgy néz ki, hogy pénz áll a házhoz. Némely dolgokban az asszonyok nagyon hitetlenek tudnak lenni, dehogy fizet nekünk a vállalat, biztos elírtak valamit, tromfolta le panaszosunkat. Aki nem szólt semmit, csendesen visszacsúsztatta az ívet a borítékba, majd letette a paksamétát az asztal sarkára.

Persze, furdalta a kíváncsiság, alig várta a másnapot, hogy megérdeklődhesse a negatív előjel okát. Pénztár, gyorsan haladó sor, kedves hölgy az ablak mögött. Ne tessék csodálkozni, előfordul az ilyesmi, mert az igaz, hogy az óra szorgalmasan küldi az adatokat, de csak nyolchavonta olvassák le a központban. A közbeeső időszakban átlagot fizet a fogyasztó, s olyankor „regularizálnak” (ezt a szót nem csak leírni, de kimondani is nehéz, valami olyasmit jelent a székelyföldi nyelvhasználatban, hogy kiegyenlítik a becsült és valós érték közti különbséget), ha tetszik akarni, a könyvelőségen visszaadják a pénzt, adja meg a felvilágosítást panaszosunknak a hölgy.

Nyilván, Önök is azt kérdezik: és akkor tetszett neki akarni? Nem, kérem szépen, panaszosunk akkurátus ember, rábízza a vállalatra a korrekt elszámolást. Hadd csak egyenlítgessék a havi áramfogyasztását az általa előre kifizettetett összeggel, s aztán csak egy banit tévedjenek, akkor lesz ám az igazi panasz, mondja, s távozás előtt annyit fűz hozzá megjegyzésként: éljen a modern technológia!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1065
szavazógép
2018-09-25: Közélet - Nagy D. István:

Mi legyen a kóbor kutyákkal? (Fórum Sepsiszentgyörgyön)

Nyitott beszélgetésre, egyfajta lakossági fórumra hívja ma délután hattól az érdeklődőket a Big Mama vendéglőbe Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Nez Perce Állatokért Egyesülettel azzal a céllal, hogy egyfajta megoldáskeresési folyamatot indítsanak el, kérdéseket vessenek fel elsősorban a gazdátlan ebek helyzetét illetően. Az esemény kezdeményezője Horia Krausz, az egyesület vezetője, a szépmezői kutyamenhely létrehozója, 2014-ig működtetője, aki egyúttal németországi tapasztalatait is megosztja. A szervezők tegnap egy tájékoztató során vázolták a találkozó fő irányvonalait.
2018-09-25: Közélet - Fekete Réka:

Nem sok, de nem is kevés (Ady Endre-ösztöndíj)

Tegnaptól lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Program részeként meghirdetett, százezer forintos egyszeri támogatásból álló Ady Endre-ösztöndíjra, amelynek egyik lebonyolítója a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. A Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Bákó megyei VI–XII. osztályos magyar diákok számára kiírt pályázat 8,7 millió forint értékű, vagyis nyolcvanheten részesülhetnek a támogatásban, az összerdélyi tehetségalap 18,8 millió forint.