MobilitásModern közlekedés, fenntartható vidék

2018. szeptember 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az utóbbi években egyre nagyobb gondot jelent az európai városokban a közlekedés. Ezért is szervezik meg minden év szeptember 16–22. között az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az idei év nemzetközi mottója: Mix and Move!, témája: közlekedés több módon.

A mobilitáshét programjaiban bármelyik települési önkormányzat részt vehet, a helyi médiában közölt információkból kiderült, Sepsiszentgyörgyön is több eseményt szerveztek, az egyik ilyen program a Cycle to work csapat által kezdeményezett biciklizési akció, amely a kerékpáros munkába járást népszerűsíti. (Ugyanezt szolgálta a Turulmadár Iroda akciója is – szerk. megj.)

Minden ilyen kezdeményezés szép és hasznos, jó arculatépítő, ám a közlekedés gondjait önmagában nem oldja meg!

A következő években főként, ha kialakul a kétsebességes Európa, nekünk is sokat kell majd dolgoznunk azon, hogy felzárkózzunk és kialakítsunk egy élhető és környezetkímélő helyi közlekedést.

A fenntartható közlekedés nem veszélyezteti a lakosság egészségét és az ökoszisztémákat, továbbá úgy elégíti ki a közlekedési igényeket, hogy a megújuló erőforrásokat lassabb ütemben használja fel, mint az újratermelődésükhöz szükséges idő, a nem megújuló erőforrásokat pedig az azokat helyettesítő megújuló források előállítási üteménél lassabban hasznosítja. Ennek érdekében számos intézkedésre, irányelvre, stratégiára és fenntartható modellek kidolgozására van szükség.

Amíg az északi országok éllovasok a zöldenergia hasznosításban, és már működő rendszerekkel rendelkeznek, mi csak beszelünk róluk, és általában néhány év késéssel külföldi befektetés formájában hozzánk is eljut néhány gazdasági megvalósítás. Augusztus közepén részt vettem egy konferenciával egybekötött munkaülésen, amelyet a lundi székhelyű Baltic Energy Innovation Centre (BEIC) rendezett Malmöben. A szervezet a balti országok e téren történő tevékenységére hangolt, és a szénsemleges technológiák, illetve a körkörös gazdaság elvei alapján működő modellek kifejlesztését és népszerűsítését végzi. Amúgy a lundi önkormányzat hatáskörébe tartozik, és a működéséhez szükséges forrásokat is alapszinten az önkormányzat biztosítja.

A konferencián elhangzott előadások a másodlagos és harmadlagos biomassza hasznosítását mutatták be a már meglévő ipari alkalmazások révén, amelyek többnyire a biometángyártás körül tömörültek. A biometán nem más, mint egy magas tisztaságú gáz, amelyet a biogáz kémiai, illetve biológiai kezelése során nyernek. A gyártással, szállítással és tárolással kapcsolatos műszaki megoldások már léteznek, például a Malmö területén közlekedő buszok már ezt az üzemanyagot használják. Emlékezzünk vissza, a nyolcvanas években nálunk is jártak a metángázas buszok, s bár a technikai megoldás nem volt formatervezett, a célt mégis szolgálta.

Hasonló biogáztelepek működnek Dániában, továbbá több papírgyár is fejlesztéseket végez ebben a tekintetben, ahol a keletkezett hulladékot városi szenny­víziszappal keverve biogázzá alakítják. A termelt gáz szállítható, léteznek erre a célra kifejlesztett eszközök, így a töltőállomások nyersanyagellátása is megoldott. A fejlesztések célja az, hogy 2035-ig a teljes közlekedést szénmentesítsék, a tömegközlekedést és a teherszállítást biometánnal működő járművek biztosítsák majd, a személygépkocsik pedig teljes mértékben elektromosak lesznek, és a kerékpározás sem elhanyagolható, hiszen jelenleg is egyik fontos része a helyi közlekedésnek (például nagy kerékpárparkolók léteznek a város minden részén).

A tapasztalat ösztönző, nemcsak beszélni kell a témáról, hanem valós példákat kell fejlesztenünk itt, Székelyföldön is.

Bartha Sándor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2018-09-26: Pénz, piac, vállalkozás - Bokor Gábor:

A helyi turizmus mozdonya (Kovászna)

A kovásznai Őzike Szállodában került sor a XIV. alkalommal megszervezett gyógyturisztikai fórumra és vásárra. A Balneológiai Munkaadók Szervezete által szervezett hétvégi eseményen a gyógyturizmusban érdekelt szállásadók képviselői, valamint turisztikai ügynökségek, szakfelszereléseket, termékeket gyártó és forgalmazó cégek megbízottjai, illetve a sajtó és akadémiai szféra küldöttjei vettek részt. A vándorfórumot eddig egyebek mellett Félixfürdőn, Szovátán, Tusnádfürdőn, Herkulesfürdőn, Slănic-Moldován szervezték meg.
2018-09-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, férj, testvér,
VÁRZA JÁNOS
életének 82., házasságának 58. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. szep­tember 27-én 14 órától lesz a kovásznai ravatalozóháztól.
A gyászoló család
613