Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. október 1., hétfő, Mi, hol, mikor?

Dr. Fábri Anna előadásai
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETI SZALON ZABOLÁN. Krúdy-hősök egy kárpáti várkastélyban címmel ma 18 órától dr. Fábri Anna irodalom- és művelődéstörténész (Budapest) előadását hallhatják a zabolai Mikes-birtok Szeminár-házában. Közreműködik: Derzsi Dezső színművész. A rendezvény ingyenes, adományokat az est javára elfogadnak.

A 20. századi magyar elbeszélő irodalom legnagyobb alakjai közé bízvást sorolható Krúdyról sokan elmondták már, hogy a nosztalgikus emlékezet írója. Egyszersmind a képzelgő szerepjátszásokba menekülő életek megelevenítője. Hogy igen keveset foglalkozik a való élet küzdelmeivel és szociális problémáival. Az 1917-ben papírra vetett regénye, amelyről ebben az előadásban szó lesz, első látszatra éppen ilyennek tűnik. De végül is kiderül, hogy a maga különleges, egyszerre költői és profánul ironikus módján sorskérdésekről szól: az elmúló, ábrándokba és illúziókba temetkező régi Magyarországról, az elöregedett Monarchiáról és a közelgő, mindent romba döntő háborúról.
„MINDEN ÖLTÉS, MELYET TESZTEK, A HAZÁHOZ VARR EGY SZÍVET” – női sorsok és szerepek 1848/49 hónapjaiban és a megtorlás éveiben címmel október 2-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Teremben tart előadást dr. Fábri Anna irodalom- és művelődéstörténész. Közreműködik: László Zsuzsa és Tulit Éva színművész.
A rendezvények főszervezője a Balassi Intézet, társszervező az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület és a helyszíneket biztosító intézmények.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színházban a héten október 3-án, szerdán és 7-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben A. P. Csehov Meggyeskert – rendező: Sardar Tagirovsky; október 5-én, pénteken 11 órától a kamarateremben Đorđe Lebović Az ezredik éjszaka – rendező: Zakariás Zalán című előadásokat játssza.

Könyvbemutató
Préda Barna Azok az évegcsűri legények – Zalánpataki történetek című könyvét október 2-án, kedden 19 órától mutatják be a baróti Erdővidék Múzeumában. A szerző vendégei: dr. Péter Sándor ny. tanár, a könyv lektora, valamint Préda Jenő zalánpataki muzsikus. Házigazda Demeter Zoltán művelődésszervező.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 14.45-től és 17-től Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 15-től az irgalmasság rózsafüzére, 15.20-tól zenés köszöntő, 15.55-től és 19.30-tól műsorismertető, 17.15-től örvendetes rózsafüzér, 18-tól szentmise; 18.50-től A hét plébániája, 19-től Úrangyala; 22-től Zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

Hitvilág
A DÉVAI SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY névadójának, Szent Ferencnek a 25 évért hála körutat tart október 1–7. között. Hívnak mindenkit imádkozni, énekelni, hálát adni a jó Istennek és Assisi Szent Ferencnek. Október 4-én, csütörtökön 12 órától Assisi Szent Ferenc betegápoló nővéreinek árkosi kápolnájában Böjte Csaba ferences testvér mutat be szentmisét, majd délután részt vesz Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban a Medjugorei csoport fennállásának első évfordulós ünnepségén. A szentségimádás 17–18 óráig tart, majd 18 órakor szentmisét mond és az igét hirdeti Böjte Csaba atya. A perselyezés a Böjte atya árvái megsegítésére lesz. Várják a hívek nagylelkű adományait a perselybe, amelyet a plébánián is le lehet adni. Segítsünk, hogy rajtunk is segíthessenek. Számlatulajdonos: Fundația Sf. Francisc, Progresului 6. Deva. Számlavezető bank: OTP Bank – Deva 330011 Bl. E. Bankszámlaszám: RON IBAN: RO60OTPV340000069719RO01, swift kód: OTPVROBU. A körút állomásait a magnificat.ro internetes portálon is megtalálják.
EGYÜTT A FOGYATÉKKAL ÉLŐKÉRT KONFERENCIA. A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja október 2–6. között tizenkettedik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában Különleges vagyok, befogadtok? mottóval. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény központi témája a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadása/befogadása.

Guzsalyas
A sepsiszentgyörgyi Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány évadkezdése október 2-án, kedden 17 órától a gyermektáncház részeként szüreti mulatsággal kezdődik. Gyermekfoglalkozások: hétfőn 17.30–19.30 óráig nemezkészítés, szövés-előkészítés; kedden 17.30–19.30 óráig kézzel formálható agyagtárgyakat készítenek.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban: kedden 17-től Luis és a zűrlények magyar szinkronnal és Pelyhes – Kalandra fel! román felirattal; 18.30-tól Ismael szellemei; 18.45-től Predator – A ragadozó román felirattal; 20.45-től Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 21-től Povestea unui pierde-vară románul beszélő; szerdán 16.45-től Money román felirattal; 17-től A végzet órája; 18.30-tól „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” románul beszélő; 19-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; 20.45-től Az apáca román felirattal; 21-től Esti iskola román felirattal.

Leltár a fiókkönyvtárban
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár fiókkönyvtára (Sport utca 15. szám, 21-es tömbház, C lépcsőház, 1-es ajtó) október 2. és november 13. között leltározás miatt zárva tart. Az onnan kikölcsönzött könyveket legkésőbb október 2-ig kérik visszavinni. A leltározási időszakban a fiókkönyvtár olvasói az intézmény székhelyén lévő kölcsönzőrészlegeken választhatnak olvasnivalót.

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 1. szám alatt, a Live-Art Kulturális Alapítvány Táncstúdiójában a 2018–2019-es új évad kurzusaira várják az érdeklődőket október 15-ig. Jelentkezni személyesen lehet munkanapokon 17–19 óráig. A következő kurzusok indulnak: klasszikus balett – kortárs tánc  (6 éves kortól), társasági táncok (keringő, tangó, szamba, salsa, rumba, csacsacsa, jive stb.) diákoknak és felnőtteknek kezdő és haladó szinten, lakodalmi táncok (a fiatal pár, az örömszülők, a hozzátartozók felkészítése a legfontosabb társastáncokból), privát tréning (személyre szabott alakformálás). Új mozgásformák: klasszikus balett és modern tánc felnőtteknek, Ágó-GYM speciális alakformáló mozgásrendszer nőknek, táncoktatás diákoknak stílusonként, Bellydance fitnesz- és meditációs torna (minden korosztálynak). Érdeklődni a 0722 233 774-es telefonon és a facebook@liveartdancestudio e-mail-címen lehet.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén a jövő héten naponta 8–17 óráig; Alsócsernátonban a jövő héten naponta 9–16 óráig; Kiskászonban a jövő héten naponta 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
SEPSISZENTGYÖRGYI DUMASZÍNHÁZ. Ma 20 órakor Kőhalmi Zoltán és Szobácsi Gergő előadása a Mohó Clubban (Gábor Áron utca 12–14. szám). Jegyek kaphatók a helyszínen és a kulturális szervezőirodában 28 lejért.
JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR a sepsiszentgyörgyi Happy Kids játszóházban ma 10–19 óráig. A befolyt összeget beteg gyermekek kezelési költségeire fordítják. Segíts, hogy segíthessünk!
A HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
SZABLYAVÍVÓ TANFOLYAM SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola heti két edzésre vár jelentkezőket gyerek (9–14 év) és felnőtt (14–99) csoportjaiba. Azt a történelmi vívást tanítják, amellyel a 1848-as szabadságharcot vívták őseink, és amely alapját képezte a magyar sportvívók több évtizedes világhírének. Nyílt edzések, ingyenes kipróbálási lehetőség. Információk a 0745 069 121-es telefonszámon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2018-09-30: Közélet - Hecser László:

Gyermekeink szívében tovább él (159 éve született Benedek Elek)

Benedek Elek születésnapja ünnep a magyar gyerekek számára: tudatot nyitogató, álomba ringató, csodákra biztató, elkápráztató történetek százait adta nekik, a jóra és szépre leginkább fogékonyaknak. Elek apó a maga valóságában közel kilencven éve nincs köztünk, de szelleme olyannyira itt él, hogy szinte tapinthatóvá válik fizikailag is. Aki kicsit is kételkedik ebben, a népmese napja alkalmával bandukoljon ki Kisbaconba, és saját szemével győződjön meg arról, hogy a meséin éppen felnövők számára mennyire igaz személy ő. A legkisebbek nem emlékezni, hanem találkozni, rámosolyogni, cinkosan összekacsintani és parolázni járnak a Mari-lakhoz, de még a temetőbe is. Sírjára is úgy helyezik a virágot, mintha kezébe adnák.
2018-10-01: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Csemegék és ajándékok a kamrapolcon

Nem titkolom, az ősz a kedvenc évszakom. Szeretem megannyi színét, árnyalatát, illatát, akárcsak a hűvös reggeleket, a langyos, napsütötte délutánokat. S bár kicsit az elmúlásra emlékeztet, számomra mindenképpen a bőség jellemzi, ha a gasztronómia irányából kell megközelíteni. A kertek, gyümölcsösök gazdag termése ilyenkor mutatkozik meg igazán, színesek, illatosak a piacok és szeptember végén, október elején is találni még olyan zöldséget, gyümölcsöt az asztalokon, melyből valami igazán finom fogás készíthető. Kis türelemmel, üvegbe zárva akár a téli zimankóban is felidézhetjük a napsütötte, gazdag őszt – a kamrapolcra még most sem késő néhány csemegét felsorakoztatni. Igaz, ma már a boltok polcairól is leemelhetjük a szükséges lekvárt, savanyúságot, befőttet, ám bizonyos, ízben, aromában távolról sem olyan eredeti, mint a magunk készítette finomságok. Úgy gondolom, mindenképpen megéri a fáradtságot, s az sem mellékes: a termények zömét helyi termelőktől is beszerezhetjük. Ezúttal szerkesztőségi kedvencekből, illetve saját és családi receptjeinkből közlünk válogatást, melyeket olvasóink is kipróbálhatnak, elkészíthetnek, hiszen még tart a befőzési szezon. Jó munkát és jó étvágyat kívánunk!