Hetvenezer eurót fizethettek Kuciak meggyilkolásáért

2018. október 2., kedd, Világfigyelő

Legalább hetvenezer eurót fizetett a Ján Kuciak meggyilkolását megrendelő személy a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásáért – jelentették be Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyen az ügyben folyamatban lévő vizsgálat eddigi eredményeit ismertették.

A gyilkosság végrehajtójának 50 ezer eurót fizetett ki készpénzben annak közvetlen megrendelője, további húszezret pedig addigi adóssága rendezéseként engedtek el a gyilkosság megrendelését közvetítő személynek – mondta az újságíró-gyilkosság ügyet vizsgáló ügyész. Az ügyész elmondta azt is, hogy a megrendelés csak Ján Kuciak személyére szólt, barátnője, Martina Kusnírová csak véletlen áldozat volt. A kettős gyilkosság áldozatait – egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon családi házukban a rendőrség. Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához – és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 402
szavazógép
2018-10-02: Világfigyelő - :

Amerikai és japán tudósé az orvosi Nobel-díj

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
2018-10-02: Közélet - :

Bíróság elé állíthatják a kormányt (Vita Románia jogállamiságáról)

Az Európai Bizottság (EB) folytatja a párbeszédet a román hatóságokkal, amennyiben azonban azt tapasztalja, hogy az ország megszegi az uniós szabályokat, kész bíróság elé állítani a kormányt – hangsúlyozta az EB első alelnöke, Frans Timmermans hétfő este, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) keretében a romániai jogállamiságról tartott vitán. Liviu Dragnea szerint a bizottsági ülésen nem zajlott valós vita, inkább „előre megszabott állásfoglalásokat listáztak, úgy mondtak ítéletet, hogy előtte nem vizsgálták meg a bizonyítékokat”.