Vita Románia jogállamiságárólAggódik az Európai Bizottság

2018. október 3., szerda, Belföld

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a romániai jogállamiság helyzetéről tartottak vitát, amelyre Viorica Dăncilă kormányfő is meghívást kapott. A vitán Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke kijelentette: az EB aggodalommal követi a romániai fejleményeket. Viorica Dăncilă felszólalásában támadó hangnemben védte meg országát.

Frans Timmermans rámutatott, sok román állampolgárt aggodalommal töltenek el az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításai, amelyek alááshatják a korrupció elleni küzdelemben eddig elért eredményeket. Ezeket az aggodalmakat az EB is osztja, mutatott rá az első alelnök, hozzátéve: a bizottság már korábban hangot adott aggályainak, és tárgyalt a témáról a kormány képviselőivel is. Hangsúlyozta, Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltása, illetve a legfőbb ügyész szakmai tevékenységének átvilágítása is aggasztja az EB-t. „Emlékeztetni szeretném önöket, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség mérlege volt a fő oka annak, hogy pozitív volt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készült 2017-es jelentés” – tette hozzá.

Timmermans rámutatott, az EB továbbra is figyelemmel követi a romániai fejleményeket, és levonja a megfelelő következtetéseket, amennyiben az ismertetett kifogások figyelembevétele nélkül kerülnek kihirdetésre az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításai. „Nem habozunk majd lépni, ha szükségesnek látjuk, az EB a rendelkezésére álló minden eszközt felhasznál majd. Felszólítjuk Romániát, térítse vissza a rendes kerékvágásba a reformfolyamatot” – fogalmazott.

Viorica Dăncilă miniszterelnök kifejtette, a Romániáról készült MCV-jelentésekben nem esik szó a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodásokról, holott ezen egyezmények alapján „román állampolgárok millióit tartották megfigyelés alatt a titkosszolgálatok a korrupció elleni küzdelem nevében”. A kormányfő felszólalásában rámutatott, bírói ítéletek tanúskodnak arról, hogy Romániában bizonyítékokat hamisítottak, módosították a lehallgatott beszélgetések átiratát, hogy tanúkat fenyegettek meg a hamis vallomástétel érdekében. Ezek a tényezők hiányoznak az MCV-jelentésekből – mondta Dăncilă, kérve, közöljék, hogy kik szövegezték meg a romániai igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó MCV keretében készített országjelentést, „hanyagságból vagy rosszhiszeműségből kihagyva belőle ezeket a felfoghatatlan tényeket”.

Az igazságügyi törvények módosítása kapcsán a miniszterelnök azt mondta, olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amely korrekt az állampolgárokkal szemben, az igazságügyi törvények módosításai meg éppenséggel visszaadják a bírók függetlenségét, semmiképpen nem korlátozzák azt.

A kormányfő leszögezte, tiszteletből vesz részt az EP-vitán, nem azért ment Strasbourgba, mert számadással tartozna. „Cserében azonban ugyanazt a megbecsülést és tiszteletet várom el az általam képviselt román nép irányába is” – fogalmazott.

Az augusztus 10-i, bukaresti tüntetés kapcsán rámutatott, számos vád érte a román csendőrséget, amiért „egy engedély nélküli tüntetésen közbelépett az erőszakos tetteket elkövetők ellen, akik megkísérelték elfoglalni a kormány épületét”. „Nem ezt a hozzáállást észleltem a múlt heti, brüsszeli események vagy más franciaországi, spanyolországi, németországi, nagy-britanniai tüntetések kapcsán, amikor a rendvédelmi szervek ugyanazokkal az eszközökkel és eljárásokkal léptek közbe. Semmiképpen sem tudom elfogadni, hogy olyan eljárások miatt vádolják meg a Román Csendőrséget, amelyeket Európa-szerte gyakorolnak” – mondta még Dăncilă.

A miniszterelnök ugyanakkor kérte, ne tiltsák meg Romániának azt, ami más európai uniós tagállamokban megengedett, „és ne engedjék, hogy olyan dolgok történjenek Romániában, amelyeket más tagállamokban elfogadhatatlannak tartanának. Partnerek kívánunk lenni, de egyenlő partnerek. Soha senki nem fogja eltéríteni Romániát az európai útról” – nyomatékosította Viorica Dăncilă.

Az ülésen pártállástól függetlenül számos képviselő aggodalmát fejezte ki a romániai fejlemények miatt. Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője, Belgium egykori miniszterelnöke azt mondta, Romániának két nagy problémája van: az általánossá vált korrupció és a titkosszolgálatok, és mindkét problémára megoldást kell találni. Verhofstadt ugyanakkor rámutatott, a román kormány sok esetben elhibázottan reagált a brüsszeli hatóságok kritikáira, és figyelmeztette a kabinetet, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Jarosław Kaczyński-féle „országirányítási stílus” nem szolgálhat követendő példaként.

Az Európai Néppárt (EPP) képviseletében felszólaló Esteban Gonzalez Pons kifejtette, az augusztus 10-én Bukarestben tüntetők integritást és átlátható igazságszolgáltatást követeltek, és a kormány nem hagyhatja figyelmen kívül kérésüket. „A mi bírálatainkat nyilván figyelmen kívül hagyhatják, a saját népük által megfogalmazott kritikát azonban nem. (...) Miért nem akarják meghallgatni saját népüket? Milyen érdekek húzódnak az ön által vezetett kormány tetteinek hátterében? Mitől félnek” - kérdezte Viorica Dăncilă miniszterelnöktől a spanyol képviselő.

A Zöldek európai parlamenti frakciójának társelnöke, Ska Keller úgy vélekedett, aggodalomra ad okot, hogy Románia, amelynek 42 év után sikerült megdöntenie egy diktatúrát, most visszalépéseket tesz. A német EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, nem kell megvárni, hogy még egy ország esetében esedékessé váljon a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2018-10-03: Belföld - :

Hírsaláta

BIVOLARU, AZ ÁRTATLAN. Gregorian Bivolaru emberi jogai sérültek az ellene indított büntetőeljárások során – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága. Gregorian Bivolarut, a Spirituális Integráció az Abszolútumba (MISA) elnevezésű vallási mozgalom szellemi atyját a hatóságok 2013-ban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kiskorú megrontása és emberkereskedelem miatt.
2018-10-04: Nyílttér - :

Elismerem, csodálom Dragneát

Romániát 20 hónapja senki sem kormányozza. Lebénítják az SZDP-n belüli frakciók (nevezhetik „bűnözői csoportoknak” is) közötti harcok. Lecseréltek három kormányt, és nagyjából egy hónapja az egész kormány tevékenységét a Dragnea, illetve a Firea és Paul Stănescu melletti táborok közötti csata bénítja meg. Nézzünk egy pillanatképet, olyan adatokat, amelyekről Dragnea nem szokott beszélni, amikor meghívatja magát az Antena3-ba: