Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. október 4., csütörtök, Mi, hol, mikor?

18. Filmtettfeszt Háromszéken
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 11 órától nagyjátékfilm – Török Ferenc: 1945; 17 órától Filmgalopp-versenyfilmek 2. – Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen; Incze Kata: Small Talk; Kovács Nóra: Nova; Tasnádi Levente: Alvajáró; 18.30-tól nagyjátékfilm – Csupó Gábor: Pappa pia; 20.30-tól nagyjátékfilm – Politzer Péter: Férfikor.
 

KOVÁSZNA. A művelődési házban ma 9 órától nagyjátékfilm – Török Ferenc: 1945; 17 órától Filmgalopp-versenyfilmek 2. – Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen; Incze Kata: Small Talk; Kovács Nóra: Nova; Tasnádi Levente: Alvajáró; 18.30-tól Magyar rövidek 1. – Freund Ádám: Földiek; Kis Hajni: Last Call; Tóth Barnabás: Van egy határ; 20 órától nagyjátékfilm – Sándor Pál: Vándorszínészek. Pénteken 9 órától vetítés gyermekeknek – Palásthy György: Az égig érő fű; 20 órától nagyjátékfilm – Szász Attila: Örök tél.

SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész Moziban pénteken 17 órától Filmgalopp-versenyfilmek 1. – Simó Ibolya: Falu Fessön; Moldovai Katalin: Ahogy eddig; Csurka-László Csongor: Szevasz, Laci; Frunza Roland: Vasárnap; 18.30-tól Filmgalopp-versenyfilmek 2. – Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen; Incze Kata: Small Talk; Kovács Nóra: Nova; Tasnádi Levente: Alvajáró; 20 órától dokumentumfilm – Zágoni Balázs: A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve, 21 órától nagyjátékfilm – Bogdán Árpád: Genezis.

 

Az aradi vértanúk emléknapja
SEPSISZENTGYÖRGY. Október 6-án, szombaton 12 órától az aradi vértanúkra emlékeznek a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren felállított kopjafáknál. Beszédet mond Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, amelyet a Székely Mikó Kollégium diákjainak műsora követ. Szabó Lajos római katolikus kanonok áldása, a koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után az egybegyűltek levonulnak az Erzsébet parkba az 1848–49-es szabadságharc honvéd emlékművéhez. A megemlékezést a kegyelet virágainak elhelyezése zárja.

KÉZDIVÁSÁRHELYEN október 5-én, pénteken 14 órától tisztelettel emlékeznek az aradi tizenhárom vértanúra a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán. A műsorban a Nagy Mózes Gimnázium, valamint a Református Kollégium diákjai vesznek részt. A megemlékezésbe Kézdivásárhely önkormányzata évek óta bekapcsolódik. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

 

Kiállítás
AZ V. TRANSNATURA NEMZETKÖZI TERMÉSZETFOTÓ-PÁLYÁZAT díjátadással egybekötött kiállításmegnyitója pénteken 18 órától kezdődik a Vadon Egyesület szervezésében a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadó termében (Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11. szám). Házigazda Demeter János igazgató. A rendezvényt Radisics Milán természetfotó-riporter, a National Geographic fotósa, zsűritag méltatja. A munkákat Dorel Găină egyetemi pro­fesszor és Damokos Csaba zsűritagok értékelik.
NEMZETKÖZI MAGYAR FOTÓSZALON. A kovásznai Kádár László Képtárban pénteken 17 órakor megnyitják a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon kiállítást. A tárlatot Magdó István, az MFVSZ erdélyi alelnöke méltatja. Az eseményen közreműködnek Fülöp Zsolna, Karácsony Attila és Szabó Róbert diákok (felkészítő tanár: Kurta Béla).

 

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című ten­geri történetet a bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám). Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as telefonszámra (Csüdöm Eszter) várják. Jegyet váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.15-től Esti iskola román felirattal; 17-től Az apáca román felirattal; 18.30-tól Ismael szellemei; 19-től A végzet órája; 20.45-től Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 21-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal.

 

Tánc
EGYÜTT A TÁNC ÁLTAL. A tánc önkifejező, személyiségfejlesztő, párkapcsolatot erősítő, sőt, közösséget formáló, össze­tartó erő. Ennek jegyében, a változatosság és multikulturalitás szellemében több, különböző etnikumú és szociális háttérből érkező gyerekekből, fiatalokból és felnőttekből álló csoport táncol együtt október 5-én, pénteken 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren. A Kék Hold Táncklub által szervezett villámcsődület közösségünk sokszínűségére és a tánc közösségépítő erejére hívja fel a figyelmet.

 

Hitvilág
ÜNNEP BÖJTE CSABA TESTVÉRREL. A dévai Szent Ferenc Alapítvány névadója, Szent Ferenc tiszteletére a 25 évért hálakörutat tart Erdélyben. Csütörtökön 12 órától Assisi Szent Ferenc betegápoló nővéreinek árkosi kápolnájában Böjte Csaba ferences testvér mutat be szentmisét, majd délután részt vesz Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban a medjugorei csoport egyéves évfordulós ünnepségén. A szentségimádás 17–18 óráig tart, 18 órakor szentmisét mond és az igét hirdeti Böjte Csaba. A perselyezés a Böjte atya árvái megsegítésére lesz. Várják a hívek nagylelkű adományát, amelyet a plébánián is le lehet adni.

 

Zene
FRANCIA SZÓLÓEST. Désir de l’Orient címmel francia szólóestre kerül sor ma 18 órától  Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében. Előadja Karácsony Noémi mezzoszoprán és Sena Ducariu zongorán.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Kopjafát állított a Nagybaconi Fúvószenekar fennállásának 40. évfordulóján. 19.50 Népi gyermekjátékok a baróti óvodások előadásában. 20.05 Reneszánsz napok a miklósvári Kálnoky-kastélyban. 20.35 Olt menti unitárius találkozó. 20.55 Vajdaszentiványi táncok a középajtai és vargyasi néptánccsoportok előadásában. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

 

Könyvbemutató
AZ IGNÁCZ RÓZSA IRODALMI KLUB szervezésében pénteken 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa Termében bemutatják Czilli Aranka Nyitott ablak című kötetét. Meghívottak: Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, a budapesti Széphalom Könyvműhely Kiadó vezetője és Czilli Aranka Ágota költő, tanár, a könyv szerzője. Közreműködik a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív gyermekkórusa Gyerő Katalin tanárnő vezetésével, valamint Finna Eunika, Kiss Eszter, Gyenge Tímea és Sinka Norbert, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai.

 

Civil Licit
Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban ma 18–20 óráig a Háromszéki Közösségi Alapítvány által szervezett adománygyűjtő eseményen az aukció módszerét alkalmazva gyűjtenek (idén az alapítvány által koordinált) közösségi programokra. A Civil Licit több, mint adománygyűjtés – kapcsolat, tájékozódás, bekapcsolódás mindazoknak, akiknek számít a közösség, a jövő, és a jó irányú változás részese kívánnak lenni. A program: 18 órától gyülekezés a stúdió előcsarnokában, beszélgetés, borozgatás; 19 órától Civil Licit; 20 órától eredményhirdetés, kötetlen hangulatú beszélgetés, falatozás.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Péntekig Gelencén naponta 8–17 óráig; Alsócsernátonban és Erdőföülében naponta 9–16 óráig; Kiskászonban naponta 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
A GALÉRIÁK FEHÉR ÉJSZAKÁJA programsorozat részeként október 5-én, pénteken 19 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér Daniel Spoerri Megemészteni a múltat című Eat Art és objektművészeti kiállításához kapcsolódóan a Spoerri-bankettek szellemét idéző vacsoracserére hívja az érdeklődőket. A vacsorán való részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Facebook-eseménynél vagy a 0736 063 924-es telefonszámon lehet a szabad helyek függvényében.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2018-10-04: Sport - :

Simona Halep lemaradhat a világbajnokságról (Tenisz)

Porckorongsérve van Simona Halepnek, így emiatt kérdésessé vált a női világranglistát vezető teniszező részvétele a szingapúri világbajnokságon.
2018-10-04: Magazin - :

Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást (Nobel-díjasok hete)

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtérbe – mondta az MTI-nek Dank Magdolna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának főigazgatója annak kapcsán, hogy a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért ítélték oda két kutatónak az idei orvosi Nobel-díjat.