Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. október 5., péntek, Mi, hol, mikor?

18. Filmtettfeszt Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész moziban ma 17 órától Filmgalopp-versenyfilmek 1. – Simó Ibolya: Falu Fessön; Moldovai Katalin: Ahogy eddig; Csurka-László Csongor: Szevasz, Laci; Frunza Roland: Vasárnap; 18.30-tól Filmgalopp-versenyfilmek 2. – Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen; Incze Kata: Small Talk; Kovács Nóra – Nova; Tasnádi Levente: Alvajáró;
 

20 órától dokumentumfilm: Zágoni Balázs: A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve, 21 órától nagyjátékfilm – Bogdán Árpád: Genezis. Szombaton: 11-től animációk gyerekeknek – Macskássy Gyula-válogatás: A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A telhetetlen méhecske, Az okos lány, Egér és oroszlán, Uhuka, a kis bagoly; 16-tól Magyar rövidek 1 – Freund Ádám: Földiek; Kis Hajni Last Call; Tóth Barnabás: Van egy határ; 19-től nagyjátékfilm – Vékes Csaba: Hetedik alabárdos; 21-től nagyjátékfilm – Csupó Gábor: Pappa pia.

KOVÁSZNA. A művelődési házban ma 9 órától vetítés gyermekeknek – Palásthy György: Az égig érő fű; 20 órától nagyjátékfilm – Szász Attila: Örök tél. Szombaton: 9-től nagyjátékfilm – Vékes Csaba: Hetedik alabárdos; 16-tól Magyar rövidek 2. – Deák Kristóf: A legjobb játék; Fatér Ambrus: Légmell; Nagy Zoltán: Enyhén sós; 20.30-tól nagyjátékfilm – Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű.

 

Az aradi vértanúk emléknapja
KÉZDIVÁSÁRHELYEN ma 14 órától tisztelettel emlékeznek az aradi tizenhárom vértanúra a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán. A műsorban a Nagy Mózes Gimnázium, valamint a Református Kollégium diákjai vesznek részt. A megemlékezésbe Kézdivásárhely Önkormányzata évek óta bekapcsolódik. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

SEPSISZENTGYÖRGY. Október 6-án, szombaton 12 órától az aradi vértanúkra emlékeznek a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren felállított kopjafáknál. Beszédet mond Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, amelyet a Székely Mikó Kollégium diákjainak műsora követ. Szabó Lajos római katolikus kanonok áldása, a koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után az egybegyűltek levonulnak az Erzsébet parkba az 1848–49-es szabadságharc honvéd emlékművéhez. A megemlékezést a kegyelet virágainak elhelyezése zárja.

 

Kiállítás
Az V. TRANSNATURA NEMZETKÖZI TERMÉSZETFOTÓ-PÁLYÁZAT díjátadással egybekötött kiállításmegnyitója ma 18 órától kezdődik a Vadon Egyesület szervezésében a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Kiállí­tás előadótermében. Házigazda Demeter János igazgató. A rendezvényt Radisics Milán természetfotó-riporter, a National Geographic fotósa, zsűritag méltatja. A munkákat Dorel Găină egyetemi professzor és Damokos Csaba zsűritag értékeli.

NEMZETKÖZI MAGYAR FOTÓSZALON. A kovásznai Kádár László Képtárban ma 17 órakor megnyitják a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalont. A tárlatot Magdó István, az MFVSZ erdélyi alelnöke méltatja, az eseményen közreműködnek Fülöp Zsolna, Karácsony Attila és Szabó Róbert diákok.

A GALÉRIÁK FEHÉR ÉJSZAKÁJA programsorozat részeként ma 19 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér Daniel Spoerri Megemészteni a múltat című – Eat Art és objektművészeti kiállításához kapcsolódóan a Spoerri-bankettek szellemét idéző vacsoracserére hívja az érdeklődőket. A vacsorán való részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Facebook-eseménynél vagy a 0736 063 924-es telefonszámon lehet a szabad helyek függvényében.

BAJKÓ ATTILA csíkszeredai származású festő- és bábművész, illusztrátor munkáiból nyílik kiállítás október 7-én, vasárnap 16 órától Mesék a szépségről címmel Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében ma 11 órától   Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka – rendező: Zakariás Zalán; vasárnap 19 órától a nagyteremben A. P. Csehov: Meggyeskert – rendező: Sardar Tagirovsky.

 

Könyvbemutató
CZILLI ARANKA Nyitott ablak című kötetét ma 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa Termében mutatják be. Meghívottak: Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, a budapesti Széphalom Könyvműhely Kiadó vezetője és Czilli Aranka Ágota költő, tanár, a könyv szerzője. Közreműködik a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív gyermekkórusa Gyerő Katalin tanárnő vezetésével, valamint Finna Eunika, Kiss Eszter, Gyenge Tímea és Sinka Norbert, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai.

 

Régizene-találkozó és családi nap Olaszteleken
A baróti Kájoni Consort régizene-együttes október 6-án és 7-én az olaszteleki Daniel-kastélyban szervezi meg a VIII. erdővidéki régizene-találkozót és reneszánsz családi napot. Szombaton 15 órától a kastély udvarán táncház az olaszteleki Cygnini ének- és táncegyüttes vezetésével, kézműves-foglalkozások és társasjátékok az EduKastély játékaival. Vasárnap 17 órától koncertek: fellép az olaszteleki Cygnini ének- és táncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Gyűszűvirág régizene-együttes és Trombita trió; a baróti Kájoni Consort régizene-együttes. Meghívott: a baróti Tokos Lilla, Cristian Eszter. Mindkét rendezvényre mikrobusz indul a baróti polgármesteri hivatal elől szombaton 14.30-kor és vasárnap 16.30-kor.

 

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-egyházköz­ség altemplomában ma 22 órától virrasztás, amely a reggeli 6.30-as szentmisével zárul.
BARKÁCSOLÓ HITTAN szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián. Óvodásokat is várnak.
20 ÉVES HÁLAADÓ EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZETI HÉTVÉGE. Október 6–7-én ünnepi gyülekezeti hétvégét rendeznek a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templom építésének 20. évfordulója alkalmából. Szombaton 10 órától bevezető áhítat a sepsikőröspataki Diakóniai Központban, 10.30-tól előadást tart Szegedi László generális direktor; 12 órától kulturális programok – fellép a gyülekezet Jubilate Deo kórusa, a Kantate gyermekkórus és a Bartimeus Játszóház tánccsoportja; 13.30-tól ebéd (az időközben bográcsokban elkészített finomságok elfogyasztása és az újbor megkóstolása); 15 órától szabadtéri foglalkozások – kézműves vásár és -foglalkozás; 17 órától hazautazás.
A VÁNDORBÖLCSŐ-PROGRAM részeként Zalánpatakon vasárnap 14 órakor a katolikus templomban a szentmisén Sepsiszéki Nagy Balázs, a program megálmodója és kivitelezője átadja Farkas Boglárka kismamának a vándorbölcsőt.

 

Tánc
EGYÜTT A TÁNC ÁLTAL. A Kék Hold Táncklub által szervezett villámcsődület közösségünk sokszínűségére és a tánc közösségépítő erejére hívja fel a figyelmet ma 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, ahol különböző etnikumú és szociális háttérből érkező gyerekekből, fiatalokból és felnőttekből álló csoport táncol együtt.

 

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a bábszínház stúdiótermében. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyet váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig; Alsócsernátonban és Erdőföülében ma 9–16 óráig; Kiskászonban ma 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
A NYUGDÍJASOK SUGÁS SZERVEZETE október 12-én, pénteken kirándulást szervez a kőhalmi várhoz. Jelentkezés a 0267 318 160-as telefonon vagy a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban levő székházban. S Kérik azokat a tagokat, akiknek 1000 lejnél kevesebb a nyugdíjuk, november 1-jéig jelentkezzenek a székházban személyazonosságival és nyugdíjszelvénnyel.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai 72-es Help Net (0367 802 977); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2018-10-04: Közélet - :

Erdély címeréről Franciaországban (Címertani világkongresszus)

Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tartott előadást dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, lapunk munkatársa a franciaországi Arras városában október 2–5. között zajló 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson – tájékoztatott közleményében az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.
2018-10-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a bodoki születésű
NISTOR GYÖRGY
türelemmel viselt betegség után 83 éves korában csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2018. október 6-án, szombaton 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a bodoki ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
4308220