Újabb elismerés Benkő Évának

2018. október 6., szombat, Közélet

Az Erdélyi Közművelődési Egyesület áprilisban odaítélt Kacsó András-díja után a Romániai Magyar Néptánc Egyesület is kitüntette Benkő Évát, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány és -játszóház néptáncoktatóját.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A díjat stílusosan az idei őszi gyermektánc­ház-évad keddi megnyitóján adta át Deák Gyula egyesületi elnök, hisz a kitüntetett elsősorban az aprók táncháza mozgalom fenntartásáért kapta, de sorolhatnánk a táborokban, óvodákban és iskolákban kifejtett ez irányú tevékenységét is a háromszéki népművelőnek.

A népi hagyományok átörökítésében vállalt, generációkon átívelő kitartó odaadásáért, az aprók táncháza mozgalom folytonosságáért, a szívből fakadó oktatói és szerzői munkájáért, a szeretetteljes, alázatos, következetes szakmai tevékenységéért kapta a díjat a sepsiszentgyörgyi táncoktató a kedden átnyújtott oklevél szerint. Benkő Éva nemcsak tanítja a néptánc alapjait képező népi gyermekjátékokat, hanem a 2015-ben megjelent hangzó és DVD-képanyaggal ellátott Népi játékok című könyvben, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület oktatási segédjegyzet-sorozatának harmadik kiadványában rögzítette is azt a tananyagot, amit szerinte érdemes a pedagógusok kezébe adni. Benkő Éva úgy tartja, a játék az élet természetes velejárója, a valóság utánzata, a felnőtté válás folyamatának, a képességek kibontásának legjobb eszköze, és az aprók táncházában éppen ezt az élő zenére történő közös játékot lehet megvalósítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2018-10-06: Történelmünk - :

Az aradi vértanúk és Batthyány Lajos kivégzése

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848–49-es szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amelyről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.
2018-10-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
VERESS LÁSZLÓ
szerető szíve életének 53.,házasságának 28. évében 2018.október 5-én megszűnt ­dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2018. október 8-án 16 órakor helyezzük örök nyugalomra a berecki ravatalozóházból a helyi temetőben.
A gyászoló család
148