Helyreállítani a párbeszédet Moszkva és az EU között

2018. október 9., kedd, Világfigyelő

Moszkva és Róma egyetért abban, hogy helyre kell állítani és aktivizálni kell a párbeszédet Oroszország és az Európai Unió között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tegnap Moszkvában fogadta olasz hivatali partnerét, Enzo Moavero Milanesit.

  • Enzo Moavero Milanesi. Fotó: Facebook
    Enzo Moavero Milanesi. Fotó: Facebook

A közös sajtótájékoztatón Lavrov méltatta Olaszország konstruktív hozzáállását ahhoz, hogy mindezt elősegítse. Mint mondta, Moszkva abban érdekelt, hogy az EU erős, kiszámítható és pragmatikus partner legyen, amely tagállamainak érdekeiből indul ki. Kifejezte reményét, hogy teljesen helyreáll az Oroszország és az EU közötti együttműködés mechanizmusa, beleértve a csúcstalálkozók, a partnerségi állandó tanács és a több mint húsz ágazati konzultatív testület munkájának újraindítását. Pozitívan szólt arról, hogy a Brüsszellel folytatott párbeszéd egyebek között a bevándorlás kérdésében felújult.

Lavrov megismételte az ismert orosz álláspontot, amely szerint az Északi Áramlat 2. és a Török Áramlat gázvezeték kizárólag üzleti projekt, megépítésük pedig megerősíti Európa energiabiztonságát.

Az olasz külügyminiszter anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, úgy vélekedett, hogy ki lehet küszöbölni azokat az okokat, amelyek miatt az Európai Unió és Oroszország szankciókat vezetett be egymás ellen. Ő is síkra szállt a kétoldalú együttműködési mechanizmusok teljes helyreállítása mellett, rámutatva, hogy az energetika, a terrorizmus és a kábítószer-csempészés, valamint a közös európai biztonság kérdésében egyetértés van a felek között.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a szíriai és az ukrajnai válságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataival összhangban kell megoldani. Mint mondta, utóbbi esetében nincs alternatívája a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának.

Moavero Milanesi közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt meghívták a líbiai rendezésről november 12-én és 13-án Palermóban tartandó tanácskozásra. Lavrov elmondta, hogy Moszkva kész részt venni a válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében, de az orosz delegáció szintjéről csak azt követően döntenek majd, hogy megismerik a meghívás részleteit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint eddig nem történtek lépések az orosz elnök palermói látogatásának előkészítésére.
A sajtótájékoztatón Lavrov azt is hangoztatta, hogy nincsenek titkok a Hollandiában kémkedéssel megvádolt orosz „szakértők” áprilisi hágai látogatása körül. Az üggyel kapcsolatban bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai holland nagykövetet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2231
szavazógép
2018-10-09: Világfigyelő - :

A magyar kormány kitart

A kormány egy lépést sem hátrál, minden erejével védi Magyarország biztonságát – mondotta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap, reagálva a francia kormány európai ügyekért felelős miniszterének nyilatkozatára.
2018-10-10: Közélet - :

Ismét napirenden a Mikó-ügy

Újabb állomásához érkezett a Mikó-per, a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék október 12-én, pénteken tárgyalja a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyét. Előzőleg a Brassói Ítélőtábla az egyházkerület jogi érveinek meghallgatása nélkül utasította el a visszaszolgáltatási kérelmet.