MegjelentIochom István – Kiss Erika: Hadiárvasors

2018. október 10., szerda, Közélet

A Kézdiszékért Egyesület gondozásában jelent meg Iochom István, lapunk munkatársa és Kiss Erika Hadiárvasors című könyve, melyet csütörtök este 18 órakor mutatnak be Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében.

A hadiárvák visszaemlékezéseinek megírásához az ötletet egy tavaly szeptemberi, Kiss Z. Erika által kezdeményezett, a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben szervezett hadiárva-találkozó adta. Az ötletet felkarolta Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja is. Húsz kézdi-orbaiszéki településről ötven, a második világháború éveiben vagy előtte született hadiárvát kerestek meg és szólaltattak meg. A kiadvány azért is hiánypótló, mivel nemcsak a Doni-áttörésben haltak meg a magyar és székely katonák a II. világháborúban, hanem a vonuló front miatt Ukrajnában, Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken, Magyarországon és Ausztriában, sőt, még Dániában is – ott, ahová a harcok vagy a visszavonulás vetette a magyar honvédség alakulatait. Mások a szovjet hadifogoly-táborokban vesztették életüket. Özvegyek, árvák, szülők, nagyszülők maradtak utánuk.
Lapunk 7. oldalán részletet olvashatnak a könyvből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2018-10-10: Máról holnapra - Fekete Réka:

Gyarapodnak veszteségeink

A sárkánynak hét feje van. Ha egyet-kettőt levágnak belőle, legfennebb gyengül a bestia, de nem veszíti el azt a sajátosságát, hogy újra talpra álljon. A mi magyar közösségünk ellenben minden egyes csapással olyan erőket veszít, amelyek olykor láthatatlanok, de következményeik súlyosak. Talpra állni kötelessége népünknek, mert csak így maradhatunk meg azoknak, akiknek születtünk: magyarnak, székelynek. De, ha a politikai erővel bíró választottak magunkra hagynak, vajmi kevés az esélye annak, hogy közösségi akaratunk célba ér.
2018-10-10: Közélet - Fekete Réka:

Sakkozzon, aki nem tornászik

Az oktatási minisztérium azt javasolja, aki felmenteti magát a testnevelési óra alól, az sakkozzon ez idő alatt. A szaktárca nem szabja meg, hol szereljék fel a sakktáblát, de azt elrendeli, ezt a tevékenységet is szaktanár felügyelje.