Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2018. október 11., csütörtök, Belföld

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAM. Mezőgazdasági, fa és erdőgazdálkodási, turizmus- és humánerőforrás-fejlesztés tevékenységeket támogat a hamarosan induló Székelyföld-program – jelentette be Kozma Mónika.

A magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjának lebonyolításával megbízott Pro Economica Alapítvány ügyvezetője szerint a stratégia célja az, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsenek, amely által a Romániában élő magyar közösségek könnyebben boldogulnak szülőföldjükön. A magánszemélyek és cégek egy-egy pályázatra legtöbb 15 ezer eurót kaphattak. Mivel Székelyföldre a családi, háztáji gazdaságok jellemzőek, ezeket kívánják támogatni a minőségi élelmiszer előállítása érdekében, emellett a családi gazdaságokat szeretnék szövetkezeti rendszerbe terelni. Ösztönöznék továbbá az erdei, bogyós gyümölcsök hasznosítását, a turizmus területén az épített örökségre, gyógyturizmusra, az ökoturizmusra, a gasztro- és borturizmusra épülő vendéglátást támogatnák. (Marosvásárhelyi Rádió)
NINCS FELMENTÉS. Románia megpróbálta tisztára mosni magát a titkos CIA-börtönök évtizedes botrányában, de nem sikerült. Litvániával együtt hiába fellebbezett az Emberi Jogok Európai Bíróságának elsőfokú ítélete ellen, a bíróság ismét a korábbi panaszosoknak adott igazat, a fellebbezést elutasította. A két kelet-európai országot az amerikai katonai börtön, Guantanamo Bay két fogvatartottja perelte be. Abd al-Rahim al-Nashiri Románia, Abu Zubaida pedig Litvánia ellen indított pert azt állítva, hogy 2004–2006 között Romániában, illetve Litvániában tartották fogva és kínozták őket. A bírósági eljárás során se Románia, se Litvánia nem ismerte el, hogy titkos börtönök létesítését engedte volna meg a CIA-nek. A két ország fellebbezését az EJEB bírái elutasították.  A bíróság idén májusban meghozott elsőfokú ítélete szerint Litvánia és Románia több ponton megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy a 2000-es években a területükre szállítsák, ott fogva tartsák és megkínozzák a terrorizmussal gyanúsított panaszosokat, akiket jelenleg is a guantánamói fogolytáborban őriznek. Ezért Romániát 100 ezer eurós összegű kártérítés megfizetésére kötelezte. (Főtér)
MAGYARÁZAT AZ ÉRVÉNYTELENSÉGRE. A progresszívek propagandagépezete jobban működött, és a referendumot politikai ideológiához kötötték, ezért volt érvénytelen az október 6–7-i népszavazás – véli Ignatie ortodox püspök. A vaslui-i görögkeleti püspök szerint egyháza nem képes kellő gyorsasággal reagálni „minden hazugságra, rágalomra és félrevezetésre, ami az utóbbi hetekben folyt a közbeszédben”. A népszavazás céljának az is rosszat tett, hogy a közvélekedésben egy politikai párthoz kapcsolódott a referendum, ráadásul sokan tartottak attól, hogy az igen szavazattal más alkotmánymódosító javaslatokhoz is beleegyezésüket adják, ezért inkább távol maradtak az urnáktól – vélekedett az egyházi vezető. Ignatie ugyanakkor nem értett egyet azzal a feltételezéssel, hogy az érvénytelen népszavazás „vereséget” jelentene az ortodox egyház számára. Kifejtette: egyháza számára az a tanulság, hogy közelednie kell a hívekhez, például óvodák, egyházi iskolák létrehozása révén, hogy „alternatívát kínáljon a neomarxista ideológiák áradatában, amelyek ördögi érzéketlenséggel és meggyőzőerővel próbálják megrontani a gyermekek tiszta eszét és szívét”. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 667
szavazógép
2018-10-11: Belföld - :

Marad a vagyonzár

Elutasította tegnap a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék bírói testülete Liviu Dragnea fellebbezését, melyet azt követően nyújtott be, hogy 2017 novemberében az Országos Korrupcióellenes Ügyészség a Tel Drum-ügy kilenc gyanúsítottja, köztük a kormánypárt elnökének vagyonát is zárolta.
2018-10-11: Világfigyelő - :

Bekérették az ukrán nagykövetet (Budapest tiltakozik)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette Ljubov Nepop ukrán nagykövetet, miután „minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája” – közölte Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára tegnap. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán–magyar kettős állampolgárok kollektív kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.