Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. október 12., péntek, Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsa közös szervezésében október 12–21. között kerül sor a Székelyföld Napokra.

5. SZÉKELYFÖLDI GRAFIKAI BIENNÁLÉ. Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, Maros Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében tartják az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeit és megnyitó ünnepségét. Ma 17 órától kezdődik a Játékok küzdőtere – Kamil Kocurek lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása a MAGMAtempben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre utca 9. szám). A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska. 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966–2017), a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása a Lábas Házban. A kiállítást megnyitja: Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatják: Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata. * A megnyitóünnepség programjai: október 13-án 17 órától az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitója az Erdélyi Művészeti Központban. 18 órától díjátadó gálaműsor, Luiza Zan–Sárik Péter Duó dzsesszkoncertje a Tamási Áron Színházban. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.
A KALÁKÁBAN FELÉPÍTETT NÉPI FEREDŐK MEGLÁTOGATÁSA – október 13-án túravezetés Zabolán, Gelencén, Bálványoson és Csernátonban. A túrán négy, kalákában felépített, felújított népi feredőt látogathatnak meg az érdeklődők a Vinca Minor Egyesület szervezésében. A túra helyszíneire saját autóval, önköltségen utaznak, illetve a napi élelmezésről is egyénileg gondoskodnak a résztvevők. Találkozó a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson 9 órakor. Érdeklődni Para Zoltánnál lehet a 0729 276 214-es telefonon.

Ünnepi filmvetítés Zabolán
Az Ana Lungu által rendezett Egy és egy fél herceg című film ünnepi vetítésére vasárnap 19 órakor kerül sor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében, amit a filmben is láthatnak. A herceg visszatér a kastélyhoz! Ezt követően közönségtalálkozó lesz Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében, moderátor: Anna Popa.

Zene
NICOLAE DUMITRU zongoramű­vész sepsiszentgyörgyi hangversenye ma 19 órától kezdődik az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében. A jegy ára 10 lej.
SZIRTES EDINA MÓKUS & JAMMAL formáció Csillagom erdélyi turnéja ma 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában zárul. Honlap: www.iartm.com.
UNITED BY MUSIC ALAPÍTVÁNY. Sepsiszentgyörgyön a Mohó Klubban ma 20 órától fellép a holland fogyatékkal élőkből álló, All Star nevű bluesbanda erdélyi körútján.
HANGVERSENY. Október 13-án 18 órakor a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban Zene az őszben címmel hangverseny lesz, melyen fellép a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda és a debreceni Universitas Trió. A belépés díjtalan.

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 18 órától és szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a stúdióteremben. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

Tánc
TÁNCHÁZ ma 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A házigazda Melles Endre és Ádám Júlia. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker Együttes.
KÖZÖS MŰSOR. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban vasárnap 18 órától a brassói Sirülő néptánccsoport és a sepsiszentgyörgyi Százlábú néptáncegyüttes közös műsora. Énekel: Balázs Gergő, zenél a Harai Banda.

Hitvilág
MÁRIA ÚT KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓN. Október 12–14. között tartják a VIII. Mária Út Konferenciát a csíksomlyói Jakab Antal Házban A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházban és a turizmusban címmel. Részletek a www.mariaut.ro honlapon.
LELKÉSZBEIKTATÁS. Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben vasárnap 14 órától kezdődik az istentisztelet, ahol lelkészbeiktató ünnepséget tartanak. Mindenkit várnak.

Nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia Kovásznán
Október 13-án, szombaton 9 órától kezdődik Kovásznán a városi művelődési házban az Olvass többet! – határtalanul magyarul nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia. A rendezvény védnöke Gyerő József polgármester, fő szervezője a Pro Csoma Sándor Egyesület. A szombati program: 9-től köszöntő: Molnár Julianna, a konferencia szervezője; megnyitó: Gyerő József, Kovászna város polgármestere. Előadások: 9.20-tól dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Magyar Olvasótársaság (HUNRA) elnöke; 9.40-től Peternainé Juhász Zsuzsa, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyartanára; 10-től Kónya István, a debreceni Ady Endre Gimnázium tanára; 10.20-tól Bede Emese, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum aligazgatója, matematikatanára; 11-től Molnár Juliánna, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára, a Pro Csoma Sándor Egyesület elnöke; 11.20-tól Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa; 11.40-től Varga Emese, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum könyvtárosa, 12-től  Vass Ágnes, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum magyartanára; 12.20-tól Gödri Márta nyugalmazott magyartanár, az IREME elnöke; 12.40-től Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyartanára; 14.30-tól Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum könyvtárosa és angoltanára; 14.50-től Konnát Árpád, az ELTE BTK végzős BA régészhallgatója; 15.10-től Bede Ágnes, a kovásznai Városi Könyvtár könyvtárosa és Molnár János, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum informatikatanára, a Diákszínpad vezetője. 13.45-től a Képzeld el! Az Olvass többet! versenyhez kapcsolódó illusztrációs pályázat kiállítását megnyitja Peternainé Juhász Zsuzsa; 14-től az esszéíró pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a győztes pályamunka bemutatása. 15.30–16 óráig OT!T – Tábori élmények, lehetőségek – nem csak pályázatok útján… Peternainé Juhász Zsuzsa – Kónya István, az Olvass többet! tábor szervező tanárai, közreműködnek a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai, az Olvass többet! verseny résztvevői, 16-tól Karinthy Frigyes: A teknősbéka – a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpadának előadása; 16.30-tól a konferencia zárása.

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai 72-es Help Net (0367 802 977); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma Erdőfülében 9–16 óráig, Gelencén 8–17 óráig, Kiskászonban 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-áig naponta többször is árammegszakítás lesz javítás miatt.
A SZACSVAY AKADÉMIA előadás-sorozat következő előadására október 14-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ szenátora (Marosvásárhely) előadást tart A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel. Részletek a www.sepsi.ro honlapon.
PONTOSÍTÁS. Megyénkben az Iskola az iskola után programot az illyefalvi székhelyű LAM Alapítvány indította 2015-ben három oktatási intézményben, nem a Diakónia Keresztény Alapítvány, ahogy ez az október 10-ei lapszámban (a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleménye alapján) megjelent. A LAM Alapítvány a következő tanévtől, a kiterjesztési stratégia részeként ruházta át a program lebonyolítását a Diakónia Keresztény Alapítványra – hívta fel a figyelmet a tévedésre – amiért ezúton kérünk elnézést – Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2018-10-11: Világfigyelő - :

Orosz fellépés

Az ukrajnai társadalom Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.
2018-10-12: Sport - :

Vitályos Eszter ezüstérmes Lengyelországban (Karate)

A sepsiszentgyörgyi Vitályos Eszter ezüstérmet szerzett a XII. Polish Open nemzetközi karateversenyen, amelynek október 5. és 7. között a Bielsko-Biała adott otthont.