Mi, hol, mikor?

2018. október 12., péntek, Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsa közös szervezésében október 12–21. között kerül sor a Székelyföld Napokra.

5. SZÉKELYFÖLDI GRAFIKAI BIENNÁLÉ. Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, Maros Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében tartják az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeit és megnyitó ünnepségét. Ma 17 órától kezdődik a Játékok küzdőtere – Kamil Kocurek lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása a MAGMAtempben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre utca 9. szám). A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska. 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966–2017), a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása a Lábas Házban. A kiállítást megnyitja: Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatják: Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata. * A megnyitóünnepség programjai: október 13-án 17 órától az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitója az Erdélyi Művészeti Központban. 18 órától díjátadó gálaműsor, Luiza Zan–Sárik Péter Duó dzsesszkoncertje a Tamási Áron Színházban. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.
A KALÁKÁBAN FELÉPÍTETT NÉPI FEREDŐK MEGLÁTOGATÁSA – október 13-án túravezetés Zabolán, Gelencén, Bálványoson és Csernátonban. A túrán négy, kalákában felépített, felújított népi feredőt látogathatnak meg az érdeklődők a Vinca Minor Egyesület szervezésében. A túra helyszíneire saját autóval, önköltségen utaznak, illetve a napi élelmezésről is egyénileg gondoskodnak a résztvevők. Találkozó a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson 9 órakor. Érdeklődni Para Zoltánnál lehet a 0729 276 214-es telefonon.

Ünnepi filmvetítés Zabolán
Az Ana Lungu által rendezett Egy és egy fél herceg című film ünnepi vetítésére vasárnap 19 órakor kerül sor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében, amit a filmben is láthatnak. A herceg visszatér a kastélyhoz! Ezt követően közönségtalálkozó lesz Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében, moderátor: Anna Popa.

Zene
NICOLAE DUMITRU zongoramű­vész sepsiszentgyörgyi hangversenye ma 19 órától kezdődik az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében. A jegy ára 10 lej.
SZIRTES EDINA MÓKUS & JAMMAL formáció Csillagom erdélyi turnéja ma 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában zárul. Honlap: www.iartm.com.
UNITED BY MUSIC ALAPÍTVÁNY. Sepsiszentgyörgyön a Mohó Klubban ma 20 órától fellép a holland fogyatékkal élőkből álló, All Star nevű bluesbanda erdélyi körútján.
HANGVERSENY. Október 13-án 18 órakor a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban Zene az őszben címmel hangverseny lesz, melyen fellép a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda és a debreceni Universitas Trió. A belépés díjtalan.

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 18 órától és szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a stúdióteremben. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

Tánc
TÁNCHÁZ ma 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A házigazda Melles Endre és Ádám Júlia. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker Együttes.
KÖZÖS MŰSOR. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban vasárnap 18 órától a brassói Sirülő néptánccsoport és a sepsiszentgyörgyi Százlábú néptáncegyüttes közös műsora. Énekel: Balázs Gergő, zenél a Harai Banda.

Hitvilág
MÁRIA ÚT KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓN. Október 12–14. között tartják a VIII. Mária Út Konferenciát a csíksomlyói Jakab Antal Házban A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházban és a turizmusban címmel. Részletek a www.mariaut.ro honlapon.
LELKÉSZBEIKTATÁS. Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben vasárnap 14 órától kezdődik az istentisztelet, ahol lelkészbeiktató ünnepséget tartanak. Mindenkit várnak.

Nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia Kovásznán
Október 13-án, szombaton 9 órától kezdődik Kovásznán a városi művelődési házban az Olvass többet! – határtalanul magyarul nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia. A rendezvény védnöke Gyerő József polgármester, fő szervezője a Pro Csoma Sándor Egyesület. A szombati program: 9-től köszöntő: Molnár Julianna, a konferencia szervezője; megnyitó: Gyerő József, Kovászna város polgármestere. Előadások: 9.20-tól dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Magyar Olvasótársaság (HUNRA) elnöke; 9.40-től Peternainé Juhász Zsuzsa, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyartanára; 10-től Kónya István, a debreceni Ady Endre Gimnázium tanára; 10.20-tól Bede Emese, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum aligazgatója, matematikatanára; 11-től Molnár Juliánna, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára, a Pro Csoma Sándor Egyesület elnöke; 11.20-tól Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa; 11.40-től Varga Emese, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum könyvtárosa, 12-től  Vass Ágnes, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum magyartanára; 12.20-tól Gödri Márta nyugalmazott magyartanár, az IREME elnöke; 12.40-től Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyartanára; 14.30-tól Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum könyvtárosa és angoltanára; 14.50-től Konnát Árpád, az ELTE BTK végzős BA régészhallgatója; 15.10-től Bede Ágnes, a kovásznai Városi Könyvtár könyvtárosa és Molnár János, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum informatikatanára, a Diákszínpad vezetője. 13.45-től a Képzeld el! Az Olvass többet! versenyhez kapcsolódó illusztrációs pályázat kiállítását megnyitja Peternainé Juhász Zsuzsa; 14-től az esszéíró pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a győztes pályamunka bemutatása. 15.30–16 óráig OT!T – Tábori élmények, lehetőségek – nem csak pályázatok útján… Peternainé Juhász Zsuzsa – Kónya István, az Olvass többet! tábor szervező tanárai, közreműködnek a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai, az Olvass többet! verseny résztvevői, 16-tól Karinthy Frigyes: A teknősbéka – a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpadának előadása; 16.30-tól a konferencia zárása.

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai 72-es Help Net (0367 802 977); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma Erdőfülében 9–16 óráig, Gelencén 8–17 óráig, Kiskászonban 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-áig naponta többször is árammegszakítás lesz javítás miatt.
A SZACSVAY AKADÉMIA előadás-sorozat következő előadására október 14-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ szenátora (Marosvásárhely) előadást tart A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel. Részletek a www.sepsi.ro honlapon.
PONTOSÍTÁS. Megyénkben az Iskola az iskola után programot az illyefalvi székhelyű LAM Alapítvány indította 2015-ben három oktatási intézményben, nem a Diakónia Keresztény Alapítvány, ahogy ez az október 10-ei lapszámban (a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleménye alapján) megjelent. A LAM Alapítvány a következő tanévtől, a kiterjesztési stratégia részeként ruházta át a program lebonyolítását a Diakónia Keresztény Alapítványra – hívta fel a figyelmet a tévedésre – amiért ezúton kérünk elnézést – Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2018-10-11: Világfigyelő - :

Orosz fellépés

Az ukrajnai társadalom Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.
2018-10-12: Sport - :

Vitályos Eszter ezüstérmes Lengyelországban (Karate)

A sepsiszentgyörgyi Vitályos Eszter ezüstérmet szerzett a XII. Polish Open nemzetközi karateversenyen, amelynek október 5. és 7. között a Bielsko-Biała adott otthont.