Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sosem lesz vége?

2018. október 12., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Igazán örvendetes, hogy a független és pártatlan igazságszolgáltatás zászlóügyben példás gyorsasággal dönt. A Brassói Táblabíróság jogerős ítélete értelmében a sepsiszentgyörgyi megyeháza gyűléstermének lobogói közül négyet – két megyezászlót, illetve a székely és a magyar lobogót – el kell távolítani, a német, az izraeli és az amerikai maradhat. A jog tudorai egy május 11-én benyújtott keresetre tettek pontot csekély öt hónap leforgása alatt. Ha a volt, illetve befolyásos tisztségekben lévő politikusokat érintő eljárásokban is ily sebesen hoznának végleges ítéletet, talán egyértelműbb lenne, hogy Románia valóban a jogállamhoz közelít, ahol nincs kettős mérce, nincs koncepciós eljárás.

De a hatalmi ágazatok képviselői bármennyire is igyekeznek azonosulni az európainak mondott értékrenddel, a szolgálatos feljelentők rendszerint meghallgatásra és megértésre találnak a független és pártatlan igazságszolgáltatóknál, s dohosnak és nacionalistának tartott álláspontjukat a jog betűjével is alátámaszthatják. És ez nemcsak a zászlótól és a magyar nyelvű feliratoktól megfosztottak számára megalázó és kirekesztő, hanem mindazok számára is, akik más nemzetiségűként azt gondolják, rendjén való, ha egy nemzeti közösség élni kíván szimbólumaival és anyanyelvével.
Mert eme ország állampolgárai szerencsére nem egyformák, s noha a hangadók zöme a kommunista diktatúra retorikáját ismétli konokul és ostobán, nem mindenki azonosul e primitív hangnemmel. Ők a lehetséges szövetségesek, általuk kerülheti el ez a jobb sorsra méltó ország a nagy nemzeti összeomlást. Ám addig is, míg korszerűbbé válik e térség, s a nacionalisták eltűnnek a süllyesztőben, sokasodnak az aggasztó jelzések.
Már nem csupán a zászló és a magyar felirat sérti a menetrendszerűen óbégatók tekintetét, némelyek még arra is képesek, hogy eltávolítsák, összetörjék néhai Erőss Zsolt legendás hegymászó emléktábláját. A Békás-szoros jellegzetes sziklaormán, az Oltár-kő tetején – ott jóformán csak a madár s néhány, rendszerint jóérzésű hegymászó jár – tisztogattak, megfelelő szerszámot használva, a sziklába rögzített vascsavarokat sarokcsiszolóval (flex) vágták el. E kelléket s mellé az áramfejlesztőt a sziklamászók rendszerint nem cipelik magukkal, így a gyanú a csendőrségre terelődik. A Hargita megyei hegyimentők szerint ugyanis a csendőrök szeptember 26-án felkapaszkodtak az Oltárkőre, s a centenárium tiszteletére elhelyeztek egy nagy méretű román zászlót, az ehhez szükséges műszaki felszerelést használva.
A gyergyószentmiklósi hegyimentők szerda délután megtalálták az összetört emléktáblát az Oltár-kő alatt. Hogy ki a tettes és mivel indokolja gyalázatos cselekedetét? Megállapíthatná a független és pártatlan romániai igazságszolgáltatás, jogerősen. Persze, amennyiben lesz eljárás, illetve lesz bizonyíték. De egyelőre a sokasodó keserűség a bizonyosság, s ismételhető az örök kérdés: sosem lesz vége?

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika

Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap. Hozzátette, a kérdésről egyeztet a NATO főtitkárhelyettesével, és telefonon tájékoztatja az Egyesült Államok külügyminisztériumát.
2018-10-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Utcajavítási pillanatkép

Ha a vártnál lassabban is, de haladnak az utcajavítások Sepsiszentgyörgyön – tudtuk meg Antal Árpád polgármestertől.